Szoktatok gyümölcs napot tartani fogyásért?
ezért eleve téves a fogyókúra mint elnevezés. valójában életmódot kéne váltani. aminek szerves részét kéne képezze a normális étkezés, a rendszeres, heti 2-3 alkalmat lefedő sport... és akkor lehetne csalós napokat tartani, ahogy én is teszem, és nincs lelkiismeret furdalásom ha betolok egy csomag gumicukrot tízóraira mert megkívántam, vagy egy túrósbuktát. de ha este megiszok egy sört kivételesen a kádban filmezve akkor sincs gond.
a családban közel mindenki sportol, apám versenyszerűen kosarazott, most is heti 2x haverokkal tolja, anya nővére meg valami sportgimnasztikás akármit tolt, a mai napig rendszeresen kocog edz, és közelebb van a 60-hoz mint az 50-hez és még mindig jobban néz ki mint a legtöbb mai lány...
ez egy életforma kéne legyen azok számára akik tényleg szeretnének kinézni valahogy. ahogy a testépítést se lehet kúraszerűen csinálni, vagy csinálgatni, úgy a nőknek az alakjuk megőrzését is komolyan kéne venni. ennyi. tizen huszon évesen lehet hogy sok nőnek nem gond semmi, hiszen a magas hormonszint, a növés, stb miatt nem para semmi. a huszas évek közepétől jön el a jó idő nekik is...
pl a párom is bő 10 kilóval több mint az "ideális" testsúlya. ettől még feszes és jól néz ki. masszív sport megy nála (is) évek óta. nem szed vissza semmit. még a nála vékonyabb, gebe csajok is utánafordulnak, hogy nicsak de jól nézel ki... és megsúgom laposabb a hasa mint nekik.
fogyókúrát akárhogy csinálhatsz ebben igazad van, úgyis visszaszeded. mert az alapvető indokot, a szemét kajákat és a mozgásszegény életmódot nem szünteted meg.
jah lemaradt:
akkor várom a te nézőpontodat, hogy lehet hatékonyan tartósan megszabadulni szerinted a kilóktól
Azt hiszem, félreértettél. Nem a szó szoros értelemben vett módszered ellen emeltem kifogást. Ha mindent feketének vagy fehérnek veszünk, akkor igazad is van.
Én azt tettem szóvá, hogy figyelembe kellene azt venni, hogy valóban vannak emberek, akiknek luxus a csirke vagy pulyka mell. Bárhogy is nézzük akármennyire is olcsóak a zöldségek szezonban, de hidd el valakinek megterhelő megvenni azokat. Tudod milyen kevesen képesek valójában megvenni a barna kenyere ilyen olyan sonkával? Hidd el vannak emberek azt se tudják, hogy mi az, milyen íze van. Feljön ide egy tizenéves tini, azzal találkozik, hogy ha ezt eszed, akkor aztán fogyhatsz. Érted miről beszélek? Szerinted segítesz akkor rajta, ha ezzel tömöd tele, az anyukája meg leteszi elé vacsira a fehér kenyérből készült zsíros kenyeret vagy a paprikás krumplit. Ő meg fogyni szeretne. És különben is egy fantom valaki azt mondta neki a neten, hogy ettől aztán nem megy.
Te a témában fórumozók zömének példakép vagy. Amivel nincs is baj. Csak ezzel a tisztséggel óvatosan kell bánni.
