Édesítőszertől mi baja lehet az embernek?
A steviától az ég világon semmi, a mesterséges édesítőkről meg annyi pro és kontra cikk született már, hogy a fene se tudja.
Sajnos drága a stevia és zömmel csak bioboltokban kapni, de megéri beruházni rá, akár természetes őrlemény, akár oldott, folyékony, akár tablettás formában is. Van egy pici jellegzetes mellékíze, de közel sem olyan kellemetlen, mint az aszpartám vagy szacharin alapúak, sőt, nekem jobban ízlik, mint a finomított cukor, de ízlések és pofonok, van, aki utálja.
Ha cukorbeteg vagy, nincs választásod. Esetleg próbáld a nyírfacukrot, bár az elég drága, ha jól tudom, ugyanaz, mint a stevia.
De ha nem megy, marad az édesítő, de csak annyit használj, amennyit feltétlenül szükséges.
Ha nagyon leegyszerűsítjük, a cukortól azonnal betegednél/halnál meg, az édesítőtől meg 30-40 év múlva, melyik jobb?
Más eset, amikor egy egészséges, ámde elhízott ember azt hiszi, hogy büntetlenül folytathatja az édességzabálást, ha édesítőt használ.
"Az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrző Hivatalnak (FDA) beküldött az ártalmas hatást kiváltó étel adalékanyagokról készült jelentések 75%-át az aszpartám mellékhatásairól szóló jelentések teszik ki. (forrás Mark D. Gold). Ezekben többek között szerepel fejfájás, hányinger, hasi fájdalmak, kiütések, fáradtság, alvás-zavar, látás-, hallás-zavar, izgágaság, depresszió, mellkasi bántalmak (szív zavarok, légzési nehézségek), memória-zavar...Jelentések vannak az elhízásra is, amit egy agyi stimulációs folyamat vált ki, tehát az aszpartám, mint reklámozott karcsúsítószer, nemhogy nem az, de pont az ellenkezőjére késztet."
Nem szeretnék sem ellene, sem mellette szólni, de ezek annyira általános tünetek, mármint bárkinél bármikor előfordulhatnak, hogyan bizonyítanák, hogy a kiváltó ok az édesítőszer, vagy éppen azt, hogy nem?
Csak kávéban és teában használom. Amúgy minimális cukrot használok és beépítem a szénhidrát diétába :)
A nyírfacukrot én is néztem, de nagyon-nagyon drága.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!