Az lehetséges, hogy el fog múlni a cukor-süti iránti vágy ismét? Ti tudtok cukor, édesség nélkül élni?
Gyerekkoromban imádtam a csokikat, kekszeket. Együltő helyemben bevágtam 2-3 tábla milkát, vagy egy rakat sütit.
Fogyókúrába kezdtem, kb. 5-5,5 éve. Nevezzük inkább életmódváltásnak. Leadtam kb. 23 kg-ot, ha az 5 évvel ezelőtti súlyomat nézem.
(Első évben kb. 18-20 kgot)
Azóta tartom a "szabályaimat". Cappy, cukros üdítők kivágva a mindennapjaimból, meki is. Étterembe is ritkán megyek (de gyerekkoromban is ritkán jártunk)
Fehérliszt off (a mindennapokban) cukor is.
Ital: víz, tea, gyógytea, (cukormentesen! v. pötyivel) kávé is pötyivel. diétás üdítők /diétás cóla.
Napi 2,5-3 litert megiszok. Folyadékot.
Rengeteg zöldséget eszem, főleg amiatt mert amikor fogyiztam anno, sok húst ettem, ami miatt székrekedésem lett. Rájöttem, ha megeszek egy rakat zöldséget és gyümit, akkor reggel ki tudok menni nagywc-re. Utánaolvasgattam még csomót, és elkezdtem magam úgy is "motiválni" (ilyen self-motivation :D) hogy x zöldségben mennyi vitamin van, a brokkoli miért hasznos az emberi szervezetnek? Milyen vitaminok tápanyagok vannak benne? stb.
Volt egy olyan időszakom (kb. 2 éve) hogy napi 1-1,2 kg zöldséget megettem + napi 0,4-0,5 kg gyümi v. kicsivel több. (+ ugye hús, teljes kiőrlésű dolgok,)
ezeket a magvakat (dió, pisztácia) annyira nem szeretem. tesóim is kipattognak tőle.. )
de pl. pár ve ettem ezeket is. annyira nem ízlenek.
Most ilyen "forduló"ponton vagyok... nagyon sok(k) volt az utóbbi időszakban a falásrohamom...
cukros üdítők, süti. péksütemények. mai nap torta.
Kb. 3-4 hete volt a legalacsonyabb a súlyom, oda akarok visszajutni és fogyni még kicsit tovább.
Most a 4 héttel ezelőtti állapothoz képest +2-2,5 kgal többet mutatott ma. De a mérleg eleme se nagyon új már. :D
A kérdés arra irányulna, hogy volt egy olyan időszakom két éve, amikor EGYÁLTALÁN nem kívántam a cukrot...
imádom a zöldségeket! imádom pl ahogy a jégsaláta olyan "vizes" vagy az uborka, szeretem ahogy a sárgarépa ropog meg finomnak találom :) és a teljes kiőrlésű dolgok sztem finomabbak mint pl. fehér kenyér.
a bajom azzal van, hogy mintha visszaestem volna a cukorfüggőségbe..
ma ettem fekete erdő tortát és isteni volt a csokikrémje... és eszembe jutott megint (bmeg mit csinálsz? anno 2éve nem is kívántad... )
van olyan hogy cukorfüggőség tudom...
nem is (csak) fogyi miatt, de a szervezet szempontjából... egészségesebb fehércukor (meg rama margarin + cukor + vmi = csokikrém) nélkül élni..
anno tudtam édességek nélkül élni. ha megkívántam akkor édesítőszerrel csináltam.
vannak egészséges édesítőszerek is (stevia) vagy nyírfacukor is egészséges.
de anno eléltem én édesítőszerrel is (tudom az is rákkeltő.. ezért kevés.)
le lehet "szokni" teljesen a cukorról? nektek megy?
ismét az akarok lenni, aki 2 éve voltam. nem is kívántam az édességet. a csokit se.