Igazad van a szenny kaják terén is. De el kell azt fogadni, hogy amíg megvonom magamtól, mert a bix (vagy bárki) azt mondta, az csak ideig óráig tart. Ha hit, meggyőződés van mögötte azzal lehet eredményt elérni. Mint mondtam nem vagyok kövér. Tehát eszem ágában sincs fogyókúrás tanácsot kérni bárkitől. De igenis, volt idő amíg nem tudtam gyorsétterem közelében elmenni úgy, hogy ne egyek valamit. Tudtam, hogy nem jó, de az illat és az ízek bevittek. Illetve egy nátrium-glutamát nevű anyag. Gondolom te is ismered / hallottál már róla. Hidd el ez nem csak és csupán elhatározás kérdése, én a dohányzáshoz hasonlítanám. Lehet azzal jönni, hogy akarat gyengeség meg stb. Soha életemben nem nagyon ettem csokit, így el se tudom képzelni, hogy milyen az amikor valaki nem tud róla lemondani. Márpedig vannak akiknek nem megy. Tiszteletben tartom. Nem hülyézem és szennyezem le őket.
Kövér emberek mindig is vannak és lesznek. Nagy átlagban pedig a kövér emberek boldogabbak mint a kényszer fogyottak. Az agyban termelődő boldogság hormonok miatt. Lehet, hogy megcáfolod, de tapasztalataim szerint így van.
A másik dolog, hogy szerintem nem tudsz olyan kérdést linkelni, ahol a kérdező diétájával étrendjével mindenki egyet értett. Az ellen szóltam, hogy nyilván a kérdés feltevők zöménél csak fellángolás az egész. De ha komolyabban foglalkozol a témával, akkor tudnod kell, hogy vannak akik komolyan gondolják. Nekik is vannak mély pontjaik, és ha lépten nyomon azzal találkoznak, hogy ez nem jó, az nem jó, akkor elmegy a kedvük. Bátorítani, bíztatni kell az embereket, nem lehúzni a diétájukat. Ha valaki ki akarja próbálni hogyan reagál a szervezete a puszta gyümölcs napra, hát próbálja.
Elmondhatjátok neki 1000×, hogy nem tesz jót, de amíg saját bőrén nem tapasztalja, hogy nem jó addig úgysem fogja feladni.
Szóval én nem a diétádat kritizáltam, hanem arra figyelmeztettelek, hogy könnyen lehet a jó szándék mellett embereket terelgetni az étkezési zavar felé. Ha folyamatosan azt hallja, hogy ez meg az szar. Ezt meg azt nem kellene, ezt meg azt nem így kellene.
A megoldást nem a diétában a fogyókúrában látom, hanem abban, hogy a most születő és növekvő generáció, már megismerje a mértéket. Nem tudod tőlük sem elvenni a chipset, csokit és cukros löttyöket, de már azzal eredmény érhetsz el, ha a mennyiséget csökkented. Illetve a hiányzó mennyiséget zöldséggel és gyümölccsel pótolod.
Ha mozogni tanítod őket. Lehet, nem is kell futni járni napi szinten, elég ha gyalog megy haza a gyerek a suliból elég ha elfelejti a kocsit. Elég ha a játszótéren játszik és nem a számítógép előtt gubbaszt.
Szemlélet váltás: Ne 20-30 kg-okat akarjunk leadni, hanem ha felkúszott 5 kg, azt már észre veszi az ember. Akkor kell meghúzni a féket. Könnyebb.
Neked sikerült átlépni az emberi gyarlóságon, de az emberek zömének nem és nem is fog soha sikerülni.
"vannak emberek, akiknek luxus a csirke vagy pulyka mell. Bárhogy is nézzük akármennyire is olcsóak a zöldségek szezonban, de hidd el valakinek megterhelő megvenni azokat"
Azért kíváncsi lennék, hogy akik a GYK-n az anyagiakat hozzák fel a sz@r kajára és az elhízásra mentségként, azok ugye csak a hajléktalanszállóról vagy melóhelyről neteznek? Ugye nincs otthon lapostévé, pláne egynél több tévé, számítógép? Ugye nincs fotózni/kamerázni/netezni tudó húdeokos telefonjuk?
Ugye nem költenek felesleges csodakencékre, csodabogyókra ezreket?
Ugye nem járnak szoliba, meg kéthetente kozmetikushoz?
