Egy óra nagy fejszével való kemény rönk darabok darabokra hasítása hány kalóriát éget el nagyjából?
Nézd meg ezt az adataiad alapján. Becslésnek jó lesz.
Bírom ezt a "szerintem biztos kevesebb" válaszokat!
Minden tevékenység energiafogyasztását nagyon pontosan lehet mérni laborban, viszonylag egyszerűen, ha a belélegzett és kilélegzett levegő mennyiségét és szén-dioxid tartalmát mérik. Egy jobb képességű középiskolás ebből már kimatekozza, hogy mennyi energia szabadult fel a folyamatok során. Tényleg csupa középiskolás ismeret kell hozzá!
Viszonylag jól becsülhető az is, hogy pl. a testsúly változásával hogy változik az energiafogyasztás. (Még egyszer: becsülhető. Ez nem azt jelenti, hogy tippelhető, hanem azt, hogy ismert összefüggések alapján a befolyásoló tényezők hatását figyelembe véve módosítom a mért eredményt.)
Szóval a sporttudomány mér, újramér, értékel, publikál, validál, és kiad egy számot, amit aztán a kalkulátorokban használnak. A gyakoriválaszolók meg kinyilatkoztatnak, "á, szerintem az nem annyi!"...
A legnagyobb hibaforrás már csak az marad, hogy mit értett a labor pl. favágás alatt, pl. benne volt-e a szétszálló hasábok felszedése, visszaállítása, vagy épp milyen fába mekkora fejszével (hasad? görcsös? nedves? száraz?), és mondjuk percenként hányat sújtva (mekkora erővel) - és mit értett ez alatt a kérdező. Ezt viszont se a kérdező, se a válaszoló nem tudja, akár az is lehet, hogy a kérdező kétszer olyan gyorsan hasogatja a fát, mint a laborban a mérés során a tesztalany. De ettől akár még többet is fogyaszthatna párszáz kalóriával óránként.
Szóval szép dolog ez a "szerintem", csak indoklás nélkül nagyon nem ér semmit!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!