Hogyan NE adjam fel az életmódváltást?
Én ha édességre vágyom, ezt csinálom:
Lepény: 3,5 dkg apró szemű zabpehely, 2 tojásfehérje, 2 dkg kókuszreszelék, 2 dkg mazsola, 1 kisebb alma lereszelve. A zabpelyhet, a kókuszreszeléket, mazsit beáztattam tejbe majd hozzákevertem a többi "alkatrészt" és kisütöttem zsiradék nélkül csak simán egy teflon serpenyőbe :)
Vagy:
Mikrós süti
4 kanál zabkorpa,4 kanál kevert liszt, 2 kanál xilit, 2 kanál olaj, 1/2 cs sütőpor,1 tojás, 1 kanál kakaópor,2 kanál kókuszreszelék,kb 1,5 dl tej.Összekutyulni és be a mikróba a legnagyobb fokozaton 4 perc.
A kevert liszt alatt a Norbis Update lisztet értem fele-fele arányban keverem normál liszttel.
Szerintem, ha édességre vágysz, akkor azt kell enni, különben előbb-utóbb bekajálsz :)
Határozd el, hogy mindent felírsz, amit megeszel. Mielőtt megeszed. Akkor számold ki a kalóriaértékét is, és azt is írd mellé. Egy bögrés süti kiszámolása után garantáltan elmegy a kedved tőle.
Este meg olvasd át, mit ettél aznap, és lehet vállon veregetni vagy megfeddni magad.
Idővel egyébként hozzá lehet szokni ahhoz, hogy nem eszed meg, én most már ha megkívánom az édességet, az az első gondolatom, hogy nem. És nem eszem :)
Csináld értelmesen... Mert a reggeli 2 üres margarinos pirítósnak nemszeretem üres teával semmi értelme nincs.
Az életmódváltásnak akkor van értelme, ha jobbra váltasz. Ez már eleve rosszul indul...
Addig jó, hogy naponta 5-ször étkezel, ebből 3 fő és 2 kisebb étkezés van. A kisebb étkezésekkor gyümölcsöt és joghurtot egyél. Ha nagyon muszáj, esetleg egy müzliszeletet vagy túró rudit, de ezeket max. hetente 2-szer, aztán ezt is csökkenteni kellene.
Reggelire egyél normálisan, a pirítósra tegyél sonkát és/vagy sajtot. Nem baj, ha elkerülöd az adalékos-tartósítószeres felvágottakat, de a jó minőségű húsos sonkát egészen nyugodtan megeheted. (És itt nem a csirkemellsonkára gondolok - a csirkének eleve nincs sonkája, vagyis csupa adalékot eszel minimális hústartalommal.) Vagy egyél sajtot, vannak sovány sajtok is, ha fogyni akarsz. Emellé muszáj enned zöldségeket is. 2 pirítósnak semmi értelme nincs - hízlal, de nem táplál, alig van benne hasznos anyag, csak kalória van benne. Persze valamennyi erőt ad, hiszen szénhidrát, de fél óra múlva éhes leszel tőle - ez nagyon kevés.
A teát nyugodtan idd cukorral és citrommal. A cukor mennyiségét fokozatosan csökkentsd, úgy tudsz leszokni róla, ha le akarsz. Egyik napról a másikra nem megy. A citrommal semmi gond nincs, ha valódi, nem üveges lé. Vagy tegyél bele mézet.
Az étkezési szokásokat nem könnyű megváltoztatni, és csak fokozatosan lehet. Ne akarj egyik napról a másikra mindent megváltoztatni, fokozatosan csináld. A süti helyett egyél egy banánt. Később, ha már megszoktad, hogy nincs süti, a banánt lecserélheted egy narancsra vagy egy almára. Tűzd ki magadnak, hogy vasárnaponként ehetsz egy kis bögrés sütit. Nem egy tepsivel, hanem 2 normál szeletet.
Nem kell, és nem is szabad semmit olyat enned/innod, amit nem szeretsz, mert csak annyit érsz el vele, hogy elmegy a kedved az egésztől és jól bezabálsz. Fokozatosan próbálgasd, milyen egészséges ételek jönnek be neked, és ne vond meg magadtól a kedvenceidet, csak edd őket egyre ritkábban.
Édesítésre használhatsz folyékony édesítőszert, ezek általában 0-kalóriásak, vagy nagyon minimális kcal-t tartalmaznak, ha sütire vágysz, akkor pedig csak az alapanyagokat kell megváltoztatnod, használj teljes kiőrlésű liszteket, zabpehelylisztet, rakhatsz a tésztába gabonapelyheket, light margarint, édesítőszert, számold ki a kcal-értékét és úgy tudod kontrollálni, hogy mennyit ehetsz, vagy mennyit ettél.
Ne tűzz ki olyan célt, hogy 'akkor mától sose..', hanem próbálj minél több mindent betartani, majd fokozatosan leszokni bizonyos kajákról, ez nem megy egyik napról a másikra, (főleg, hogy 15 éves vagy, drasztikus változtatásokat nem is nagyon tudsz bevezetni), elég ha először pár hétig betartasz bizonyos dolgokat, majd eszel 1-2 napig "kényelmesen", aztán folytatod és 1-2 hónapig bírod, aztán megint 1-2 nap lazítás. Ezt mindenki így csinálja, mindenki túlmegy ezen. Ez a fokozatosság!:)
Nekem is sokáig tartott rávennem magam, de mostmár én is mindent írok és számolok, tényleg jobb így!
Néha fullod napjaim vannak tök finom kajákkal 1800 kcalból, néha meg 1800 már ebéd után meg van, ráadásul éhes is vagyok. Ki kell tapasztalni, hogy mi jön be neked!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!