A zöldséget igen, a lédús almát... a teljes kiőrlésű dolgokat. húst.
anno sajtot is ettem.. most félek tőle. de nem is akarok annyira tejterméket enni már..
segítsetek. fogyni szeretnék.
ti tudtok cukor nélkül élni? el lehet érni ismét a régi állapotom ami 2 éve volt hogy ne kívánjam az édeset?
kb. 7 napból 5ször faltam eddig. változtatni akarok. (faláson nem 1 db tortaszeletet értek hanem 1 db tortaszelet, kakaó, egyéb édesség is / 1 napon)
Azt akarom, hogy a 4 héttel ezelőtti számot mutassa a mérleg. a legalacsonyabb súlyom, + még kicsit fogyni kéne. 1-2 kg.
segítsetek.
Alapvetően még fogynék. Munkahelyet váltottam, illetve családi-párkapcsolati szinten is voltak problémák.
Ezért alakult úgy az utóbbi 4 hetem, ahogy... sőt, az utóbbi 3 hónapom...
az utóbbi 4 hétben nagyon felgyülemlett az, hogy faltam.
ezen akarok változtatni. meg hogy a szervezetemnek jó legyen és ne tömjem cukorral.
A falási rohamok/édes ételek túlzott kívánása sosem jeleznek jót.Lehet nem csak pszichés, hanem szervi oka van. Én mindenképpen elemennék egy terheléses vércukor mérésre. Csak a biztonság kedvéért.
Ha ott nincs baj, akkor is próbált folyamatosan egy szinten tartatni a vércukorszintedet (sokszor keveset enni, lassan felszívódó szénhidrátok).
Mit érzel ilyenkor, hogy de milyen finom is egy csoki vagy azt hogy meghalok, ha nem ehetek valami édeset?
Igazából sosem szerettem az édességeket. Tudom, akkor minek pofázok bele! :-) De talán mégis hasznos lesz.
Kávét mindig cukor nélkül ittam, teát is vagy 25 éve jobban szeretem üresen. "Műcukrot" nem eszem. Ha megkívántam a mogyorós csokoládét, mondjuk havonta 1x, akkor megettem egy táblával. Hasonlóan a cukros üdítőkkel. Enni viszont szeretek. Másfél éve odafigelek rá mit eszek, elég sokat fogytam. Bármit megeszek, ha megkívánom, előtte viszont megkérdezem magamtól tényleg akarom -e és átgondolom mikor ettem ilyet utoljára. A válasz általában csak akkor igen, ha régen. Próbálok különbséget tenni az között hogy milyen célból eszek, testem táplálása (ezt csak szerényen), vagy élvezetből - ezt inkább csak hétvégente.
Igyekszem alacsony glikémiás indexes kaját enni, azóta eszembe sem jut hogy megkívánnám az édességet. Tudom hogy mindenki más, de akkor is az a meggyőződésem, hogy ha az embernek nem hullámzik a vércukorszintje, nincs miért kívánja az édességet.
A diétás üdítőket és diétás kólát én a helyedben nem innám, semmi szükség "műanyag" italokra, még a gyümölcslevek is felejtősek magas fruktóz- és alacsony természetes vitamintartalmuk miatt. Akkor már inkább saját készítésű limonádé.
Nekem az vált be, hogy egészséges ételekből mindig jóllakom, és nem tartok magam körül csábító édességeket, így sokkal könnyebb megállni akkor is, ha éppen nagyon megéhezem, vagy ebéd után még nasizni kívánok.
Ha ez nem kivitelezhető (mert a családoddal élsz és tele a spájz/hűtő csokival, sütikkel), tarts otthon egészségesebb alternatívákat édességből. Én "desszertnek" szoktam enni pár szem aszalt gyümölcsöt, olajos magokat, esetleg ezeket együtt, vagy például gyümölcssalátát mindenféle friss gyümölcsökből, meg lehet bolondítani ezzel-azzal (pl. kókusz, mazsola, citromlé + kevés méz, fahéj, gyömbér, szezámmag, dió stb.). Esetleg kókusztej+kakaópor+méz. Van még sok jó lehetőség. Lehet, hogy ezekben is van x kalória, de értékes tápanyagok is, és még mindig jobbak a tortánál, csokinál, persze nem túl gyakran és nem nagy mennyiségben.
A többi már csak az akaraterőn múlik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!