Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Hús evés csökkentés?

Hús evés csökkentés?

Figyelt kérdés
Össze vagyok zavarodva. A vegák soványak , én nem lennék csak ezért az, de egy szinten sajnálom az állatokat és a hús/tejiparral nagyon nem szimpatizálok. Anyukám mondta hogy régebben heti 1-2x került az asztalra hús, akkor se voltak elhízottak az emberek (bár több fizikai munkát végeztek) és ez elgondolkoztatott hogy kevesebb húst kéne ennem. De ez azzal járna hogy több tésztát, tk.kenyeret, rizst ennék, mivel jelentősen nőne a ch bevitel híznék. De akkor a vegák hogyhogy nem kövérek?

2017. jan. 18. 20:36
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
69%

1. Az téveszme, hogy a vegák nem kövérek, köztük nagyjából ugyanannyi a kövér, mint a nem-vegák közt.

2. A régiek nem azért nem voltak elhi´zve, mert kevesebb húst ettek, hanem mert sokkal több nehéz fizikai munkát végeztek.

3. HA elég sok energiát használsz el akár sporttal, akár munkával, akkor több CH-bevitel mellett sem hízol el.

2017. jan. 18. 21:15
 2/21 anonim ***** válasza:

nem feltétlenül eszik jóval több kenyeret meg tésztát az, aki nem eszik húst...

de van, aki meg csak simán nem hajlamos a hízásra, én pl meglehetősen sok kenyeret eszem (nem azért, mert nem eszem húst - imádom a kenyeret, meg a krumplit...- hanem csak nem vagyok nagyon hízékony.

amúgy, egyszer azt olvastam, hogy azért kevesebb a vegetáriánusok közt az elhízott, mert annyira csesztetik őket az egészséges kajálással kapcsolatban, vagyis, hogy mit esznek, hogy alapban jobban figyelnek rá...

2017. jan. 18. 21:17
 3/21 anonim ***** válasza:
87%

Ez egy tévhit, legalább ugyanannyi elhízott vegetáriánus él a világon, mint amennyi húst eszik.

Az a vegetáriánus, aki egész nap péksütikkel, rizzsel, krumplival nyomja tele a fejét, ne csodálkozzon,ha elhízik.

De az elhízást okozhatja szimplán mozgáshiány, lassú anyagcsere illetve cukorbetegség.

4 éves korom óta vegetáriánus vagyok, tinédzser koromban hirtelen szaladt fel rám 15 kiló súlyfelesleg (igaz, akkor még nem nagyon figyeltem az egészséges étkezésre, csak hogy húsmentes legyen), egy év munkával a hátam mögött most 17 kilóval könnyebb vagyok.

Tehát a vegetáriánusság testalkati kérdésben lényegtelen, nem oszt- nem szoroz.

Az egyetlen kulcs egy kiegyensúlyozott, vitaminban gazdag étrend, ami nem árt ha alacsony glikémiás indexű ételekből áll,akár hússal, akár anélkül.

2017. jan. 18. 21:21
 4/21 anonim ***** válasza:

Már miért volnának a vegák soványak?

Chris Ho, és a Székely Vegán sem sovány, pedig utóbbi aztán kőkemény vegán, mert még tejet sem iszik!

2017. jan. 18. 22:08
 5/21 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Attól nem fogsz fogyni, ha kevesebb húst eszel. A vegák max azért néznek ki jobban (vagy a vegák akiket ismersz), mert közülük sokan jobban figyelnek az étkezésre, mert muszáj bevinniük minden tápanyagot, de ha tolják a péksütit és a mindenféle nasit, akkor pontosan olyan kövérek lesznek, mint aki húst is eszik mellé.

