Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Ha koplalok akkor először a...

Ha koplalok akkor először a zsír megy le vagy az izom?

Figyelt kérdés
Olvastam már olyat, hogy elsőnek az izom megy le mert abból a szervezet könnyebben energiához jut meg olyat is, hogy elsőnek a felesleges zsír megy le? Akkor most melyik?
2014. aug. 20. 12:43
1 2
 11/16 anonim válasza:
100%

Az utolsó étkezéstől számított egy napban elsősorban a máj szénhidrátraktára bomlik le teljesen, az izomból egyelőre csak szintén a raktározott szénhidrát fogy, és történik valamennyi zsírvesztés, kevés, lassan.

A második-harmadik napon elkezdődik az izomfehérjék lebomlása, kvázi sorvadnak az izmok, nagyon gyors ütemben, az izmok a maradék szénhidrátraktárukat is elveszítik, ez a két folyamat együttesen okozza az izomgyengeséget. A zsírlebontás itt már jelentősebb, gyorsabb, megindul a ketogenezis is.

A negyedik naptól kezdve, ha folytatódik a koplalás, az izmoknak már semmilyen szénhidrátraktára nincs, az izomfehérje tovább fogy, bár lassabban, mint eddig, de folyamatosan. A zsírbontás nagyobb mértékű és nagyobb sebességű, a ketogenezis is fokozottabb.

Tanulság: az első napon nem történik semmi drasztikus, nincs jelentős zsírbontás, nincs rossz közérzet, de kínzó az éhségérzet. A második napra ez elmúlik, ekkor aktívan veszítesz izmot, az agyad már nehezebben jut tápanyaghoz, szédelegsz, fáradt vagy, nem tudsz koncentrálni. Jelentős zsírbontás továbbra sincs. A negyedik naptól kezdődik valami érdemi zsírbontás, de eddig valószínűleg nem bírod ki, vagy ha mégis, hát átkozottul fogod érezni magad, émelygés, szédülés, gyomorégés, talán még el is ájulsz, ha elég ideig folytatod, sorra kerülnek a belső szervek is, igen. De a többség max. két napig bírja, tehát pont csak veszít egy csomó izmot, anélkül, hogy bármennyire zsírégetésre bírta volna a szervezetét. Koplalni ostobaság, nincs értelme, ha van hozzá elég akaraterőd, hogy hónapokig éheztesd magad, tehát tényleg elérj a jelentős izomvesztés árán valamennyi zsírvesztést, akkor lenne ahhoz is, hogy értelmesen végigvigyél egy diétával, sporttal rendesen összerakott programot, aminek nincs egészségügyi kockázata, és jóval hatékonyabb is a cél elérésében. (Az anyagcsere lassulását most nem vettem bele a dologba, de a koplalás ezt is remekül elintézi.)

2014. aug. 20. 13:36
 12/16 anonim ***** válasza:

Persze, még a nullkalóriáshoz is!

Kellő kitartással 3-4 hétig csinálhatod.

Igaz, akkor eljön az éhhalál, de biztos lehetsz, a zsír aztán lebomlik!

2014. aug. 20. 13:38
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

Nem feltétlenül érez az ember kínzó éhséget vagy gyengeséget, csak mert egy ideig koplal. De van rá esély, az biztos. Valószínűleg erősen szervezetfüggő is, hogy mi bomlik, erről az elmúlt napokban már írtam. A test meg akarja őrizni az alapvető izomzatot, az extrák persze mehetnek, értékes anyagaik felhasználhatók, s csak pazarolják az energiát... Amennyire tudom, a zsír hiába arra van, hogy felhasználjuk éhínség esetén (s fel is használjuk, ha tartósan éhezünk, jól is néznénk ki, ha nem), azért nem lehet akármilyen gyorsan mozgósítani, a test fehérjeigényének biztosításához pedig végképp az izmokhoz kell nyúlni.

Ha meg akarod tartani az izmaid fogyáskor:

1. mozogj

2. egyél elég fehérjét

3. ne legyen túl nagy a kalóriadeficit

A koplalás pont ez utóbbit rontja el.

Persze, ha sok hájad van és kevés izmod, akkor nem leszel előbb járásképtelen az izomsorvadástól, miközben a háj marad, az alapvető izmokhoz nagyon ragaszkodik a test. De ami kicsit is nélkülözhető, az nagy veszélybe kerül. S a járáshoz, működéshez még épp elég izmokkal nem szép a test, zsírtömegtől függetlenül... Bár itt jóval fontosabb dolgokkal van gond, mint az esztétika. A test csodálatos, nagyon igyekszik, hogy életben maradjon és megfelelően működjön, ne tegyél már neki annyira keresztbe, hogy nem adod meg neki a tápanyagokat, amire szüksége van.

2014. aug. 20. 14:01
 14/16 A kérdező kommentje:
Hmm...egy hete koplalok de nem tudom, hogy ez annak számít-e mert eszek fehérjét meg zöldséget-gyümöcsöt is csak keveset. Elsőnek az volt a tervem, hogy eszek mindent és járok futni de ez könnyebnek tűnt. Most már valahogy nem annyira nagy baj nekem ez a kevés étel már hozzá szoktam és nem is vágyom arra, hogy telezabáljam magam péksütivel és még nem is szédültem vagy ilyenek...
2014. aug. 20. 14:18
 15/16 A kérdező kommentje:
bár azt érzem hogy gyengébb vagyok.
2014. aug. 20. 14:21
 16/16 anonim ***** válasza:
Aki hozzászokott a napi 2000-2500 kalóriához, annak már az 1700-as alóriabevitel is koplalást jelent.Egyél továbbra is sok zöldséget, húst, meg gyümölcsöt(az antioxidánsok miatt is)és picit tornázz.Rubint Réka 20 perces videói jók.Mindennap más izomcsoportot tornáztat meg.
2014. aug. 20. 15:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!