Stevia, de nem mindenki szereti az ízét.
A Huxol nevű keverék nem drága szerintem, viszont ízre korrekt, nincs az az erős mellékíz.
Természetes édesítőnek tényleg a méz.
Xilit, eritrit, ezektől sokaknak van problémájuk.. hasmenés, hasfájás, stb. Nem mindenki bírja.
Szóval, nem tudom mivel jobbak ezek mondjuk a barna cukortól. :)
A legjobb, ha nagyon kevés ilyesmit használsz, akkor nem is nagyon számít az ára...
A stevia olcsó, de engem speciel a világból ki lehetne kergetni a mellékízével. Nagyon feltételesen, úgy havi 1-2 alkalommal használok steviás xillitet, ami árban ugyanott van, ha jól számoltam. A méz szuper, de nem olcsó (az akácméz a legdrágább édesítőm, xillitet és eritritet olcsóbban veszek), viszont nagyon megéri. Gyakran pedig mazsolát használok, ami számomra nem drága, viszont nagyon jó. Persze nem akármelyik ételhez passzol. Kókuszos édességekhez viszont nagyon, azokat nem is szoktam pluszban édesíteni. Ezeken kívül csak drága édesítőim vannak, de kis mennyiségben ezek is lazán beleférnek.
Ha természetes, akkor xilit és hasonlók szóba sem jöhetnek, hisz (az alapja természetes) az eljárás után, már közel sem az...
Fruktóz, Dextróz, Maltodextrin.
Avagy gyümölcscukor, szőlőcukor, gabonacukor.
A "jóságuk" ebben a sorrendben épül fel.
A gyümölcsc. a három közül a legegyszerűbb szerkezetű és a leggyorsabb felszívódású, vagyis a legmagasabb a glikémiás indexe. Ez a leghízlalóbb, viszont sokkal jobb a hagyományos cukornál. A fenti szempontok szerint a legjobb a gabona cukor, viszont elég drága. A középút a dextróz, vagy szőlőcukor. Ízesítetlen por(cukor) állagú fél és egy kilós kiszerelésben kapható 700 - 1000 Ft/kg, szóval egészen jó áron van.
Nem? :D
Fruktóznak ALACSONY a glikémiás indexe, mert mérd meg, alacsony.
Szőlőcukoré a legmagasabb, mert ez is mérhető :)
De hát cukorral édesíteni, most komolyan? :D
Huxol. nincs olyan mellékíze, mondjuk ebben több édesítő is van, fruktóz is, de hát pár csepp elég, ez tök jónak tűnik.
Aki kényes a steviára, az torokfertőzés esetén kúrálja magát édesgyökér főzettel. A stevia nem is olyan rossz ízű ám :D
De, a stevia rossz ízű, persze ez ízlésfüggő. Nekem az, minél többet használom, annál rosszabb. Csak xilittel keverve viselem el eleve édes dolgokban, pici mennyiségben, az édesítést inkább gyümölccsel elérve, amik elnyomják, de már azokból is kezdem kiérezni.
A stevia levélnek is ugyanúgy stevia mellékíze van, szerintem borzalmas.
Nekem ez nem gond, mert bár a méz, xillit és eritrit nem olyan olcsó, mint a stevia, senki sem kényszerít rá, hogy folyton édességet egyek, s ha mégis kell eme luxus, az belefér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!