Mit értünk életmódváltás alatt? Hogyan kell másképp csinálni?
Nálunk a hétvégi menü a tyúk vagy sertés húseves, gyakori kaják : sültkreumpli, főzelékek(borsó,bab,lencse,kelkáposzta), törtkrumpli, rízs, krumplis/túrós/káposztás tészta,pörkölt,nokedli. Hidegételek vajas/zsíros/májkrémes/sajtos/bundás kenyér tojások.
Feltételezem ezek nem tartoznak az egészséges élet résazéhez.
Mit kellene változtanom és másképp tennem, úgy hogy a havi kosztpénzből ugyanugy kijöjjek.
Fogyni akarsz?
Ha igen, akkor nálam az vált be, hogy elfelejtettem a kenyeret, krumplit, rizst, lisztet és cukrot.
Továbbá a főzelékeket rántás nélkül, csak önmagával sűritettem.
A tyúkhúsleves jó, de ne tegyél bele tésztát. A borsó, bab, lencse szintén felejtős.
Pörköltet lehet enni, de tészta nélkül salátával.
És saláta, saláta, saláta és rengeteg gyümölcs.
Nagyon jó saláta receptek vannak, amiket lehet húsokhoz enni. A húst ne panirozd, hanem grillezd, párold vagy natúr süsd meg.
Továbbá lehet enni sovány sajtot, túrót, tejtermékeket.
Reggel egyél inkább olyat, amiben szénhidrát van. Müzli, zabpehely, teljes kiőrlésű barna kenyér, párizsi, sovány sonka, paradicsom, paparika.
Tizóraira egy gyümölcs. Ebédre valamilyen leves vagy hús + saláta.
Uzsonnára egy kefir, joghurt vagy gyümölcs.
Vacsorára kevés saláta vagy valamilyen tejtermék.
Én igy csináltam és egy év alatt 34 kilót fogytam. Ev volt 5 éve és azóta is igy eszek és nem hiztam vissza.
Ha nagyon vágysz az édességre, egyél, pl. hétvégén. Ilyenkor lehet egy bűnöző napot tartani. De akkor másnap jobban figyelj oda a kajára.
És kezd el sportolni, mozogni. Eleinte, ha nem mozogtál semmit, elég, ha gyalog mész haza a melóból vagy sétálsz egy jó nagyot. Persze nem lassan bandukolva, hanem tempósabban. Később lehet már futni, biciklizni, lemenni egy konditerembe. A lényeg, hogy egy héten minimun 3-szor 45-50 percet sportolj valamit.
Hát valami ilyesmit jelent az életmódváltás szerintem.
Legalábbis én igy csináltam és nekem bejött.
Szia
AZ életmódváltás többről szól mint arról hogy mit eszel... Persze benne van az is. Pl csoki helyett egy tál kakaós műzli vagy gyümölcs, zöldségek NAGYOBB ARÁNYBAN... Azért hangsúlyozom, mert egy főzelékben akkor sincs sok kalória ha rántással csinálod. van benne két kanál liszt na bumm... ( ok a rakott krumpli az durva :) ) Én azt tapasztaltam hogy gyakorlatilag bármit lehet enni, persze arányosan kisebb/nagyobb adagokban ( pl egy szelet húsban több a kalória mint egy fél kilós spenótból készült főzelékben ) reggelire ha szendvics helyett műzlit eszel az is már minusz 1-150 kcal minusz. És jól is laksz vele.
Viszont életmódváltás az is hogy milyen rendszerességgel étkezel, valamint a sportolási szokások is... Ha ülőmunkát végzel, és otthon sem mozogsz sokat az már egy nagy lépés az egészséges életmód felé, ha elkezdesz akár csak sétálni minden nap. Én is ezzel kezdtem ebből lett mostanra napi 5 km kocogás. És már nem kínzásnak érzem, hanem kikapcsolódásnak.
Rendszeresség alatt pedig azt értem hogy a nassolást kell kivágni az étrendből...
Én leszorítottam az étkezéseim számát 3-ra amiből egy a reggeli 2-3 deci tejből 2 ek kakaóból és egy marék kukoricapehelyből, a maradék két étkezés pedig egy tányér kaja... nem megpúpozva persze... így olyan 6-800 kcal egy egy étkezés a reggeli kivételével. Ha nem fogyózol egy kicsit ehet több is.
A legfontosabb: Addig egyél amíg éhes vagy ne addig amíg enni tudsz amiatt mert finom a kaja... ez a nagy csapda benne. amikor az ember előtt ott van még a süti az ebéd után és 2-3-at abból is benyom ebéd címszó alatt - megduplázva ezzel a kalóriabevitelt.
én lefogytam 30 kilót "életmód váltással" úgy hogy sem megterhelő sem idő vagy pénzigényes nem volt. és nem nézegettem neten a csodadiétákat vagy hasonlókat. a legtöbbre ha ránézek most ezek után... hát nevetségesek. haszontalanok... sok még káros is...
a jó tanács hogy gondolkozz. nézz meg egy kalóriatáblát, célozd be egy kalkulátorral hogy mennyit kéne enned egy nap és egyél annyit...
remélem segítettem. kicsit talán összeszedetlenebb lett ez a hozzászólásom mint az átlag elnézést érte. HA van kérdésed szívesen segítek.
nagyon köszönöm a válaszokat.
anyuka vagyok, itthon ülök, semi sport, séta a kicsikkel oviba meg vissza aztán házimunka... nulla mozgás.
nemrég felvettem a régi görkorim és alig birtam menni benne. anno kilométerek meg se kottyantak.
elég szemét érzés.
pár hónap és visszamegyek dolgozni, és hirtelen a semmiből kell kilométereket rohannom.
nem akarom hogy kikészüljek és ne maradjon a családra időm.
az életmód váltás alatt az ételek változására is kiváncsi lettem volna... a fent leirt menük nálunk alapok... nem sok eltérés van.
a saláta felénk csak ecetes verzióban létezik... nem ismerjük a cézár saláta és egyéb alfogalmakat....
párolt husokat...
érjem jóparaszt ember és én szüleim is falusi szellemüek, így felénk a kolbász, szalonna, és hurka dívik... ebből talán elárultam hogy nem konyitok a REFORM konyha dolgaihoz, de megismerkednék velük...
a rántás se tudom mitől vékony... nálam csak egyfajta van amit anyáinktol tanultam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!