Mennyire befolyásolja az életmódváltást (nem diétát), ha nem viszek be elég fehérjét?
Az attól függ, hogy mit értesz ELÈG fehérje alatt.
Ugyanis amit a testépítök elégnek tartanak, az nem egészséges, és a legtöbb embernek idövel komoly egészségi károsodása lesz annyitól, jóval kevesebb az, ami tényleg szükséges és egészséges.
Ha nem viszel be elég fehérjét, problémáid lesznek, különböző mértékűek. Valahol napi 30g körül kell bevinni a nitrogénegyensúly fenntartásához, persze a test fehérjeigénye ennél jóval több.
A testépítő oldalakon ajánlott 2g/zsírmentes testsúlykg szerintem teljesen korrekt megfelelő mozgás esetén (s fogyáskor sem árt a többlet), nálam ez valamivel 100g alatt van s egészen egybevág az étrendemhez tartozó kalkulátorok értékeivel, márpedig az én étrendemben ellenjavallt a túl sok fehérje bevitele. Amikor 3 grammig is elmennek s az egyszerűség kedvéért teljes testsúlykg-ra váltanak, akkor is, amikor 200 kilós hájas illetőről van szó, na az már egyes esetekben valószínűleg sok, de minimum roppant felesleges és ésszerűtlen. Ja és ez a magas érték csak állati fehérje, a növényivel nem is foglalkoznak... Pedig az aminosav, amire bomlik, az ugyanolyan, legjobb tudomásom szerint :) Ha megfelelő mennyiségben megvan az összes eszenciális aminosav, akkor e téren nincs gond.
#2: Havi egyszer eszem húst, de van, aki sosem, ez önmagában nem gond. A joghurtban szinte semmi fehérje nincs, a tejnél sokan belekötnek más anyagokba (tejcukor, tejzsír), szerintem is alkalmasabb a sajt vagy tojás, de nem akarom előírni másnak, hogy hogyan egyen, csak mondom.
Egyszer-egyszer kiszámolhatod a makrotápanyagokat, tanulságos lehet :) A fehérjeadatok egész jók szoktak lenni (a szénhidrát körül lehetnek gondok a nettó és rost kapcsán, de az keveseknek kell olyan pontosan).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!