Hogyan csinaljam?
22/F
Én 83kg voltam egy 8hónap alatt lementem 65kg-ra edzéssel és tiszta kajálással jelenleg 85kg vagyok de napi 3 fehérjét 4 kajálást iktattam be volt saláta rizs csirkemell és marhahús is de mindent oliva olajjal csináltam /csinálok igaz voltak csalónapok is de napi másfél óra edzéssel ez belefér akarat és kitartást kell az elején de mikor már meglátod az eredményeket az már motivál ugy h vegyél egy kondi bérletet és vedd rá magad legalább napi 1 óra kemény edzésre.
Üdv az unalomból zabálók népes klubjában :D Na, nekem ugyanez volt a gondom. Meg még most is gond.
Az elmúlt két évben összesen 20 kilótól szabadultam meg. Tulajdonképpen az első 15-öt nagyjából fél év alatt dobtam le, tovább ötöt a következő félévben. 160 centi vagyok, ehhez voltam 80 kiló, 60-ra mentem le. Most 65 vagyok, de diétázom, hogy visszatornázzam 60-ra. Tudom, ez még mindig sok, de kisiskolás korom óta el voltam folyamatosan hízva, ahogy a családomban mindenki dagadt, úgyhogy ennyihez volt erőm, motivációm és ezt tartottam reálisnak, hogy tartom.
Na, szóval én úgy csináltam és csinálom, hogy számolom a kalóriákat és a makrókat (szénhidrát, zsír, fehérje). Nekem a szénhidrátcsökkentés jött be (hardcore időszakban 70-80g, amikor tartottam vagy lassítottam, akkor felmentem 90-100-ig), alacsonyabb kalóriával. Ezentúl amennyire lehetett, csak tisztán kajáltam, vagyis lassú felszívódású kajákat, friss nyersanyagból, kevésbé feldolgozott élelmiszereket ettem. Bűnözés az első időszakban nagyon-nagyon ritka volt (kéthavonta talán egyszer valami apróság). Mivel hajlamos vagyok a kontroll nélküli bezabálásra, inkább nem is kísértettem magamat.
Nagyjából egy napi kajám úgy nézett ki (például):
- reggeli: zabkása vagy zabpehelyből palacsinta (gyümölccsel), low carb kenyér zöldségkrémmel
- tízórai: főtt tojás, gyümölcs, nyers zöldség (mikor hogy)
- ebéd: sovány hús + zöldség + minimális rizs vagy low carb tészta
- uzsonna: túró, tojás vagy hasonló
- vacsi: hús + saláta, túró
Nyilván a főbb szénhidrátforrásokat úgy igazítottam, hogy megfeleljenek.
Ez így rohadtul hatékony (volt). Ami miatt mégis szedtem vissza, az két ok:
1) nagyon pörgősek voltak ekkor a napjaim, így nem gondoltam arra, hogy bizony még éhes vagyok emellett is, így nem zabáltam mellé (csakhogy értsd: fénykoromban nekiültem egy 32 cm-es pizzának, 15 perc alatt lenyomtam, és simán ettem utána még bármi mást). Amint kevésbé voltam elfoglalt, fogyott a motiváció (-15 kg után), rögtön "belefért" egy kis nasi. Először egy kicsi, utána sok, majd egy hét múlva megdöbbentem, hogy mennyi mindent zabáltam feleslegesen.
2) voltak időszakok, amikor komolyabb koncentrációt igényelt a munkám és a tanulmányaim (egyetemista vagyok, mellette dolgozom). Márpedig nem lehet úgy teljesíteni egy kemény szakon, hogy 10-12 órát koncentrálok és dolgozok szédelegve. Sajnos nagyon rosszul viselem a szénhidrátmegvonást, szédülök, fáj a fejem, ebből következően ideges is voltam. Erre a mai napig nem találtam megoldást, hiába zabálok mellé több zsír vagy fehérjét, egyelőre nincs olyan kompromisszum, ami ezt a gondot megoldaná.
Bocs a hosszú válaszért, csak gondolom akkor leírom, hátha valakinek segít valami ebből :)
Most (ha felvesznek) én is majd egyetemre megyek, szóval gyökeresen megváltozik az életem, és nem tudom, hogy belefér-e az, hogy főzzek magamra vagy pedig azt eszem amit a bufebe lehet kapni.
Az edzés az természetes, most is futok de semmi értelme ha így is többet eszem. Volt hogy úsztam is de utána is osszeettem minden hulyeseget.