Ugye soha, de soha nem vesznek csokit, chipset, fortennit, sütikét, alkoholt?
Ugye cigit se?
Ugye nem költenek az amúgy totál elhagyható vajra, margarinra, olajra, cukorra, lisztre?
És ugye nem fognak sírni pár év múlva, hogy drága a gyógyszer a cukorbetegségükre, magas vérnyomásukra, koleszterinbajukra, 5000 más nyavalyájukra?
Értem én, hogy az ország helyzete katasztrofális, és rengeteg családnak kell szorosabbra venni a nadrágszíjat, de NEM A KAJÁN KÉNE SPÓROLNI (és pláne nem rosszul), ugyanis ha az egészségeden spórolsz, az hosszútávon kb olyan gáz "befektetés" mint amilyen a devizahitel lett, ha érted.
Bixnek zöld mancsok, szokás szerint szépen leírt mindent.
Nyilván igazad van, de mindenki másképp és máson spórol. Nekem is hihetetlen amikor emberek sírnak a családi kapcsolatok vagy a gyereknevelés témakörben, hogy hogyan tovább, de válasz mindig van a net létére.
Hidd el el kell fogadni. Nagy szája annak lehet ez ügyben, aki próbálta már. Azt mondják egy idő múlva megcsömörlik az ember. Megkeseredik és már nem foglalkozik azzal, hogy egészségtelen dolgot tesz e vagy sem.
Én se voltam soha és ne is legyek ebben a cipőben. Nyilván így kívül állóként én is azt mondom, hogy ha oda kerülök se úgy gondolkodok ahogy sokan, de ki tudja.
Abban igazad van, hogy mindenkinek szíve-joga eldönteni, hol és miből spórol. Semmi közöm hozzá. De ha megkérdezi, akkor nyilván kíváncsi mások véleményére - innentől kezdve ne lepődjön meg, ha olyasmi válaszokat kap, amiket pl. bix is ad.
Abban is igazad van, hogy könnyen beszélek, mert szerencsés helyzetben vagyok, nem szorulok rá, hogy folyton az akciókat lessem és mindenből a legolcsóbbat vegyem - ennek ellenére egy rakat dologra eleve nem költök, amire az említett nélkülözők jelentős része valamiért mégis.
A megcsömörlés törvényszerű, de nem tudom, a "nekünk csak olcsó pulykahúsra, akciós zöldségre, zabkására, nassolni meg csak almára jut" téma valahogy sosem kerül elő, legalábbis egy kérdésben sem láttam ilyet, pedig pénzben ugyanott lenne kb, mint a "nekünk csak egészségtelen kajákra jut", csak több utánajárás, utánaolvasás és téjékozódás kéne ugye (ami úgy tűnik, sokszor luxus).
Nézd meg az ételek-italok témakört: egyrészről tele van energiaitalos, fondantos-tortás-sütikés, "mennyi ez meg az a mekiben/kfcben/börgerkingben/starbucksban" meg pizzarendelős kérdésekkel, másrészről meg a "hogy hozhatnék ki n(=kevés) pénzből kaját x fős családnak" kérdésekkel, és szinte biztosra veszem, hogy valahol van a kérdezők közt közös keresztmetszet.
Amíg valaki az egészséges kaját tartja luxusnak, a kényelmes életmód megszokott pénznyelő cuccait meg nem, annak ne itt sírjon a szája...
(hozzáteszem: akinek tényleg egy fityingje sincs, és tényleg kizárólag nélkülözhetetlen ételekre és rezsire költ, és a melóhelyről ír, mert a netet is lemondta, és még úgy se jön ki, azok nyilván más lapra tartoznak, és ha jól sejtem, nem a makacs hasi zsírpárnájuk a legnagyobb bajuk)
Mondom igazság van mindkét oldalon. Azt is nézd meg hogy ide is elég kevés családanya, családapa írogat, hogy fogyni szeretne. Messzebb megyek elég kevés a kor alapján aktív kereső státuszt feltételezhető ember. A zöme tini. Aki a megkeseredett deviza hiteles meg egyéb ilyen olyan dolgok miatt nehezen élhető családban eszi, amit elé tesznek. Kénytelen.
