Az hogy van, hogy általában a kövérek keveset esznek a soványok meg sokat, nem fordítva kéne lennie?
A kövérek éppen ezért kövérek és a soványak pedig soványak.
A szervezet, ha nem kap kaja-utánpótlást meghatározott rendszerességgel, csak ritkán, akkor elkezd spájzolni, hogy akkor is legyen, amikor éppen nincs utánpótlás-bevitel.
Ezért lesz kövér az, aki napjában kevés alkalommal eszik.
Az a szervezet, amelyik naponta több alkalommal, rendszeresen kap utánpótlást, nem spájzol, nem raktároz, mert tudja, hogy pár órán belül ismét kapni fog. Ezért az a test nem fog felesleges hájpacnikat összerakni magán, vagyis sovány marad.
Az tény, hogy a kevés (hiányos) étkezés miatt tartalékolni fog a szervezet, de ettől még önmagában nem lesz valaki kövér. Ha valaki hajlamos a hízásra, akkor erősebben fog tartalékolni, de ahhoz a hajlam is kell.
Valójában nem azért kövérek, mert keveset esznek, hanem azért esznek keveset, mert kövérek, pontosabban hízásra hajlamosak. Vagyis jobban kell vigyázniuk, mennyit esznek. Aki nem annyira hajlamos a hízásra, az nyugodtan ehet többet.
"amikor nem fogyókuráznak akkor is gondolom átlagosan" (esznek)
Én nem így tapasztaltam. Gyakran (nem mindig!) azért hízik el valaki, ha még hajlamos is rá, mert nagy adagokhoz szokott hozzá, kitágult a gyomra, ezért nagyobb adagtól érzi jóllakva magát. Ettől persze még jobban kitágul a gyomra, stb.
Általában? Micsoda megfigyelés!
Akkor a kövérek nagyrésze a fénytől és a levegőtől kövér?
Nem is azért, mert egészségtelenül táplálkoznak?
Sz.arból kicsi is elég. Egy marék sültkrumpliban több kalória és zsír van, mint egy jó emberes adag rizsben, sovány húsban zöldségekkel.
A legtöbb hiába fogyókúrázó túlsúlyos ismerősöm csak látszólag eszik keveset. Úgymond kampányból. Például a munkahelyi közös ebédnél. Demonstrálandó, hogy "ő mindent megtesz", közben néhány órával később házi sütivel kínál az asztalánál, amiből ő is jócskán fogyaszt.
Amikor nagyon vékony voltam, bátran ehettem társaságban is. Nem kellett egyáltalán visszafognom magam, mert tudtam, hogy "egyszeri" alkalom, többségében jól étkezem. Jöttek is a beszólások a felesleggel rendelkező emberektől, hogy "de jó neked, ehetsz bármit, nem hízol!". Persze, ahogy kisnyuszi elképzeli.
Amikor jócskán volt rajtam felesleg, nem a "nemevéstől" volt, hanem az egy falatot ebből, egy falatot abból miatt. Sokszor engedtem el magam. Akkor is ettem, amikor már senki sem látott. Este tévénél, éjfélkor egy kis nasi...
Nem általában azért, de van ilyen. Én például tudom magamról, hogy már olyan 1500-1800 kcal nekem sok, ettől már rohamosan hízásnak indulnék és van olyan ismerősöm, aki tényleg sokat eszik, fél tepsi sütiket, zsíros kajákat, de vagonnyit és nemcsak néhanapján, hanem állandóan, mégis soványka.
De olyan is van, aki csak látszólag eszik keveset. Vagy állandóan csipeget, vagy nagyon hizlaló kajákat eszik és azért hízik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!