Nem mindenkinek ugyanolyan könnyű, nem is mindenkinek ugyanaz a módszer, de leírhatom az enyémet.
Szénhidrátcsökkentés, életmódváltás. Nekem eléggé le kell vinnem a szénhidrátot, de ez még önmagában semmire sem elég. Kevés trükk válik be nálam, de a megfelelő laktató ételek, megfelelő időzítés, ételmennyiség azért ér valamit.
Hedonista vagyok, a hasamat főleg szeretem, tudok főzni és itthon vagyok egész nap... Evidens volt, hogy az új életmódomnak minimum olyan élvezetesnek kell lennie, mint a korábbinak, s ha valamit megkívánok, azt megeszem, s ha éhes vagyok, eszem (ez utóbbi volt messze a legkomolyabb akadályozó tényező, nekem sok étel kell). Komoly szintű egészségtudatosság, némi kreativitás, odafigyelés, miegymás kellett, de nagyon poénos volt, csak a fogyás ment lassan (illetve nekem az eleje elég gyors volt, utána lassult be), de inkább így, mint akár egyetlen napot is önsanyargatva.
Az életmódváltoztatás maga egyszerű volt: olvasgattam, kizártam egypár ételcsoportot egyik napról a másikra s megpróbáltam életben maradni (ebben jó vagyok). Visszaút nem volt :D Amikor túl könnyűvé vált az életmódom és/vagy már egy éve nem fogytam, akkor jött egy újabb életmódváltás ;) Ez szerencsés esetben bámulatosan jó mellékhatásokkal jár (pl. sokkal több energia, jobb közérzet), amik kárpótolják az embert a stagnálásért is.
Leginkább én segítettem magamat, de a párom azért megfelelő partner benne. Bár az utóbbi életmódváltásom óta azt állítja, nem tud nekem főzni, de ez nem teljesen igaz. Általában viszont én főzök, 1-2 szinte semmi munkát nem igénylő ételt kivéve a saját életmódomnak megfelelőt, ő pedig boldogan megeszi. Sok a közös az étrendünkben, ez segít (mindössze ő kb. tízszer annyi szénhidrátot eszik, mint én, sok más különbség nincs, ez pedig nem jelent macerát). S nem szól be az étrendemre, természetesen. Ha ez segítség, akkor ő segít :) Nekem inkább az a segítség, hogy bármit megeszik, amit én nem akarok, főleg, ha édességről van szó. Nélküle bekavarna a sok házi kókusztej miatt megmaradt kókuszreszelék, amiből remek süti lesz, amit én nem akarok megenni, neki viszont tökéletes reggeli. Jól jöttek ki a dolgok, így fogalmaznék.
Változó, hogy miket ettem, de mivel sok ételcsoportot kizártam, ez amúgyis elég speckó. A tojás és a zöldség mindenesetre jó, laktató dolog másoknak is :)
Az unalomevés annyira nincs meg nálam, olyankor nass is jó, amihez elég nekem a tea is (persze üresen, ahogy a rendes teát kell - kivéve egyes feketéket, amikbe a csepp tej dukál, de olyanokat nem iszom).
Nekem inkább szórakozásból főzés és evés van, de mivel egy csomót kell ennünk mindennap, ezt összekötöm a szükséges tápanyagbevitellel. Néha nem jön össze, de általában könnyen megoldható.
Gondolom, sokak számára kulcsfontosságú az étkezések időzítése, de az étrend is el tudja választani a fegyelmezett, jóllakott, egész könnyű fogyást a totális káosztól...
Ne hidd, hogy a főzésre sok idő kell. Egyetem? Nem tudom, milyen egyetem, de annál azért vannak időrablóbb foglalatosságok is s az emberek általában megoldják az ilyesmit, ha igazán komolyan akarják.
Nekem az elején volt több idő a főzés (bár mivel szórakoztat, azért most sem extrém kevés időt töltök a konyhában), a legutóbbi életmódváltásom óta pár tojásban s némi nyers zöldségben a tökéletes ebédet látom... S van azért számos egyszerű étel. Van, aki hétvégén elkészíti a teljes heti ételét, mondjuk ha erre kevés időt szán, akkor ehhez nem valami változatos étrend kell.
Sok étrendekhez viszont boltban is vehetsz ételt. Az enyémhez ez elég nehéz lenne, ha elmegyek itthonról, pakolok saját ételt, nem sok idő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!