Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Az, aki napi egy étkezéssel...

Az, aki napi egy étkezéssel jól érzi magát, hogyan csinálja?

Figyelt kérdés
Sok kérdésnél felmerült már a rendszeres, kisebb adagokban való (mondjuk napi 4-5) étkezés vs akár naponta egyetlen étkezés. Többen írták, írtátok, hogy nektek egy étkezés is elég. Mivel ezt olyanok is említették válaszban, akik egyébként nagyon is értelmesen és értőn írtak a kérdésekre, elsősorban őket kérdezném, hogy ez mitől és hogyan működik? Félreértés ne essék, nekem biztosan nem lenne való, épp ezért nehezen is tudom elképzelni, de kíváncsi vagyok nagyon - és elhiszem, hogy vannak, akiknek ez így jó. Azt írták egy másik kérdésnél, hogy elegendő egy étkezés ahhoz, hogy ne érezzék éhesnek magukat. Hogyan esztek ilyenkor? Hogyan kerülitek el, hogy a nagyobb mennyiségű étel megterhelje a gyomrot, vagy akár túlzottan kitágítsa? Előre is köszi a válaszokat!

2016. nov. 11. 23:01
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Reggel felkelek, nem bírnék enni. Napközben teszem a dolgom, stressz is van, sokfelé kell erősen koncentrálnom, nem szeretném félbeszakítani mindezt az ebédszünettel... így csak otthon, késő délután eszem. Csinálok egy bazi nagy tál salátát vagy hallal, vagy csirkével, mellé kuszkusz, vagy batáta és mind megeszem. Utána desszertnek gyümölcs, vagy zabkása, és akkor pukkadásig tele vagyok, aznap már nem jut eszembe az evés. Évek óta tartom így a súlyom, ha komolyabban odafigyelek a mozgásra akkor meg még fogyok is, pedig már nem szeretnék. Evés után 1-2 óráig valóban nagyon tele vagyok, de nem kellemetlenül, és nincs kajakóma sem. Múltkor 3 napig voltam a külföldi barátnőmnél vendégségben, az anyósa 3 napig erőltette belém a reggeli-ebéd-vacsora szentháromságot... három napig fortyogott-morgott a hasam, puffadtam, szenvedtem... nekem az nagyon nem jó, érzem.
2016. nov. 12. 00:01
 2/11 anonim ***** válasza:
60%

Csak egy tipp.

Magas fehérje, zsír és alacsony ch tartalmú kaja. Lassan emésztődik, lassan ürül ki a gyomra. Folyamatosan alacsony (és nem hullámzik) a vércukor és az inzulin szint. Ezért nem is esik le a vércukor szint, nem fogy el az ember energiája, amit elsősorban zsírból nyer.

2016. nov. 12. 00:02
 3/11 anonim ***** válasza:
31%

Ha ezt 2 nappal ezelőtt kérdezed, nem tudtam volna választ adni rá :)

Nekem mindig is a 2 nagyobb étkezés esett jól... Vagy akár pluszban pár kicsi, de időszakos böjtben.

Amikor sehogyse ment a fogyás, mert éhes voltam deficitben, megpróbálkoztam az egy étkezéssel, de nem ment. Volt már ilyenem a ketogén diétával is, először nem ment. Ezek egyébként sokszor járnak együtt, a ketogén diéta tipikusan durván lecsökkenti az éhségérzetet, egyeseknél teljesen meg is szünteti. Ráadásul a zsír alapú működést kevésbé zavarja, ha elfogy a glükóz, a testi sejtek úgysem azzal működnek, zsír pedig van elég az emberen, ha nem extrém alacsony a testzsírszázaléka (az agyat pedig nem kell félteni, nem vagyunk evolúciós zsákutca). De lehet szénhidrátosabban is napi egyszer enni, ez emberfüggő.

Aztán az utóbbi időben egyre nehezebb volt vacsoráznom, de ez nem csökkentette le a vacsorám méretét, mert nem így működöm, ha már elkezdek enni, viszonylag sok kell. Ezért volt nehéz 2 étkezéssel, nem volt annyi keretem. S az Ég óvjon attól, hogy éhesen feküdjek le...

Úgyhogy megpróbálkoztam a napi 1 evéssel. 3 napja csinálom, eddig jó, ma még túlságosan is. Nem pontszerű evés, 2-3 órára van széthúzva, de középen van a legtöbb evés, nagyon más, mint kétszer enni, lelkileg és logisztikailag is, nagyon szuper. Már a 2 is kényelmes volt, de ez... Nem kell foglalkozni azzal, hogy elég keret maradjon a másik evésre s hogy az elsőnél mi célszerű, hogy jó legyen akkor is, ha este nem tudok sokat enni, de fehérje, ugye, kell... De az a legjobb, hogy ha bepakolom az adagot, nem vágyom sütire. Eddig szinte mindennap sütiztem, ami hajlamos volt külön bekavarni a deficitemnek. Most, hogy beleférne, már nem kell.

