Miért vágyok ennyire az édességre egy héten egyszer?
Minden héten, egyszer nagyon vágyom az édességre. Most épp a mai nap volt. Hétfő, kedd, szerda stb, teljesen jól alakult: halat ettem, csirkét, pulykát, egyszer valamilyen vörös húst, nem emlékszem már mit. Tojást, fehérjét, stb.
Mindig salátával eszem a húst, nem tarhonyával vagy krumplival.
Nagyon ritkán, becsúszik a barnarizs, de csak ha anyum főzi, havi 1szer maximum.
Minden étkezésemben van zöldség (kivéve ha az gyümölcsétkezés, pl. tízórai: alma/valamilyen alacsony kalóriatartalmú gyümölcs)
Reggelihez is, ebédhez is, vacsorához is eszem egy nagy rakat zöldséget :D
Szedek multivitamint, magnéziumot, kalciumot is. Sokszor olvasom, hogy vitaminhiány van a szervezetben, ha valamit nagyon elkezdünk kívánni... de én az édességre vágyom! Ma pl. kakaóscsigát akartam enni, csokispudinggal és kakaóval (mindegyik Norbi update termék lett volna, bár tudom, azokban sok a zsíradék) DE ezt kívántam, full csokoládés vackok...
Helyette vettem valami teljes kiőrlésű muffint, paleolit boltban és diabetikus csokit másik boltban, meg egy Norbi update kakaót íttam, de volt már velem hogy elszabadult a pokol, és minden fehérlisztes-cukros-kakaós vackot összeettem...
de csak heti egyszer tapasztalom ezt, a többi napokon simán elvagyok 1000-1200-1400 kcallal (leggyakrabban 1200, ritkán 1000 vagy 1400). Heti 2szer edzek + igyekszem sokat sétálni. Amúgy fősulis diák vagyok, nem dolgozom, vagyis ülőmunkának felelne meg az, hogy iskolapadban ülök :D
Mitől van ez a... nem is találok rá jó magyar szót, angolul craving-nek hívják :D craving for sweet.
Mert ha pl. normális kajára lennék éhes, pl. húsra, vagy teljes kiőrlésű dolgokra, zsemlére, vagy pl olyasmire, hogy bolognai, vagy töltött káposzta, még azt mondom, oké, de ezekre nem vágyom, csak a cukros vackokra és az édesre! Miért van ez?
Biztos kimarad az étrendedből valami fontos anyag, ami az édességben megvan. Ha csokit kívánsz, akkor ez valószínűleg a kakaópor, nem tudnál kakaót inni?
Nagyon egészséges a kakaó. Meg a kávé is, az is sokat segítene.
És ehetsz édesítővel készült csokit is, ez kétszer annyiba kerül, mint a cukros, illetve az étcsokit is érdemes megpróbálni. És napontára elosztva is megeheted a heti mennyiséget.:)
Illetve d-vitamint és magvakat lenne jó enned. Ezeket az anyagokat is a csokiból szerzi be az ember.:)
Meg mekkora vagy? Nem kevés az az 1000-1200 kcal? Az 45 kilós termetig oké....:)
Hetente egyszer nem nagy dolog édességet enni. Az Update nem finom, és látod, hogy elszabadul a pokol veled és összeeszel mindent.
Inkább egyél hetente akár egy fél tábla csokit, és megkapsz mindent. Azért vágysz rá, mert finom, és nem tudod mással helyettesíteni.
Nagyon sokan a magas szénhidrátbevitel miatt kívánunk édességet, na ezen az (emberfüggő, hogy mennyire) alacsony szénhidrátbevitel tud segíteni. Amikor nem tudtam mit kezdeni a csokivágyammal, akkor 1-2 napig alig ettem szénhidrátot (helyette zsírt ettem, mert kalória azért kell), azonnal elmúlt. Ebben azért egyéni mázli is volt, nem mindenkinél megy ennyire egyszerűen.
De ez inkább a napi édességvágyra vonatkozik, nem a heti egyszerire. Lehet, hogy megszokás vagy lelki ok, szeretnél édességet enni néha... Én, mint hedonista és jópár évtizede édesszájú ezt nagyon meg tudom érteni. Nekem egyszerű, ilyenkor (akár naponta) csinálok valami szénhidrátszegény édességet és megeszem. Az enyémek jobbára igen zsírosak, ami nagyon jól van így. De léteznek szénhidrát- és zsírszegény édességek is, külön oldalak vannak fehérjeporos sütikre :).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!