Most akkor mi van a szénhidrátokkal?
Ki mondta hogy gyümölcsből sokat kell enni? Csak mértékkel, 20 dkg az amit nyugodtan meg lehet enni. De szigorúbb diétàk nem nagyon ajánlják a gyümölcs fogyasztást. Azt szokták mondani tízóraira 1 alma vagy barack, esetleg 1 szelet dinnye. De több nem kell.
Amúgy igen van különbség szénhidrát és szénhidrát között, vannak egyszerű és összetett szénhidrátok, lassú és gyors felszívódásúak.
Szénhidrátra is szüksége van a szervezetnek ahhoz, hogy jól működjön.
Én is kalóriabázis-ozok, nálam is a szénhidrát van túlsúlyban, de határon belül. De az oldalon írják is a GYIK-ben:
"Tápanyagok aránya - mire jó ez az egész?
A kiegyensúlyozott étrend nem érhető el egyetlen étel elfogyasztásával – mindezt napi, heti szinten lehet egyensúlyban tartani, a változatos étrend segítségével. Ez azt jelenti, hogy bármilyen étel része lehet az egészséges táplálkozásnak, s így bátran örömünket lelhetjük az ételekben.
Táplálkozási szakemberek javaslata alapján a változatos étrendnek a következőképp kellene összeállnia:
10-15 % -a az energiának fehérje
50-55 % -a az energiának szénhidrát (cukrokat is beleértve)
30-35 % -a az energiának zsír (telített zsírsavakkal együtt)"
Nézd, ahány "diétázó", annyi választ fogsz kapni, a paleósok szerint pedig egyenesen meghalsz a gabonától.
A szervezetnek szüksége van szénhidrátra. Sokak szerint (paleósok) ez túlhaladott elmélet, és az orvosok ezzel az életedre törnek. Szerintem ez nem igaz, kell a szénhidrát az agyműködéshez.
Szénhidrát és szénhidrát között azonban van különbség. A finomított cukor és liszt tényleg nem jó, de kis mennyiségben sem el sem hízol tőle és beteg sem leszel, hacsak nem vagy pl. gluténérzékeny vagy cukorbeteg, de az egy más tészta.
Lassan felszívódó szénhidrátokra szükséged van (pl. teljes kiőrl. liszt), és gyümölcsre is (a vitaminok és rostok miatt). A gyümölcsben gyümölcscukor van, ez pont annyira hízlal, mint a kristálycukor, de kicsit jobb a hatása, illetve a gyümölcsnek több előnye van, mint a hátrányos cukortartalom. Én 30 éve eszem rengeteg gyümölcsöt válogatás nélkül, napi szinten, többnyire esténként, mert akkor jutok hozzá, és semmi bajom tőle, minden azon múlik, hogy egyébként hogyan táplálkozol.
Ha valaki fogyózik, annak mértékkel szokták ajánlani a gyümölcsöt.
Az, hogy a szénhidrátfogyasztásod a legmagasabb, nem baj, mert annak kell lenni a legmagasabbnak a zsír-fehérje-szénhidrát arányban. Konkrét százalékot nem akarok írni, mert valaki tutira belekötne, ahány forrás, annyiféle arányt ír, de hiteles források (orvosi, nem divatdiéta vagy paleolit) abban megegyeznek, hogy a szénhidrát a legtöbb, a fehérje a legkevesebb.
En imadom a gyumolcsoket, es sokat is eszem, reggeli reszekent, tizorai, uzsonna, vacsi utan desszertkent... Nem is volt gondom a fogyassal, most viszont, hogy egyre kevesebb sulyfeleslegem van, egyre kevesbe tudtam fogyni. Ahogy lecsokkentettem a gyumolcsok merteket, megint gyorsabban fogyok.
Teny es valo, hogy cukrok nelkul konnyebben megy a fogyas, es a gyumolcsok is tartalmaznak cukrot. A fogyas melle - most mar latom - olyan nagyon nem fernek el a gyumolcsok. Amig nem sikerul leadnom a maradekot, addig naponta max 100 gramm gyumolcsot eszem, majd utana, ha csak sulyt kell tartanom, akkor majd visszahozom oket, hiszen sokkal egeszsegesebb gyumolcsot ragcsalni, mint kekszet, vagy benyomni egy barackot egy gomboc fagyi helyett.
Dehogy rossz a szénhidrát, egyike a makrotápanyagoknak, szükségünk van rá. Jó, elvileg meg lehet lenni nélküle, de én enervált zombi leszek napi 30-40g-tól, nekem valamivel több kell. 70-80 már szuper. Van, aki a kevésre esküszik, van, aki a sokra, szerintem 20-szal és 500-zal is lehet egészségesen élni, emberfüggő (beleértve, hogy az adott ember mennyi energiát használ el). Persze nem mindegy, milyen típusú a szénhidrát, de nem vagyok szakértő, én csak eszem, ami nekem jólesik. Az tuti, hogy a gabona nélkül simán megvan az ember, nekem direkt rosszul esik kicsit a sok glutén (nagy bajom nem lesz, de érzem, hogy nem a legjobb), a kevéstől kutya bajom, de annyit sem érdemes ennem, annyi finomabb ételt ismerek.