Ja bocs, nagyon rég stagnálok, lelkes vagyok, hogy most változtathatok s amúgyis kellemesebb így :D

Nos, akinek egy napi szálkásító étel megterheli a gyomrát, annak eleve nem való ez. Én világéletemben sokat ettem a 2 fontos főétkezésemkor, a jelenlegi keretem se több, mint ami néha ment, sőt...

Viszont nem eszem nagy mennyiségű ételt. Az első nap kb. fél kiló volt, az is picit széthúzva, a második nap sem volt sokkal több, némi saláta ment pluszban. Ma is kevés volt, viszont nem bírtam enni az alapos jóllakottságtól, ezért több részletben oszlott el, 2,5 óra alatt.

Majd kísérletezem több étellel, mindig érdekelt, mennyi megy egyszerre. 1 liter/kiló az nem sok, azt tudom.

Sokszor írtam már, hogy a gyomortágulásban nem hiszek, legalábbis abban nem, hogy nekem ez bármit számít. Nem attól lakom jól, hogy tele van a gyomrom. Éhezni tudok feszülő gyomorral és jóllakott lehetek akár a semmitől is, nincs különösebb összefüggés, azt hiszem.

Nulla étkezés is elég lenne napokig, csak az nem tartható.

Én még kispályás vagyok, kigyúrt izmos, magas fickóknál érdekesebb a napi egy evés tömegeléskor (meg mindig). Bár annyira azért nem, van, aki tud enni. Én is tudok. Tömegeléskor is elég lesz kb. 2500 kcal, ha izmosabb/aktívabb leszek, 3000, ennyit azért be tudok vinni akár egyszerre is, csak akkor arra kell készülni, most más üzemmódban vagyok agyban is.

Ha valaha 4-5000 kcal kell, azt pedig majd elosztom délután, nem ragaszkodom az egy étkezéshez. Hogy a szénhidrát mit csinál, az majd kiderül, könnyen lehet, hogy szükség lesz rá, ami nem baj, szeretem a szénhidrátjaimat is.

De ez már messzire vezet, lehet, hogy sose leszek ennyire aktív, bár remélem, néha igen.

Hogy mit eszem, az már sok lenne, így is kisregényt írtam, amúgyis egyedi, hogy kit mi laktat vagy ki milyen makrókkal érzi jól magát s amúgysem teljesen kiegyensúlyozott még az étrendem így az első napokban.

Nem keveset töröltem, jegyzem meg azoknak, akik hosszúnak találják.

2016. nov. 12. 00:39
 4/11 anonim ***** válasza:

Megfelelő fehérje (=amennyi kell), visszafogott zsír (illetve amennyi fér), elég kevés (de nem extrém alacsony) ch, nálam ez van. A magas fehérje betesz a ketózisnak, a sok zsírtól sok lesz a kalória, állandóan vigyáznom kellett mindhárom makróra, mert mind el akartak szállni. Egy étkezésnél kisebb figyelem elég.

Az inzulinszint sokunknak extrém fontos. Ha békén vagyok hagyva (=nem eszem semmit), nehezen éhezem meg (de délután azért ennem kell). Inkább akkor leszek éhes, ha eszem, de nagy evésnél ez persze el is múlik. Ha szinte kizárólag zsírt eszem, nem éhezem meg tőle. A szénhidrát nem laktat, sőt, ez eléggé abnormális...

Inzulin, ezzel kell vigyáznom, ha nem akarok éhezni fogyáskor.

De sokan egészen máshogyan működnek.

2016. nov. 12. 01:11
 5/11 anonim ***** válasza:

Bemegyek az Ikeába reggel 10 kor, és 1800 forintból megeszek 45 deka rántottát, 30 deka sült békönt, 30 deka sült kolbászt, egy salátát, meg 2 sütit.

Este 10 ig kajára se birok nézni :)

2016. nov. 12. 02:56
 6/11 anonim ***** válasza:

Én lassan 2 hónapja csinálom a napi 1 étkezéses módszert (17/F 170cm (96kg voltam))

Reggelizni amúgy sem szoktam soha, suliba nem éhezem meg, általában 16 órára haza érek, és maximum 800 kcalt viszek be. Én a kalóriát nézem mindig, neten azt írták jelenleg 2600kcal alatt fogyok. A lényeg, hogy az első hónap alatt, alig fogytam valamit, most viszont október óta 5 kilót leadtam (91kg).