Amúgy a húsevést csökkenteni nem rossz ötlet, ha nem vársz tőle csodát. Ha kicsit olvasgatsz a témában, akkor elég hamar kijön, hogy húst enni lehet, de minden étkezéshez húst enni nem egészséges, mint ahogy semmit sem szabad túlzásba vinni. Ha ügyesen csinálod, akkor jót tennél azzal magadnak, ha csökkentenéd a húst. Persze ha a húst elkezded tésztával pótolni, akkor nem vagy előrébb. Én nem vagyok teljesen vega, de nagyon szeretem a vega kajákat, szóval leírom, hogy én mivel helyettesítem a sok húst. Ehhez kell egy adag kísérletezőkedv. Ha mindent csak a szokott magyar módon akarsz elkészíteni, akkor szenvedni fogsz. Nyitottnak kell lenni a masszívabb, pl lencsés salikra, olyan szokatlan kombókra, hogy szemrebbenés nélkül összefőz gombát tejszínt és kovászos ubit egy szószba (hülyén hangzik elsőre, de nagyon finom)

- bab, lencse - nem feltétlenül a főzelék, tök jó salik alapja is lehet

- zöldborsó, sárgaborsó, stb

- padlizsán, cukkini, paradicsom, szezonális zöldségek, gomba (igen, a zöldségeket is meg kell enni. mindet. aminek épp szezonja van. tudom drága, de a jó minőségúű húsnál olcsóbb)

- sajt (nem, nem feltétlenül rántott sajt, hanem salikba is biztos teszek valamilyen sajtot)

- olajos magvak. Nincs rendes vega étrend ezek nélkül, de vigyázz, mert rengeteg bennük a kalória és a bőrnek sem tesz jót, ha túlzásba viszed.

-bulgur, kuszkusz, bármi ami feldobja, hogy ne mindig krumplit/tésztát egyél.

- cékla (ezt még én sem próbáltam nagoyn, de állítólag tök jókat lehet vele csinálni)

2017. jan. 18. 22:56
 6/21 anonim ***** válasza:
0%

Vega korszakaimban pont annyira híztam, mint amikor nagyon ritkán ettem húst, de a gyakori húsevésből is inkább azt nézném ki, hogy segít a jó alak megtartásában... Fene tudja, nekem a rengeteg szénhidrát nem tűnik a fogyás titkának, de az emberek különböznek és természetesen egy vegának nem is kell sok szénhidrátot ennie. Van, aki napi 20 gramm alatt eszik hosszútávon (amit persze sokunk véletlenül sem próbálna meg :)).

Ha sok hús helyett az ember sok kenyeret eszik, az nem jó, egészen más az összetétele. S a hús mellé is sok energia kell még, így nyilván a húsevők is sok szénhidrátot (vagy zsírt) esznek. Ha az ember kicsit is odafigyel, nem változnak a makrói, csak mert abbahagyja vagy felveszi a húsevést.

S ami az aktivitást illeti, való igaz, hogy rengeteg szénhidrátot is el lehet égetni. Egyesek sokszáz grammal élnek, mert szükségük van rá.

2017. jan. 18. 23:07
 7/21 anonim ***** válasza:
52%

Én 14 éves koromban lettem vega, tartottam a súlyomat. Amikor 3 éve vegán lettem, fogytam 13kg-t. (vega és vegán koromban is ugyan úgy versenyeztem-kerékpár, futás, nyáron úszás).

A tejtermékek elhagyásával megszűntek a pattanásaim is, 2-3 nap alatt. (vega és vegán koromban is ugyan úgy versenyeztem-kerékpár, futás, nyáron úszás)

A tej arra van, hogy az anya állat minimális idő alatt felhízlalja a kicsinyét.

Nézz a tükörbe. Boci vagy? Odamennél egy tehénhez, és csak úgy leszopnád a csecsét? Gondolom nem. Személy szerint emberi tejet sem innék, hiszen felnőtt vagyok.

(vegán) sportolóként napi 3000+ kalóriára van szükségem, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsam fizikailag és mentálisan is. Kb 80% szénhidrátot, 15-20% fehérjét és 5% zsírt eszem. A testzsírszázalékom nagyon alacsony, energetikus vagyok a sok szénhidrát miatt. Gyorsabban építek izmot, regenerálódok, mint vega koromban, amikor sok tejterméket fogyasztottam.

