Ha fogyni akarok az intervallumos, vagy a sima futás a jobb?
Főleg olyanok segítségét várom akik próbálták mindkettőt.
5 kilót akarok lefogyni, 1200 körül akarok kalóriát bevinni. Tavaly lefogytam 64 kilóról 52-re, de lelki bajok miatt visszaszedtem, 56.8 kiló vagyok. Régebben 5-15 km-t futottam kedvtől függően, de manapság nem tudom magam rávenni, ezért gondoltam a váltásra.
Az intervallumos futás inkább izmot épít, erősít, a sima futás pedig zsírt éget, de emellett izombontással is jár, úgyhogy én azt javaslom, hogy vegyesen csináld.
Péntek Enikő szerint 4 féle futás van:
-Intervall futás
-Tempós futás (egy rövidebb távot kell lefutni, a cél, hogy ez időről időre minél gyorsabban menjen)
-Hosszú futás (cél, hogy minél messzebb tudj futni, növeld a távot, a sebesség nem számít)
-Örömfutás (amikor csak az a lényeg, hogy ne maradjon ki a mozgás, annyit és olyan tempóban fuss, ahogy bírod és jólesik...teljen örömöd benne!)
Az ő javaslatára hetente 4-szer futok, mindegyik fajta futást egyszer csinálom. Ha van kedvem beiktatni egy extra edzést, az általában intervall. Nekem ez így nagyon bevált, a futásaim változatosak, mert mindig más a kihívás, szépen fogyok is, de az intervallnak köszönhetően az izmaim megmaradnak.
Néha elmegyek Péntek Enikő edzéseire, de ez már csak tényleg egy kis kiegészítés, mert nagyon bírom a csajszit meg a módszerét, de az itthoni tornához nem sok kitartásom van.
Attól fogysz, hogy kalória deficitben vagy... Tök mind1 mit mozogsz, ha a felhasznált kalóriák indokolják, akkor fogysz.pont.
Ez a mitől fogyok jobban, már azért is hülyeség, mert nem szabad 0.5-1 kg fölé menni hetente, ahogy öregszel a bőröd egyre kevésbé tudja tolerálni a gyors fogyást és hiába fogysz le, ha olyan leszel, mint egy búvárruha, amiben beszartak...
A súlyodat meg nem "lelki bajok" miatt szeded vissza, hanem mert felhagysz az étrendeddel... Lelki bajokkal is lehet tartani az étrendet én vagyok rá az élő bizonyíték, attól, hogy depressziós vagyok, még nem kötelező enni össze vissza.
Első köszönöm a segítséget!
Második, neked is köszi... a semmit... ;) Mikor "csak" a depresszió volt a baj, nekem se volt gond az étrend tartása.
Istenem, miért nem lehet a kérdésre válaszolni?
Ja, de lehet... Az elsőnek sikerült.
Mind a kettőt próbáltam és végül az intervallum edzésnél maradtam. Egyértelműen hatékonyabb számomra amit észre is vettem rendesen. Azért van ez mert rövidebb idő alatt sokkal több mikrószakadást/sérülést tudsz előidézni az izomban mert ez felér egy íntenzív erősítő edzéssel.
Zsírvesztés szempontjából pedig azért érdekes mert edzés közben kevés, éjszaka pedig több zsírt tudsz veszteni tehát amikor alszol. Azért mert a mikrósérüléseket a szervezet éjszaka tudja igazán hatékonyan kijavítani viszont ehhez energia kell. Minél több mikrósérülést okoztál magadnak annál több. Az izmot fehérjével javítja és teszi erősebbé a szervezet viszont ehhez a folyamathoz energia kell azt pedig zsírból is tudja pótolni.
Vagyis ilyenkor a zsírbontás akkor történik amikor alszol. Azért mert a zsírbontás egy oxidációs folyamat amihez idő kell. Idő pedig bőven van éjszaka a folyamathoz. Amikor intervallum edzést csinálsz akkor csak nagyon-nagyon pici mértékben tudsz zsírt égetni az edzés folyamán. A fent említett oxidációs folyamat miatt. Intervallum edzésen azonnal energiára van szükség ilyenkor a vércukorhoz nyúl a szervezet mert ez azonnal rendelkezésre áll.
Remélem valamennyire érthető volt :) A lényeg hogy ha, több mikrósérülés okozol az izomban több energiát fog felhasználni a szervezet. Viszont ahhoz hogy valóban hatásos legyen az éjszakai zsírbontás félelmetesen fontos az étrend. Szóval ha lefekvés előtt CH-ban vagy zsírban gazdag ételeket eszel a szervezet nem fogja elégetni saját magából a zsírt. Ennek az az oka hogy nincs rászorulva hiszen a CH-hoz azonnal hozzátud férni minek strapálja magát a zsírbontás oxidációs folyamatával :)
Nagyon leegyszerűsítve XD Intervallum edzés + szálkásító étrend + bőven víz + sok pihenés éjszaka
hali :)
Istenem, miért nem lehet a kérdésre válaszolni?
Ja, de lehet... Az elsőnek sikerült....
Ja csak a válasza full kreténség... De ha neked ez kell...
Indokold meg kérlek, pontosan melyik pontja a "kreténség". Én nagyon szívesen vitatkozom kulturáltan, amennyiben ez elvárható tőled.
1. válaszoló
Az intervallumos futás inkább izmot épít, erősít, a sima futás pedig zsírt éget, de emellett izombontással is jár, úgyhogy én azt javaslom, hogy vegyesen csináld.
Az intervallumos edzés nem épít izmot, a "sima" futás jelentsen bármit, pedig nem jár izombontással, vagy zsírégetéssel, ezek közül az állítások közül egyik sem jelenthető így ki...
Ahhoz, hogy fogyj, legyen az zsír vagy izom, kalória mínusz kell, az izmosodáshoz pedig kalória plussz, valamint terhelés...
Egy intervallumos futó edzés max a far és comb izmokra adnak terhelést, arra is elég elenyészőt... Minimális izmosodás talán elérhető vele, de formás izomzatod ettől nem lesz...
"Sima" futást meg futhatsz napestig, ha a kajád nem indokolja egy dekát nem fogsz fogyni.
Ha izmosodni akarsz, ahhoz tömegnövelő étrend kell és súlyzós vagy saját súlyos edzés, ha fogyni akarsz, akkor szálkásító étrend és rendszeres testmozgás.. Aki étrend nélkül fogy, az pedig a véletlen műve és nem egy hosszútávú dolog...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!