Miért van hogy akármit eszem 2-3 óránként éhes vagyok?
Próbálom nem tele zabálni magam, de hiába hogy főtt tojást, zöldségeket, csirkehúst eszem egyszerűen utána én éhes vagyok.
160 cm és 75 kiló vagyok.
Gyümölcsöt 5 napja nem ettem.
4 napja édeset sem de ma igen és az csillapította is éhségem egy darabig.
reggel nem ettem semmit csak 1 pohár tejet ittam, ebédre ettem pelmenyit 20 dkg-ot ebéd után 1 pohár bolti tejet fél 2 kor 7 db kicsi könnyű súlyilag hájas kelt lekváros sütit. és ennyi, de megint éhes vagyok.
Tudom ez sem fogyókúrás de jobb mintha naponta 5 nagy étkezés és közben nassik.
Konkrétan eddig mindig volt a szobámban egy tányéron sütemény torta amiből csipegettem film nézés közben.
Ahhoz képest az egy negyedét sem eszem meg nagy étkezésnek.
Én úgy gondoltam hogy mindenből eszek de jóval kevesebbet hogy diéta után ne zabáljam tele azokkal magam amitől megfosztottam magam.
Mit egyek?
2-3 óra, mire a gyomor a belekbe küldi a megett kaját, az inzulinszint (is) felmegy, lenyomja az emelkedő (a kaja miatt emelkedő) cukorszintet- és a lemenő cukorszint automatikusan éhségérzetet okos. Ezért javasolt 2 óránként- (ill. nem előkezelt ételnél 3 óránként) enni, kihagyni a könnyen, gyorsan felszívódó ételeket, ilyen a cukor, liszt, lisztből bármi.
Aranyszabály: minél előkészítettebb, minél főzöttebb-sütöttebb -így könnyen felszívódó az étel, annál hamarabb emeli a cukrot, mert könnyen szívódik fel, ezért az inzulinszint gyorsan emelkedik, és gyors éhségérzetet okoz, mennél nagyobb mennyiségű a bevitt gyorskaja- annál biztosabb, hogy utána hamar emelkedik a vércukorszint, annál hamarabb felemelkedik az inzulinszint, és ez annál gyorsabb cukorcsökkenést okoz a vérben, tehát hibás jeleket közvetít : éhségérzetet, ha akármennyi előkezelt, könnyen emészthető ételt nyomott is be valaki.
Gyakori, összetett szénhidrát, zöldségek féligpárolva- de a zöldségekben is van szénhidrát és a fehérjében is van kalória!
Húsfélét alaposan hőkezelve de úgy érdemes enni, hogy NE kelljen a dús szaft miatt kenyeret, krumplit, stb. köretet is enni hozzá.
Gyakran enni sokaknak azt jelenti: minden evés kitesz egy ebédet! Ha rohamszerű éhség jön evés után, kimérni, mennyivel utána jön és még előtt megenni pl. egy almát, vagy egy nem nagy narancsot, 1 mandarint, vagy akár egy nyers répát. A gyakori evés ne gyakori komplett reggeli-ebéd-vacsora legyen, csak pár falat, kis kalóriájú étel, ami nehezen szívódik, nem okoz hirtelen inzulinemelkedést, mert a rosszullét nem abszolút alacsony cukorszintnél jön, hanem az inzulin okozta cukorszintcsökkenés sebességétől. Még 6-7-es cukornál is lehet éhségérzet, ha hirtelen lett ennyi, ha percek alatt pl. 9-ről 6-ra esett a cukorszint.
A hízás oka a visszakérdezésből is látni: a rendszertelen, átgondolatlan rossz diéta, a rendszertelen evés, a nagyon káros koplalás-amit TE is teszel.
Reggeli, ebéd, vacsora, ezek a főétkezések, ill. tízórai, uzsonna, pótvacsora-kiegészítő evések.
Nem eszem állati zsiradékot- a növényi zsiradék is zsiradék.
És ami fő: kalória.
Kerüld a cukrot- az zéró tolerancia!- habart ételt ne, helyette tejszines-citromos sűrítés. Enyhe túlsúlynál 800-1000 kcal szabad, nagyon erős elhízásnál tilos a koplalás, és még fontosabb a gyorskaja, a főzött, sütött, szinte már előemésztésig pépesített, rágni se kell, csak nyelem ételek kerülése. Gyümölcsöt 5 napja nem eszel? Jobb lenne, ha nem lenne ilyen. Inkább nyers gyümölcs-zöldség, kefír, fűszereket tartalmazó étel lenne jó- mert a nyerset rágni kell, nem lehet 2 perc alatt bedönteni, lassan szívódik, mert a nyerset a béltraktus kell hogy bontsa- az emésztés így lassú, a felszívódás is lassú, nincs rohamosan nagy cukorszintemelkedés- nincs gyors inzulin-reakció- és elmarad az evés utáni éhség.
Rendszeresség, az ételek kalória, fehérje,szénhidrát zsírtartalmának ismerése, ha éhség jön, fél alma is elég, nem kell még egy adag kaja- ehhez vannak jó diétáskönyvek- de a divatguruk divatdiétái nem jók! Nem is betarthatók, drágák, fölöslegesek- alapélelmiszerekből napi 6x evés, minél kevesebb zsírban, kalóriában, szénhidrátban dús kaja és edzés, utóbbi gyorsítja az anyagcserét, így nem jönnek a kilók fel, mint a mágnes. Finom ételek, soha nem kutyafuttában, és mindig arányban legyen a ledolgozott, leírható kalóriákhoz arányos kalóriabevitel- nem 2x sokat, csak 6x kevseset, nem falva, lassan, törelmesen. Nem hasznos egy-egy szélsőséges, kétes forrású diéták használata, főleg nem keverése.
És nem kúra- olyan étkezési szokás változás válhat be csak, ami finom, fenntartható, egészséges. Ehhez megfelelő, megbízható szakirodalom jav. és nem a legújabb csodakapszulák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!