Edzés előtt mit egyek?
Én nem csinálnám a tököm ki van a kardioval
De ha csinálnám akkor elötte is meg utána is vennék be elötte persze kevesebbet meg zabpelyhet az lassan szivodik fel
Ha deficited van, valamikor úgyis fogsz zsírt égetni (nincs az a cukros étkezés, ami mindig fent tartja az inzulint és lent a glukagont :)), én inkább azt nézném, hogy mivel érzem magam jól...
Sokat foglalkoztam a testem működésével, olvasgattam is (bár amikor több a latin, mint a magyar, akkor vesztek a lelkesedésből, hajlandó vagyok tanulni, de túl tömény), de hogy konkrétan mikor milyen folyamatok zajlanak bennem, azt a saját szervezetemre bízom, ő ért hozzá. Én csak igyekszem figyelni rá, megadni, amit igényel meg ilyenek. Hogy mit mikor éget el, az az ő dolga.
Edzés után tipikusan enni szoktak szénhidrátot, a glikogénraktárak visszatöltése miatt. Sokszor előtte is, mivel attól megy jól az edzés, igaz, itt nem holmi kardióról beszélek, hanem komoly terhelésről.
Személy szerint a saját kis mozgásaim előtt nem viszek be ch-t (sokkal jobb nélküle), de ha komolyan edzenék és hiányozna, akkor megtenném. Utána nem vinnék be, mert nekem semmi bajom a leürült glikogénraktárakkal, de szénhidrátos étrend mellett az a normális, hogy utána eszik szénhidrátot az ember.
Ha kemény edzés volt, rengeteg izmot erősen megdolgoztattál, kell a szénhidrát. Ha nem, csak magas volt a pulzusod, felesleges. Edzés előtt pedig gyorsan felszívódó szénhidrát hatékony (pl. szőlőcukor) kis mennyiségben, de legtöbben meg vannak nélküle is, és inkább utána pótolják.
Lényeg, hogy ha 45 percen át kardio tartományban edzel, de úgy érzed, hogy ez még nem járt nagy izommunkával, ne vigyél be extra szénhidrátot, mert tök felesleges.
Még annyi, hogy azért iszom a gyorsan felszívódó fehérjét az edzés után, hogy ne az izmomat bontsam, hanem a zsíromat.
Azt nem tudom még, hogy edzés előtt (nekem reggeli), mi a legjobb. A gyümölcs turmixxal elég sok ch-t viszek be. Mi van, ha ez a ch mennyiség elég az egész edzésre? És csak ezt használja fel a szervezetem az edzés alatt, és nem a zsír raktáraimból?
Nem, nem tölti be ugyanazt a szerepet. Mondom ezt úgy, hogy ketózom. Tök más a kettő. És ne akard belekeverni, hogy mi történik ketózis alatt, és mi történik egy átlagember szervezetében. Ami nekem hasznos, az neked tökön szúrás. A ketonok megjelenése és feladata ennél jelentősen komplikáltabb.
Edzés intenzitásától függ, hogy mi fog történni. Ha sérülnek az izmok, szükség van a regenerációra, ez azt is jelenti, hogy megemelkedett a tápanyagigény is. Ha te egy órányi intenzív futás/súlyzós edzés után úgy döntesz, hogy "na, most ég a zsír, nem eszem semmit", garantálom neked, hogy a szervezet nem a zsírraktárokhoz fog hozzányúlni azért, hogy energiát szerezzen. Egy bizonyos szintig valóban így van, viszont utána már az izmokat fogja hasznosítani. Hogy ebből mi lesz? Semmi. Nem úgy értem, hogy negatív hatás várható, hanem konkrétan semmi, mert amit építene a szervezet, rögtön le is bontja, te pedig csak stagnálsz, valamint erősödni sem erősödsz. Ha lassú, aerob mozgást végzel, akkor pedig folyamatosan arra van kényszerítve, hogy égessen. Edzés után egyedül a zsírokat (legalábbis amennyit csak lehet) kell kerülni az első 1-2 órában, mert gátolják a proteinszintézt, de fehérjét sem azért iszod edzés után, hogy ne az izmokat bontsd, hanem azért, mert edzés után megemelkedett tápanyagfelvétel van az első 1-2 órában. Ez egyrészt kedvez a szervezet számára, hiszen gyorsan felszívódó proteinnel és szénhidráttal meg tudod támogatni az izmokat. Proteintől fejlődik, szénhidráttól pedig nem magát habzsolja. A zsírral viszont nem tud mit kezdeni, az csak lerakódik és kész. De 50g gyorsan felszívódó szénhidrátnál többre senkinek nincs szüksége ekkor, a többit majd a rendes étkezéssel kell bevinni.
Röviden:
-ha rendesen eszel valami jó kis pörköltet edzés után, annak 70%-a nem úgy hasznosul, mint ahogy azt szeretnéd, sőt
-a megemelkedett zsírégetés csak aerobra vonatkozik
-ketózisban a glükóz nincs helyettesítve, csak minimalizálva van; a zsír 10%-a is glükózzá bomlik le, valamint a net carbok 90%-a is, így még ketózisban is van jelentős cukorhasználat
-ketózisban zsír az elsődleges tápanyagforrás, ezért nincs probléma abból, ha én nem szórakozom szénhidrátokkal, mindenképpen azt használja fel energiaforrásként, nekem nincsenek is feltöltött glikogénraktáraim, nem kell félnem attól, hogy az izmokhoz nyúlna hozzá, de ez csak egy kivételes eset
-az edzés előtti szénhidrát csak arra kell, hogy kicsit feltöltse a glikogénraktárakat, ezzel pedig nagyobb intenzitással tudjál edzeni, ha túl sokat viszel be, egyszerűen csak jóllaktál és kész, sőt, mivel te gyümölcsturmixot iszol, az terheli a gyomrot is, a helyett, hogy egyből a véráramba kerülne, mint pl. a dextróz
Én ezekről nagyon mást gondolok, nem kell figyelembe venned.
Reggeli: ha nem ájulsz el reggeli nélkül, akkor nyugodtan kihagyhatod (hosszabb lesz a böjt, ez egészséges). 45 perc kardió szerintem sok, nem fogyaszt csak öregít. Helyette jobb az erőedzés + HIIT: ez se fogyaszt, de a több izom több energiát éget.
Szauna: fél óra szerintem sok, különösen edzés után. Szaunából 5-15 percet szoktak javasolni.
Fehérjeturmix: rendben.
Ha szeretsz kardiózni meg szaunázni, akkor persze csináld, pusztán élvezetből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!