Más is van, akinél nincs jojó-effektus?
Volt bő tíz kg súlyfeleslegem. Tavaly télen több szakaszban leadtam 8 kg-t. Már akkor is fura volt, hogy pl. bár a karácsonyi időszakban tartottam egy kb. 6 hetes "szünetet", amikor ugye elég sokat ettem, mégsem híztam vissza egy kilót sem.
A utóbbi fél évben viszont egyáltalán nem foglalkoztam sem a súlyommal, sem az étkezésemmel, és elég szerencsétlen összetételben, elég sokat ettem:( - sok édesség, sok kenyérféle + a karácsonykor is kb. annyit ettem, amennyi belém fért:S
Gondoltam, januártól ismét oda kellene végre figyelni az étkezésre és folytatni a súlycsökkentést, ezért ma ráléptem a mérlegre, és nagyon meglepődtem, hogy az elhanyagolt fél év + a karácsonyi időszak alatt csak 2 kilót híztam - azaz 6 kg fogyás tartósnak bizonyult.
Hogy lehet, hogy ezek szerint rám nem hatott (vagy csak ilyen minimális mértékben) a sokat emlegetett jojó-effektus?
Mozgásban semmi változás nem történt, sőt, inkább kevesebbet mozgok, mint korábban, bár a sport sosem volt jellemző rám, a sportot csak pár hónapra tudtam becsempészni az életembe, kifejezetten csak nyűgnek éreztem, és semmi örömöm nem telt benne.
Ti is tapasztaltatok hasonlót, vagy nálatok azonnal megbosszulja magát, ha egy kicsit is elhagyjátok magatokat?
A jojót a koplalós fogyásokra mondják, aminél valóban nagy a veszélye, de odafigyeléssel az is elkerülhető, max. egyeseknek kegyetlen lesz...
Ha valaki életmódot vált, amihez úgy hozzászokik, hogy kilengéskor sem képes a régi stílusban enni, az sokat segít, de én ilyenkor (hogy fogyás után nem kell odafigyelni) azokra gondolok, akik alapvetően stagnáló típusúak, ehetnek másfélszer annyit, mint kell, akkor sincs észrevehető hízás, mert a test elpazarolja. Vannak ilyen emberek s az ilyenek is meg tudnak hízni, csak nagyon sok évbe telik.
Nem tudom, mi ennek a határa, pedig ilyesmi lehetek én is, de azért nagyon ereszdelahajam heteket, hónapokat tartva azért tudok mérhető mennyiséget hízni, pedig még le se fogytam teljesen (igaz, mindig csak 2 kiló jön vissza zsírban, aztán megáll, én pedig időről időre igyekszem odafigyelni, hisz le akarok fogyni. Egyszer volt egy hónapom napi 1000 kcal extra bevitellel és semmi nem történt).
A mozgás nálam nem szokott számítani semmit, igaz, nagyon keményen sosem sportoltam, pontosabban sehogy, csak túrázom, gyaloglok.
A párom másmilyen, könnyen fogy, könnyen hízik, szabadság+ünnepek alatt kigömbölyödött a hasa, de majd lemegy kvázi magától.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!