A gyümölcstől valószínűleg nem kell félni, de én nem is tudok sokat enni belőlük, kivéve, ha dinnyéről van szó, akkor 2 kiló lazán bemegy, ezzel nincs semmi baj, dinnyeszezon van, még szép, hogy eszem :D Nem tudom, lassabban fogyok-e tőle, bár nem hiszem, mert a kalóriabevitelemet eléggé lecsökkenti, ha a szénhidrátot emeli is, de ez nem is fontos. Inkább fogyjak lassan, minthogy bármiről lemondjak, amihez kedvem van, az egészségemnek pedig biztos nem tesz rosszat a sok gyümölcs (lehet, hogy másnak igen, nem vagyunk egyformák), márpedig az a fontos, nem a fogyási ütem.
Azt nem tudom, KELL-e enni gyümölcsöt vagy elég a zöldség is, én naponta kívánom s eszem a gyümölcsöt, olyan 5-10 dkg pont jó télen, de nyáron se tudom magasra vinni, kivéve a már említett dinnyét. Az én testemnek ez a mennyiség teljesen jó.
Nem hiszek az előírt fix arányokban a makrotápanyagokat tekintve, nem Egy Igaz Út létezik. Bizonyos esszenciális tápanyagokat be kell vinni, azon túl viszont választhatunk, mi ad számunkra energiát. Nekem a zsír sokkal jobb, mint a szénhidrát, úgyhogy nálam az dominál, eszemben sincs visszatérni a régi, "ideálisabb" arányú, számomra sokkal rosszabb étrendemhez. Örülök, hogy megtaláltam, ami nekem passzol. Másnak lehet más az igazi, ez ilyen.
"A szervezetnek szüksége van szénhidrátra. Sokak szerint (paleósok) ez túlhaladott elmélet, és az orvosok ezzel az életedre törnek. Szerintem ez nem igaz, kell a szénhidrát az agyműködéshez. "
Tehát jó lenne azzal kezdeni, hogy az ilyen nézetek értelmetlenek. A legevidensebb dolog, hogy nem kell szénhidrátot enni az agyműködéshez. Olyat hogy enni kell, végtelenül képzetlen, esetleg nehéz felfogású emberek állítanak, akik nem igazán tudják elkülöníteni magukat a valóban szénhidrátfüggő élőlényektől, mondjuk mikroorganizmusoktól.
Szerencséjükre ezzel a szervezetük nem törődik, és képes cukorevés nélkül is teljes hatékonysággal működni (sőt..).
Zavarónak találom az olyan gondolatokat, hogy szénhidrátot kell enni mert.. Mert ebből az látszik, hogy az író keveset gondolkodik, és még sosem próbálta ki, hogy nem eszik szénhidrátokat. Vagy nem olvasott utána a témának.. és akkor még ír? Minek, miről..? Jártasság nélkül..
Senki nem mondta, hogy sok gyümölcsöt kell enni, de pár hónapon át (amíg szezonjuk van) addig bizonyára a fogyasztásuk nem járna nagy elhízással, cukorbetegséggel.. legyen nyáron gyümölcsevés, ettől még nem lesz tele a gyakorikérdések elhízott gyerekekkel és dagadt csajokkal.. Ahhoz bizony tömni kell még külön a cukrot, kenyeret (keményítőt) lehetőleg tejjel. Sőt, zsírral együtt. A legrosszabb szokások. Anabolikus hatások összeadódnak magas kalóriabevitellel, hát itt tartunk ma.
Magukat a szénhidrátokat elítélni kissé sarkítás egyébként, hiszen eleve vannak lassan felszívódó szénhidrátok (zöldségek rostjai) amikből nemigen lesz cukor a szervezetünkben. Keményítőből és cukrokból viszont igen.. és ez nem túl jó. DE egészséges, rendszeresen edző, esetleg nem csak edző de Qigongozó ember, akinek a szervezete jól működik és karba van tartva, nem biztos hogy elhízik mondjuk egy kis rizsevéstől. Csak itt már nem mindegy hogy mennyi az a 'kis', és mennyire van jó állapotban a testünk, milyen típusúak vagyunk..
De vegyünk egy átlagos embert, eszik szénhidrátot, iszik kis tejet (anabolikus hatású) fogyaszt glutént, sok károsító tényező terheli a szervezetét és elkezd rosszul működni, elkezd zsírosodni, meg egyébként nedvességet köt meg a teste, a szervei is zsírosodnak.. gyulladások lesznek a testében. Összeadódnak a dolgok. Gluténmentes táplálkozás mellett lehet hogy több szénhidrátot lehet enni rossz hatások nélkül, könnyebb fogyni..
Legjobb lenne egyébként elkerülni /erősen lecsökkenteni a gyors ch bevitelt. Mert fölösleges. És mert nélküle egy hatékonyabb anyagcsere úton működik a szervezetünk, ritkábban vagyunk éhesek, csökken a rákbetegségek kockázata.. ilyen a ketogén táplálkozás. Legalább időszakonként érdemes lenne követni, ebben például nem sok gyümölcs van. Ahogyan télen nem is terem..
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!