A durumtészta tényleg egészségesebb és kevésbé hízlaló mint a rendes lisztből készültek? Miért?
Lassabban bomlik, így kevesebbet emészt meg a test belőle... ezen felül nicns tojástartalma, amitől kevesebb a kalória benne ... ÉS mivel a durumbúza "értéktelenebb", mint a fehér liszt búzája (azaz "a mi gabonánk"), ezért kevesebb a szénhidráttartalma.
Kevésbé hizlal? ---> igen,
De több benne kicsikét az ásványi anyag tartalom, így még egészségesebb is.
Egészségesebb ---> igen
Amennyire nekem egy diabetikus magyarázta még egy nyílt napon xD
Tudom, hogy régi kérdés, de úgy érzem, bizonyos kérdéseket tisztázni sosem késő. Hátha másnak még hasznos lesz.
Egyrészt az előzőnek: nem diabetikus, hanem dietetikus.
Másrészt: tévhit, hogy a durumbúza rosttartalma sokkal az egyszerű búzaliszté fölött lenne. Nyilván durumból is van teljes kiőrlésű liszt, melynek valóban kiemelkedő a rosttartalma, de a "sima" durumliszt előnye sokkal inkább abban keresendő, hogy nem szükséges hozzá tojás, így alacsonyabb a nátrium tartalma, és nincs koleszterintartalma sem, így sokkal inkább ajánlható azoknak, akiknek magas a triglicerid- vagy koleszterinszintje, esetleg más szív- és érrendszeri betegségben szenved. További előnye, hogy a keményítőnek két komponense van: amilóz és amilopektin. Az amilóz lassabban emeli a vércukorszintet, kisebb a glikémiás indexe, így jobban beilleszthető az egészséges étrendbe. A durumban az amilóz igen nagy arányban található, ellentétben a fehérlisztből készült termékekben, melyek ben inkább amilopektin van.
Szóval igen, a durumtészta egészségesebb, de véleményem szerint a teljes kiőrlésűek a legjobbak. A durumot inkább cukorbetegeknek, metabolikus szindrómásoknak, pcos-eseknek, és mint már írtam, szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek lehet a leginkább ajánlani. Ettől függetlenül, ha valakinek nem ízlenek a tk tészták, akkor a durum mindenképpen jobb választás a fehér lisztes temrékeknél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!