Tényleg egészségtelen a teljes kiőrlésű kenyér/liszt?
Azt hallottam ,hogy egészségtelen mert hántolatlan és benne van a permetszer. Több orvostól halottam már ezt és azt mondták ,hogy még a fehér liszt is jobb ,mert az hántolt és nem vegyszeres. Igaz ,h nincs benne annyi tápanyag ,de nem is olyan káros. Ennek van igazság alapja?
Láttam több kcal táblázatot ahol több volt a barna kenyér kcal értéke ezek szerint akkor nem is hizlal úgy.
A teljes kiőrlésűben benne van a haja, azaz a korpa is. Régen azt adták a disznóknak, mert híztak tőle.
Egyed nyugodtan a fehér kenyeret, attól sem fogsz elhízni.
A kenyérrel semmi baj csak sok benne a nátrium. Csak ezért nem eszek, jó lesz ott a burgonya és rizs is. Esetleg különleges alkalmakon eszek, de ennyi.
A fehér liszt annyiból hátrányos hogy hiányzik belőle a rost és a microtápanyagok, plusz ha érzékeny vagy a gyors vércukorszint emelkedésre akkor pár óra múlva leesik az energiaszinted.
Szóval, a kenyértől nehezen lehet elhízni, de a péksüti már más tészta. Abban nem csak tészta van hanem általában valami zsíros hulladék. Pl a fánkra nehezen lehet rámondani hogy gabonakészítmény mikor kb 50% zsír.
Ha nem permetezik, akkor meg penészes. Nincs olyan permetszer, ami annyira mérgező mint egy mikotoxin.. Nagyságrendi különbségről beszélünk.
Mindenhogy sz.ar a kenyér, nincs is olyan nagy jelentősége hogy hántolt vagy hántolatlan. Az alapanyag, disznóknak SE való nemhogy embereknek.
"Láttam több kcal táblázatot ahol több volt a barna kenyér kcal értéke ezek szerint akkor nem is hizlal úgy."
Úgy érted amiben több kalória van, az kevésbé hizlal? Érdekes elmélet, de igazából jelentéktelen hogy mi az elképzelésed.. Mivel eleve a kalóriatartalmon alapuló hízás-fogyás elméletek lényegükben jelentéktelenek.
Valójában a zsírraktározásra gyakorolt hatás, tehát lényegében a glikémiás index, glikémiás telítettség vagy közvetlenül az inzulin index lenne mérvadó, na az inzulin indexe minden feldolgozott gabonának ergya.
A 44%-os (höhö) válaszolónak igaza van abban, hogy a zsír + gyors szénhidrát kombó együtt pusztítóbb mint a szénhidrát önmagában.
Ugye megemelkedik a vércukorszint, sok inzulin a tápanyagok elszállításáért dolgozik, anabolikus hatású. Nem mindegy, hogy a vérben csak cukor van, vagy mellette zsír is. A zsír jó dolog, de ha valaki hízás parancsot ad ki, akkor képesek vagyunk még a jó zsírt is kárunkra felhasználni, így valóban nem lesz jó. Tehát a zsíros kenyér /bár lehet a zsír mérsékli a glikémiás hatást/ de rosszabb mint a sima liszt, cukor, keményítő.
Ez persze nem jelenti azt hogy bármilyen tápanyagszegény, gluténnal teli gabona megérdemli hogy a szájunkba vegyük, kivéve ha nagyon nagy éhezés van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!