Hogyan kezdjem a fogyókúrát/életmódváltást, hogy ki tudjak tartani és le tudjam magam szoktatni az édességekről?
Nos bárki bármit mond, a cukor függőséget okoz így aztán nincs konkrét válasz a hogyanra, neked magadnak kell megtalálnod azt a motivációt amivel le tudsz szokni róla... nekem nehezebb volt a cukorról lejönnöm, mint a cigiről, pedig azt is szívtam 14 éven át a végén napi 2-2,5dobozzal...
Nekem a Késleltetett jutalom című könyv segített mindkettőben.
A lényeg, hogy nincs olyan, hogy majd egy nap felkelsz és varázsütésre életmódot váltottál és onnan minden happy lesz mert egészséges leszel...
Az élet nem így működik, minden egyes nap döntések sorozata, minden áldott nap mindig el kell döntened, pl evésnél, hogy most eszel e cukrot vagy nem...
Itt jön be a képbe a megszokás... ha mindig tervezgeted, hogy ekkortól meg akkortól nem eszel cukrot, vagy ha simán igent mondasz mindig a cukorra(vagy vármire), az agyban ez rögzül, és mikor találkozol az adott dologgal, az agy autómatikusan adja a megszokott választ...
Ez fordítva is így működik, ha tudatosan nemet mondasz a cukorra, akkor ez rögzül és egyre kömnyebben egyre automatikusabban fogja az agyad kiadni a nemleges választ, ha találkozol az adott dologgal, anélkül, hogy erőltetnéd rá magad... persze ehhez eleinte nagyon eröltetni kell.
A fehérjékkel az a helyzet, hogy egyéni szinten gyakran fordulnak elő allergiák, intolerancia szinte bármelyikre. A tej, glutén, tojás és szója a leggyakoribb allergének, a hüvelyesek és magok mint fehérjeforrások pedig sokaknak okoznak emésztési problémákat. A húsokra viszonylag kevés ember érzékeny, talán a hal és a sertéshús, tejérzékenyeknél a marhahús merül fel ilyen kontextusban, olyat még nem hallottam senkiről (bár persze attól még létezhet), hogy csirkére vagy más szárnyasokra lenne érzékeny a szervezete.
Fehérjékre bizony szükség van, azt kell eldöntened és kipróbálnod, melyik számodra a legelőnyösebb, és melyik okoz problémákat. A tejtermékeket nyilván el kellene hagynod teljesen.
Az mit jelent, hogy nem szereted a zsíros kajákat? Manapság már szinte nem lehet olyan vendéglátóhelyet találni, ahol ne olajjal sütnének, én igyekszem kerülni, de még így sem sikerül 100%-osan, hogy magamnak főzök. A zsírral viszont semmi bajom sincs, de ha neked nem jön be, még mindig lehet használni kókuszzsírt, olivaolajat... A lényeg, hogy szerepeljen napi szinten az étrendedben. A zsírok és a fehérjék nagyon jól laktatnak, így könnyebb ésszerű szintre csökkenteni a szénhidrátbevitelt, ami napjainkban a legtöbb embernél eltúlzott. Nem kell, sőt nem is lehet egészséges étrend 0 ch-val, mivel a zöldségekben és a gyümölcsökben is van, ezek pedig minden egészséges étrend alapját képezik.
Csak zöldségeken (hüvelyeseket nem ideértve) és gyümölcsökön tényleg csak vegetálni lehet, a fehérje- és zsírban oldódó vitaminok hiányából fakadó betegségek nem valami mókásak.
A leírás alapján neked szénhidrátra kell alapoznod az energiabeviteledet, nincs ezzel semmi baj.
Megfelelő fehérjebevitel kell és kész, te döntöd el (jó esetben a tested jelzéseit figyelembe véve), miből. Nem muszáj húst enni, én csak gyermekkoromban ettem minden héten húst, manapság pedig nagy ívben kerülöm. Igaz, nekem nem gond, hogy zsírosak a fő fehérjeforrásaim, de sovány hús nélkül is van azért pár lehetőség... Tojásfehérje, növényi fehérjék (itt picit több odafigyelés kell, főleg, ha nagyon erősen rájuk alapoz az ember, de annyira nem vészes szénhidrátdús étrendben, ahol többféle belefér)...
Nem a sok szénhidrát a gond, inkább a fajtájuk. Ebbe nem megyek bele, amúgyis emberfüggő, hogy kinek mi fér bele. Nekem leginkább a zöldség és az olajos magvak s alkalmilag a nem túl fruktózos gyümölcsök, más szeret állandóan sok gyümölcsöt enni, de egyeseknek a glutén sem probléma, nemhogy az alapvetően teljesen rendben levő gluténmentes gabonák...
A csokinak nem muszáj szénhidrátdúsnak lennie, egy rendes csoki szerintem inkább zsíros és nem is kell belőle sok. De kinek mi fér bele, újfent. Az édességevés lelki szinten, lelki függőségként is probléma lehet, nemcsak fizikailag. S van, akinek eszébe sincs lecsökkenteni az édességet, inkább keveset vagy jobbfélét eszik. Van, akinek a gyümölcs is jó, te a sok csoki miatt lehet, hogy kakaóra vagy kattanva, mint én, de persze lehet, hogy konkrétan a csokira. Jó is az :) Sokkal rosszabb édességek is vannak, persze túlzásba azért ne vigyünk semmit.
Hallottam már, hogy egyesek pár hét szünet után nem kívánják az édességet, de nem mindenki ilyen. Persze ha igazán akar, bárki lemondhat róla, a szervezetünknek semmi szüksége rá... Azzal pont nem segítek, ha elmondom, hogy én atipikusan a nagyon zsíros és nagyon szénhidrátszegény étkezéssel tudnám kiiktatni az édességet (mások pont ilyenkor szokták kívánni).
Első körben tuti könnyed, fehérjedús, cukorszegény édességekre állnék át, aztán meglátnám, hogy még mindig el akarom-e hagyni őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!