Mennyi szénhidrátra van minimálisan szükségünk? Nem áll le a hasnyálmirigy, ha valaki extrém keveset fogyaszt? Tudom, hogy a húsnak is van inzulválasza, de annyi elegendő?
A fehérjefogyasztásra termelődik inzulin, a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei nem akkor károsodnak ha nem eszel sok szénhidrátot, hanem ha túlterhelődnek (vagy autoimmun folyamat pusztítja őket).
Nincs minimális szénhidrátigény. Baktériumoknál, primitív élőlényeknél van, nálunk nincs. Mi 2 ok miatt eszünk szénhidrátot:
- zöldségekben vannak vitaminok, együtt jár a zöldségeket felépítő összetett szénhidrátokkal
- összetett szénhidrátokat bélbaktériumok zsírsavakká bontják le, végső soron ezek már nekünk hasznos tápanyagok.
Hosszútávon a minimális 1 gramm/ttkg.
Rövid távon nincs ilyen, ciklikus ketogén diétában pl. 5-6 napig 20-30 gramm alatt van a ch-bevitel, utána van visszatöltés, de átlagban sokszor úgy sincs meg az 1 gr/ttkg.
Attól biztosan nem kell félni, hogy az alacsony ch-bevitel miatt károsodna a hasnyálmirigy.
Én csak a péksüteményeket iktattam ki, ennyi bőven elég a hatékony diétához. Rizst pl szerintem lelkiismeretfurdalás nélkül ehetsz, ne vonj meg magadtol mindent, nehogy megbosszulja magát.
Hajrá! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!