Egészséges étrend. Mit gondoltok erről?
Manapság egyre több termék jelenik meg a polcokon az egészséges életmód jegyében.
Jelenleg a teljes kiőrlésű pékáruk, lisztek, a különféle ízesítők (cukoralkohol származékok) a zabpehely, a zabliszt, a zabkorpa, a gesztenyeliszt, a kókuszzsír/kókuszolaj. Kerüljük a hüvelyeseket, ne együnk vörös húst. Ez a rossz, az a jó. De mi ebben az egészben az igazság?
Valóban ezek lennének az egészséges életmód alapjai?
Nem emlékszem rá, hogy nagymamámnál láttam volna hasonlót a spájzban gyerekkoromban, de a szalonna és a kolbász ott lógott minden disznó vágás után.
A mostani nyugdíjasok 70-80 évesek. Pedig soha nem diétáztak, mindig zsírban sütöttek és mindig ugyanazt a cukrot és fehér lisztet használták.
Akkor most mi az igazság? Mert persze minden divatos dologról kiderül, hogy "ó már évszázadok, évezredek óta használják a japánok, a kínaiak, a mongolok, a finnek, a vogulok meg a jó ég tudja kicsodák, a lényeg, hogy nem a magyarok, hogy még csak véletlenül se tudjam megkérdezni senkitől, hogy tényleg évtizedek óta beválik-e. (Abból amit eddig ezekből kipróbáltam nem sok minden vált be (nekem).)
Szóval valamiféle diétás divatirányzat diktálja, hogy mi az egészséges, vagy valóban ezek lennének az egészségesek?
Kíváncsi vagyok rá, hogy ki hogyan látja ezt a dolgot.
És itt most mindenféle diéta/életmód követőjére kíváncsi lennék.
Ezek a "tanácsok" mindegyike valamelyik előállító, feldolgozó érdekeit szolgálják.
Ha változik a szponzor, akkor ami ma egészséges, arról holnapra kiderül, hogy nem az.
Pl. most a korpás kenyér a sláger.De senki nem gondol arra, hogy ez a Malomipar érdeke. Nincsenek már nagy sertéstelepek, akik megvásárolták a korpát, és nekik azt is el kell adni.
Vagy a csirkemell most a legjobb. De csak azért, mert amikor elkezdték árulni a bontott csirkét, nem vette a mellett senki sem, mert nagyon száraz, ízetlen hús.
De lehetne még példákat sorolni.
Egészséges az, ha változatosan eszel mindent, mértékkel, és mozogsz eleget.
Én alapvetően veled értek egyet.
Csak akkor a szalonna mellett ott volt a rengeteg zöldég-gyümölcs a kertből + ott állt a kasza is az ajtó mellett, és sokkal kevesebb háztartási gép volt - azaz sokkal kevesebb adalékanyagot kellett megenniük és sokkal többet is mozogtak, mint mi.
Én azt mondom, ha már eszem valamit, az legyen jóízű - azaz ha már nekiállok mondjuk sütni valamit, az "valódi" alapanyagból készüljön, ne "utánzatokból".
Én a mértékletességben és a változatosságban látom a kulcsot az egészséghez.
Nem a kolbásszal, szalonnával, zsírban sütéssel van a baj.
Tény, hogy régen még nem voltak ezek a light meg teljes kiörlésű cuccok,nem akarták megmondani,mit egyen az ember.
Viszont:
Nem volt ennyi otthon a szamitogep vagy telefon/ps/xbox stb előtt kockuló ember. Az emberek többet mozdultak ki, többen dolgoztak a ház körül a városiasodás előtt, több volt a fizikai munkát végző ember.
Régen nem volt gyorsétkezde. Nem ettek az emberek kínait, mekit,burger kinget,gyrost ,stb.
Ették a kolbászt, szalonnát, zöldséget,zsíros kenyeret és ennyi volt a "bűnük", nem mesterséges gyors kaját tömtek magukba,alkalmanként sem és ezt munka közben vagy a ház körüli dolgok, kimozdulások alatt lemozogták.
Mai ember rendszeresen eszik gyors kaját, otthon ül,nem mozog eleget és a fizikai munka nagyobb részét végzik gépek, mint anno.
Szerintem ennyiről van szó.
Nem nagyon érkezett eddig olyan válasz, amivel ne értenék egyet.
Még a (ha jól emlékszem) 2. válaszoló hozzászólásában is látok rációt. Aki azt mondta, hogy az élelmiszer ipar befolyásolja mit neveznek egészségesnek és mit nem.
Nem régiben volt is erről egy érdekes beszélgetésem egy idős hölggyel, aki azt mondta nekem idézem: "régen a korpát a malacnak adtuk nem kenyeret sütöttünk belőle."
Biztos vagyok benne, hogy a mai ember szokásaihoz idomul ez az "alternatív" élelmiszer dömping.
Viszont abban nem vagyok teljesen biztos, hogy az idős emberek azért betegek, mert a régi időkben nem úgy táplálkoztak, mint mi. Tehát szinte száz százalékig biztos vagyok abban, hogy mire a mai 20-on éves generáció eléri a 60-70-et (ha eléri) nem lesznek ugyanolyan betegségeink, hiába esszük a különféle édesítőket cukor helyett, vagy egyéb liszteket a sima liszt helyett. Az emberi szervezet így is, úgyis "elhasználódik". Sok idős ember "nyavalyája" ugyanis a korral együtt jár.
Emellett pedig felmerül bennem az a kérdés is, hogy lehetséges-e egyáltalán egészségesen élni a mai világban?
Értem ezt úgy, hogy rengeteg vegyszer, méreganyag kerül bele a zöldségekbe, gyümölcsökbe amit leveszünk a polcról, sőt még abba is amit mi magunk termelünk. Nem igazán hiszek a bioélelmiszerekben sem, hiszen hiába a "vegyszermentesség", ami a levegőbe kerül szennyeződés az vissza is hullik a csapadékkal együtt ebben biztos vagyok, így az a gyümölcs sem lehet 100%-ig tiszta amit én itthon termesztek.
Vagy tévedek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!