Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » 13 évesen fogyókúra. Hogy...

13 évesen fogyókúra. Hogy csináljam?

Figyelt kérdés

Sziasztok. :)

13 éves lány vagyok. El mondom a problémámat.

164 cm vagyok, 72 kilógramm. Nagyon nem vagyok rá büszke. 11 évesen engem egy hétre egy kórházba "ítéltek", hogy fogyjak le. Diabetikusnál voltam, stb. A kórházi kaja szörnyű volt, stb. Főtt kaját, és főzeléket kaptunk. Megettem, mert muszáj volt. Keddi napon jött a tornatanár, egy nő. 4 napig tornáztunk fél órát, és a hét alatt 68 kilóról lefogytam 66,2 kilóra. Akkor nagyon örültem... bizony. Majd kiengedtek, és két év alatt felszedtem 6 kilót. Egy mázlim van; Nyulánk lány vagyok, így csak kicsit látszik meg a túlsúly.

Tehát most itt az iskola, és gondolkodtam pár dolgon. Ezen a héten ki vagyok lőve, mert beteg vagyok, és jövőhéttől fogyókúrázom. Mennyi idő alatt tudnék leadni 12 kilót? 58-60 kiló szeretnék lenni. 90 napos diétának nem igen venném hasznát, mert sokat kell tanulnom, és amúgy is kell valami normális étel. Ja, igen. Minden szerdán fogok járni Zumba órára, nagyon tetszik nekem. 3 évig modern táncoltam, tehát bírom az ilyeneket, és még vicces is, de sajna egy héten 1x van Zumba óra.

A kérdéseim:

- Mennyi idő alatt tudnék 12 kilót leadni?

- Mit mozogjak? Milyen gyakorlatokat végezzek?

- Mit és mennyit egyek?

- Használ a 90 napos diéta?

Azt hiszem ennyi lenne.

Normális válaszokat kérnék szépen. :))

2011. szept. 29. 10:08
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Orvossal, védőnővel beszélj, magadtól ne fogj bele semmilyen fogyókúrába! Se az itteni fórumozók tanácsára ne kezdj el semmit, mert rengetegen vannak, akik nem értenek hozzá, csak okoskodnak. Árthat egy gyereknek, ha tudatlanul belekezd valami diétába. Fejlődésben vagy, nagyon kell figyelni ilyenkor a táplálkozásra.
2011. szept. 29. 10:19
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

A kórházban csak fogyasztottak vagy ki is vizsgáltak, mitől hízol?

Ha nem, akkor először hormonvizsgálat.

Bár 2 év alatt a 6 kiló nem olyan vészes 13 évesen (még növésben vagy), a baj az, hogy 66 kilóra szedtél fel 6 kilót, nem normál testsúlyra.

Utána DIETETIKUS (és nem diabetikus - diabetikus a cukorbetegeknek készül ételek egy része). Ő megmondja, mit és mennyit kell enned, és ez a SZÜLEIDNEK kell megtanulni, mert ők vásárolnak, ők főznek, ők etetnek.

Ha le akarsz fogyni, kb. azt kell tenned, mint a kórházban, olyan kajákat enni, akár tetszik, akár nem, és napi fél órát ugyanúgy mozogni. A heti egy zumba semmit nem ér, én heti 2-3-szor járok, és azzal sem lehet lefogyni, 4 hónap alatt egy deka sem ment le.

A 90 napos diéta nemcsak hogy nem használ, hanem kimondottan veszélyes is.

Azért nem használ, mert fogyni úgy lehet, ha csökkented a szénhidrátbevitelt és a zsírt. A 90 napossal az a baj, hogy 4 napból 3 napig szénhidrátot kell enni (szénhidrátnap egyértelmű, keményítőnap - a keményítő a szénhidrát egy fajtája, gyümölcsnap - a gyümölcscukor is szénhidrát). Ráadásul minden nap éhesen mennél iskolába (reggelire tanuláshoz nem elég a gyümölcs), és kevés lenne a fehérje, amit a fehérjenapon megennél, így izmot vesztenél maximum, nem zsírt.

Ráadásul rengeteg embernél a 90 napos alatt derül ki, hogy cukorbeteg. Nem állítom, hogy mindenki cukorbeteg lesz a diétától, de a 3 napi szénhidrátbomba senkinek nem tesz jót.

Olyan diétával ne próbálkozz, ami gyors eredményt ígér, mert utána mindig visszahízás az eredmény.

12 kilót fél-1 év alatt reális leagni neked. (Felnőttnek max. fél év alatt lemehet, de te még fejlődésben van, nem szabad gyorsabban.)

De a legfontosabb az lenne, hogy a SZÜLEIDNEK elmagyarázza egy SZAKEMBER (ő a dietetikus), hogy hogyan kell téged táplálni. Ha a szüleid nem változtatnak, nem fogsz tudni fogyni sajnos.

2011. szept. 29. 10:34
 3/10 anonim ***** válasza:

12 kg-nál kicsit többet kellene fogynod az 53-55 kg-ot kéne megcélozni, ez a te magasságodhoz, a te korodhoz még mindig az egészséges felső határa

első körben háziorvoshoz kéne menni kivizsgálásra, hogy van-e valami eü problémád

utána meg kőkemény kcal számolgatás, a napi szükségletednél 2-300 kcal-val kevesebbet kéne enni és a napi 1 zumba és a heti két testnevelés óra mellett még ajánlanák heti két úszást vagy bringázást (spinning is lehet) - a diétát az egész családodnak tartani kéne, beszéljetek dietetikussal

2011. szept. 29. 10:47
 4/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen. :)

Tavaly év végén beszéltem a suliban a védőnővel, azt mondta, hogy nem igen kéne most fogyóznom, mert a testem most van annak az időnek a szakaszában, hogy rendesen fejlődik. Idén lesz, hogy két éve meg van a menstruációm, tehát meg értem a védőnőt.