Hangsúlyozom, hogy a tények azok tények. Igazságot látom a ti oldalatokon is. Azzal van a probléma, hogy ekkora változásokra nem biztos, hogy a lélekkel való törődés hiányában jogotok van felszólítani az embreket.
Jaaaj, ezer bocsánat a kérdezőnek, offolok össze-vissza, mindent írtam, csak a kérdésedre nem válaszoltam:
Még egyik évekkel korábbi, némileg esztelen "fogyókúrám" során tartottam egy gyümölcsnapot. (Jó sok ordas nagy baromságot elkövettem már fogyókúraügyileg, ez még a kisebbek közül való).
A nap végére szabályosan émelyegtem, és közel jártam hozzá, hogy a gyümi szagától is kidobjam a taccsot, pedig amúgy szeretem őket - az összeset! Fizikailag se voltam épp túl jól, kb. mindennek éreztem magam, csak egészségesnek és fittnek nem. Másnapra sem.
Hogy ettől épp mennyi vizet vesztettem (a csökkent súly ilyenkor = vízveszteség), az már nem rémlik, nagyobb súlyingadozás nem várható egy gyüminaptól, mint úgy általában máskor a nap során.
Aztán másoknak lehetnek pozitív tapasztalatai is nyilván, a saját esetemből nem akarnék azért általánosítani. Az biztos, hogy olyan vészesen sokat nem ártasz vele, ha kipróbálod - lelked rajta - de a fogyókúrában kb. annyit ér, mint halottnak a csók, semmi jelentős pozitív hatása nincs.
Kb. egy fokkal jobb, mint egy egynapos léböjtkúra, és hatványozottan jobb, mint egy egyhetes koplalós villámdiéta, de egy normális, tápanyagügyileg kiegyensúlyozott, kalóriadeficites étrendhez képest totál smafu.
Ha azért kérded, mert egyszer-egyszer olyan napod van, hogy csak gyümölcsöt kívánsz egy rekkenő hőséges nyári napon, hát az is belefér néha. Csak rendszer ne legyen belőle, és érdemi (=zsírból, tartós) fogyást ne remélj.
"Azzal van a probléma, hogy ekkora változásokra nem biztos, hogy a lélekkel való törődés hiányában jogotok van felszólítani az embreket."
Nem szólít fel senki senkit semmire, tanácsokról van szó, hol nyersebben, hol illatos rózsapapírba csomagolva. Utóbbi nyilván kedvesebb volna, de nem biztos, hogy úgy átjön belőle a lényeg, mint egy keményen odamondásból. A változáshoz radikális elhatározás kell, ahhoz pedig nem elég a részvét és a kiber-empátia.
Ez egy kérdés-válasz fórum, nem lelkisegély-szolgálat.
Nyilván összetett kulturális, szociológiai, társadalmi, pszichológiai, életvitelbeli és sokszor egészségügyi vagy mentális problémák bújnak meg az elhízás hátterében, de ezeket egy válaszadó se fogja tudni megoldani. Tanácsot lehet adni, el lehet magyarázni az emberi test működését, kalkulátorokat linkelni vagy megosztani a sikerélményeket és kudarcokat, és hogy hogyan / mivel értük el őket - aztán a kérdező ebből megfogad, amit tud vagy akar.
Nem tudunk mellette állni, amikor a snickers szeletet bámulja keserűen. Nem tudunk beszélni a családjával, hogy főzzenek egészségesen, és törődjenek végre a kamasz gyerekükkel. Nem tudunk elmenni vele fitnesszterembe, súlyzózni és futni. Nem tudunk helyette lefogyni. A neten, arcnélkül motiválni valakit kb lehetetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!