Volt egy 3 hónapos időszak, amikor egy sérülés miatt semmit nem sportoltam, otthon ültem egész nap. A kalóriabevitelem nem csökkentettem, 3000+ kalóriát ettem, alapból 1600-800-at használok el. Nem híztam egy dekát sem, pedig a számok alapján kellett volna. Ha viszont 1 hétig, nyaralás során zsírosabb ételeket eszem, kalória többletben, akkor feljön 0.5-1kg.

2017. jan. 18. 23:24
 8/21 anonim ***** válasza:
73%

Bár én is 65% vagyok én nem az utolsó vagyok :) lényeges különbség köztünk, hogy én igen is innék emberi tejet, mivel egy perverz felnőtt vagyok :)...

Amúgy vegan.

2 éve.

Chris ho nem volt jó példa, mivel ő bírta a veganságot kb 1 hónapig, már a saját elmondása szerint sem csinálja...

A Székely vegan meg igaz, hogy ronda beles de nem azért mert el van hízva, hanem mert egy edzettlen ember, akinek a belei kitolják a hasfalát... ez nagyon jól lászik rjta...

Vegan étrenddel napi menüm 200gramm rizs, 100gramm zab, az egy biztos pont, azon kívül 1-2 marék olajos mag változó, hogy mi, + 1kg gyümölcs (nem pontosan 1kg igazából amennyit kívánok, van, hogy több, vany, hogy kevesebb)

Alacsony fruktóztartalmú gyümölcs, és a fele mindig erdei bogyós.

Zöldség ritka, de hetente 1-2kg lecsúszik leveles zöldségből is.

Soha nem számoltam ez hány kcal és különösebben nem is érdekel...

Sportolni azóta sportolok, mióta vegan vagyok, 40kg-ot adtam le, és tartom a súlyt, az izomzatom pedig fejlődik... 110kg voltam mikor elkezdtem, akkoriban tudtam csinálni 1fekvőtámaszt, most 30mp ig megy a mellső támaszmérleg.

2017. jan. 19. 06:41
 9/21 anonim ***** válasza:
86%

"Anyukám mondta hogy régebben heti 1-2x került az asztalra hús"

Én a falun élt déd- és nagyszüleim étkezéséről tudok nyilatkozni. Sült/rántott hús és húsleves tényleg csak hétvégén volt. Hétközben pedig szalonna, kolbász, zsírban eltett sült hús, disznóvágáskor disznótoros, télen kocsonya. A húsmentes vacsora általában házi zsíros kenyér volt, vagy éppen tojást ettek. Mindezeket nem nagy mennyiségben, csak mértékkel.

Nem, nem voltak elhízottak, se szívbetegek, se rákosak, a mamám és a dédim 80 éves korukban is dolgoztak a ház körül és a konyhakertben, etették az állatokat, egyiknek kis szőlője volt, másiknak kis kukoricása. A papám 70 évesen még vágta a tüzelőnek való fát. Ha menni kellett valahova a faluban, gyalog mentek, esetleg biciklivel. Ami nem termett meg otthon, megvették a szomszédtól vagy a falusi piacon. Boltban csak alap dolgokat vettek (pl. só, cukor, liszt, tej, túró stb.), még tésztát is maguk gyúrtak. A tejet pár évtizede még a helyi gazdáktól vették, nem volt pasztőrözve, lefölözve.

Orvost nem sokat láttak életükben. Más volt az élet, milyen más...

2017. jan. 19. 14:00
 10/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat nagyon nagyon hasznosak és gratulálok mindenkinek a fogyáshoz/ egészséges életmódhoz!

Felteszem egyúttal a maradék kérdésemet hátha tudtok válaszolni erre is: Mi a véleményetek arról ha valaki nem iszik tejet, de kefirt vagy natúr joghurtot igen? Azokban ugyanannyi a hormon?

2017. jan. 19. 14:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!