Nem éheztetem magam, nem is éhezem meg, este főleg nem nassolok ez a lényeg. A heti 5 tesi óra mellett mindennap sétálok 2-2km-t buszmegállóhoz. Ennyi mozgás nekem elég. A délutáni evés is azért van, hogy ne szóljanak be, hogy nem eszek. De lehet csak jó az akarat erőm. (Ice teát illetve néha egy energia ital belefér, csak hogy tesin mégse ájuljak el.)

Remélem senki nem pontoz le, csak mert ezt nem tartja jónak. ^^

2016. nov. 12. 13:11
 7/11 anonim ***** válasza:

Mindenkinek meg kell találnia a számára optimális elosztást. Ha valakinek ez a napi egy, akkor simán működni fog nála, mivel a szervezete eleve ezt akarja.

Én reggel keveset eszem, kb. egykor kisebb adag ebédet, majd este dupla adagot; így érzem a legjobban magam, ez felel meg a testemnek.

2016. nov. 12. 14:35
 8/11 anonim ***** válasza:

Az előző jókat írt. Bár elbeszélgetnék olyanokkal, akik a Harcosok Étrendjét nagy nehezen megszokták s most imádják. Ez tőlem idegen, én úgy eszem, ahogy nekem jó, s ha valami nem megy, nem erőltetem, ez tűnik biztonságosabbnak is.

No persze, változhat az ember.

2016. nov. 12. 23:45
 9/11 A kérdező kommentje:

"Ice teát illetve néha egy energia ital belefér, csak hogy tesin mégse ájuljak el."

Igen, pont ez a problémám - elvben - az egésszel, és emiatt értem meg nehezen. Hogy nehezen tudok jónak elfogadni egy olyan étrendet, ahol egy vacak gimis tesiórán elájul az ember, ha nincs valami gyorssegély nála.

Illetve honnan vagytok biztosak benne, hogy - bár nem éheztek meg - de nem lenne-e jelentősen jobb a napi teljesítményetek, ha kiegyensúlyozott elosztásban ennétek?

Az egész kérdést nem kötözködésből írtam ki, meg most sem azt szeretném, ha ez jönne le bárkinek, csak nekem ez teljesen misztikus így. :D

"Mindenkinek meg kell találnia a számára optimális elosztást. Ha valakinek ez a napi egy, akkor simán működni fog nála, mivel a szervezete eleve ezt akarja. "

Igen, épp ezért kérdeztem meg azokat, akik így csinálják, hogy miért, hogyan működik náluk. Mert ezt, hogy "ha olyan a szervezeted, simán működik a napi egy étkezés", már ezerszer láttam leírva, de a gyakorlati oldala érdekel.

2016. nov. 15. 16:20
 10/11 anonim ***** válasza:

A gyakorlati oldala az, hogy kipróbálod s meglátod, neked jó-e az.

Én sosem vagyok éhes délelőtt, kisgyermekkorom óta, feltéve, ha nem reggelizet, mert az elront mindent. Úgyhogy én sosem ájuldoztam a suliban, max. éheztem, ha reggeliztem :D Született időszakos böjtölő vagyok, amit hamar felismertem és sosem hatottak meg a "reggelizni kell" szólamok.

Szombaton a rokonlátogatás bekavart, vasárnap óta viszont már pontszerűen étkezem, 1 órán belül betermelem a napi adagot. Ma 40 perc volt, kicsit faragtam a kalóriákból, mert nem szeretem a kényszerevést (pedig tortáztam csokikrémmel, hiába, az se vonzott. szürreális, teljesen kifordultam magamból). Ha holnap is ez lesz, kihagyok egy napot :D De a deficit majd beüt, remélem.

Ezek egyszerű fizikai dolgok, nálam így nyilvánul meg a napi egy evés, főleg kevés ch mellett. Másoknál egészen más lenne a hatás... Pedig az emberi test elvben hasonlóan működik... Én zsíradaptált vagyok, ez máris más valahol, az éhségérzetem eleve nagyon gyenge. Extramód hat rám az inzulin, s amíg az nem ugrik meg, elég sokáig jóllakott tudok maradni. Az evésekkor kell meglennie az adagnak s ez a helyzet fennmarad, akár 24 órán túl is. Jóllakottan tömöm tele magam (ilyenkor persze kevesebb kell, mint éhesen... bár bemegy sokkal több is, ha finoman erőltetem), s ez tovább kitart, mint több éhség-elverés... Nálam így néz ki a gyakorlat és a magyarázat, bár nem tudom, mit értettél alatta, hogy a gyakorlat érdekel.

2016. nov. 15. 17:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!