Akkor szerintem maradok annál a diétánál, amit az orvosok mondtak. Dietetikus (bocs hogy elírtam)is mondta, hogy ezt kell ennem. Párolt zöldségek, párolt hús, saláta, stb. A hússal, és a salátával semmi bajom, a salátát nagyon is szeretem. hús terén pedig rászoktam a csirkemellre. E mellett a zöldséget nem szoktam megsózni, mert miután kiengedtek a kórházból, akkor is csináltam kb. 2 hétig, de meguntam. Zöldésből megeszem a salátát, paprikát, paradicsomot, krumplit,stb. Tehát zöldség terén is nagyjából eszek ilyeneket.

A családom meg... ha azt mondom, hogy fogyózni akarok, akkor kiröhögnek. Sokszor eljátszottam már.~

Gondolkoztam ugye, hogy járok Zumbára, akkor a heti két tesi óra, sok víz, és kijárok bringázni. Azt is nagyon szeretem csinálni.

Nagyjából így egyenlőre 60 kilót szeretnék elérni, mert ahogy nyúlok, úgy oszlik el rajtam a zsír.

Köszönöm a válaszokat. :)

2011. szept. 29. 11:33
 5/10 A kérdező kommentje:
Zöldségből *
2011. szept. 29. 11:34
 6/10 A kérdező kommentje:

Mellesleg. A DIABETIKUS mondta, hogy hajlok a cukorbetegség felé (ezt mondta két éve). De mikor tavaly vércukrot kellett nézetnem, teljesen normális volt, és ezt a védőnő is megmondta.

Kiszámoltam, hogy ha egy héten leadok 2 kilót, akkor simán meglenne kb. másfél hónap alatt az a 12... és ez a fogyás meg volt a napi 30 perces mozgással és a normális evéssel. A mozgásnál volt 30 guggolás, kéznyújtások, 10 perc szobabicikli, lábemelések, 30 felülés.

Amúgy se akarok gyorsan lefogyni, mert karácsonykor csak 1 kilót híztam, de akkor is... ha gyorsan lefogyok, olyan gyorsan jön vissza, és ennek nem tenném ki magam.

2011. szept. 29. 11:38
 7/10 anonim ***** válasza:
2 kilót max az első héten adsz le a glikogén raktár csökkenése és az ezzel járó víz kiürülés miatt. Heti 0,5 kg amivel érdemes számolni normális étrend mellett.
2011. szept. 29. 11:48
 8/10 anonim ***** válasza:

*Mellesleg. A DIABETIKUS mondta, hogy hajlok a cukorbetegség felé (ezt mondta két éve). De mikor tavaly vércukrot kellett nézetnem, teljesen normális volt, és ezt a védőnő is megmondta.

Ezt gúnyolódásnak szántad, kiscsillag, nagy betűvel? Mert szerintem semmi okod rá, és nem is vicces. Nem azt mondta, hogy cukorbeteg vagy, hanem azt, hogy hajlamod van rá. Attól, hogy tavaly normális volt, nem biztos, hogy idén is az lesz és hogy jövőre, vagy 5 év múlva.

Annál is kialakulhat cukorbetegség, aki nincs elhízva, képzeld el, hogy még a "diabetikusnál" is, pedig ha valaki, ő tudja, hogy kell helyesen táplálkozni. Csak nálad erre jóval nagyobb esély van, mint nála.

Na csak ennyit akartam mondani.

2011. szept. 29. 11:53
 9/10 anonim ***** válasza:

de sokat írtatok. nem olvasom el.

fogyókúra senkinek nem ajánlott, mert meghíznak tőle. ez meg ugye nem nagyon kell senkinek.

ha egészséges vagy, akkor szálkásító étrendet követhetsz, kis energiadeficittel, de ilyen heti 1kg fogyásra nem biztos, hogy 13 évesen be kéne állni. igazából minél lassabban fogysz, annál kímélőbb. én 0,3-0,5 kilót nem tartanék egészségtelennek ennyi idősen, az még zsírból mehet, és még tud mellette fejlődni is a tested, amennyire kell.

minden mást, tehát ami valami divat fogyókúra, elfelejtheted, ha az egészséged szempont.

szálkásító étrend is csak akkor, ha általánosan egészséges vagy, hormonproblémák stb. orvosi téma, speciálisabb étrendet igényelhet!

2011. szept. 29. 12:35
 10/10 anonim ***** válasza:

"Tavaly év végén beszéltem a suliban a védőnővel, azt mondta, hogy nem igen kéne most fogyóznom, mert a testem most van annak az időnek a szakaszában, hogy rendesen fejlődik" a védőnő hülye, majd 20 kg túlsúlyod van, muszáj fogynod

a dietetikus nem mondta, hogy MENNYIT egyél? mert az tuti, hogy annyit zabálsz, mint egy ló, ha ennyire dagadt vagy és nincs eü probléma a háttérben

2011. szept. 29. 12:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!