Mi a pontos menete a kalória számolásnak ha keszítek egy főételt a családnak?
Honnan tudom mennyi lesz a 100g be?
Keszetelből vagy a nyers termékből számolok?
Hogy kellene ezt?
Nyilván egy tészta főzésbe nem kell beleszámolni. De pl egy levesnek már teljesen más lesz a kalória mennyisége.
De figyelj, rengeteg cikk van neten erről. Ha nekem nem hiszel, vagy nem érthető, akkor Google legyen a barátod. Használd okosabb dolgokra az internetet, mint a gyik-en való kérdezgetés
Ha az egesz csaladnak fozok, akkor
en magamnak kulon keszitem el ugyanazt az etelt. Marmint ezt ugy kell elkepzelni, hogy en magamnak kimerek alapanyagokbol pontosan 2 adagot (hogy 2 napra legyen) ezt kulon edenyben vagy tepsiben keszitem. Vagy szoktam ugy is, hogy a tepsi egyik oldalan van az en adagom, ha valami sutos kaja van, masik oldalan meg a tobbieke :D
A csaladnak altalaban csak erzesre bedobalok minden alapanyagot,nekik nem meregetek.
En igy tudom jobban kontrollalni az etkezesem, mert ha mindent egy nagy adagban keszitenek es akkor onnan kene kivennem magamnak valamennyit, akkor biztosan tobbet ennek. Annyi a talan a “szerencse”, ha ezt annak lehet nevezni, hogy a ferjem is foz. Amikor o foz maganak es a gyereknek, en akkor teljesen kulon magamnak, szoval nem kell minden egyes nap azzal torodnom, hogy mindenkinek jo legyen.
En nyersen merek minden alapanyagot, kulon-kulon, most hogy a kesz etelnek hogyan valtozik a kaloria tartalma, passz, nem foglalkozom vele. De mivel fogyok, igy rosszul csak nem csinalom.
Lehet úgy is, ahogy az 5-ös csinálja, de azért az plusz macera. Egyszerűbb úgy, ahogy az első írja, valamivel kevésbé pontos, de a legtöbben így csinálják.
Valóban, ha pontos akarsz lenni, akkor nyersen le kell mérni mindent (mondjuk ami tényleg nagyon kevés, pl. bors, azt nyugodtan hagyd ki, meg a vizet se kell mérni, de a zsiradékot mérd le, abból a kicsi adag is sok kcal). Ebből számítod ki, hogy a teljes adag ételben mennyi kcal van. És utána a kész ételt is le kell mérni, mivel a súlya nem ugyanannyi, mint az alapanyagok összsúlya a párolgás miatt.
Amíg belejössz, érdemes mindig részletezni a számítást. Pl. ha 50 g száraztésztát főzöl meg:
100 g száraztésztában 330 kcal van (ezt csak lemásolod a zacskóról),
akkor 50 g száraztésztában 165 kcal van.
Főzés után 150 g főtt tészta lett belőle, ebben még mindig 165 kcal van.
Ha 150 g főtt tésztában 165 kcal van,
akkor 100 g főtt tésztában x kcal van.
x = 100*165/150 -> és ezt már beírod egy számológépbe, és meg is vagy.
A módszer lényege az, hogy ha mondjuk veszel 250 g száraztésztát és megfőzöd, akkor ugyan vizet vesz fel, megduzzad és több lesz a tömege a végeredménynek (például 750 g), de teljes adag (750 g) kész tésztában ugyanannyi tápanyag van, mint a kiindulási adag (250 g) száraztésztában. Egy icipicit változhat, mert valamennyi anyag kioldódik főzés közben és elfolyik a vízzel, amit leöntesz, vagy elgurul egy-két szem tészta stb., de ez minimális hibát okoz, belefér.
Vagy van a fordított eset, megsütöd a csirkemellet, és a párolgás miatt vizet veszt. Ilyenkor is ugyanannyi marad a kalóriatartalma a teljes fazék csirkének, de csökken a tömege. Ezért 100 g-ban több kalória lesz. Az első által leírt módszerrel ez is számítható.
Ami nagyobb eltérést okoz, ha olajban sütsz valamit (ilyenkor valahogy meg kell becsülni vagy mérni, mennyi olajat vett föl), vagy ha nagyon sok zsír sül ki pl. sütőben sütött fasírtból, amit nem eszel meg.
Pl csirkés tészta
600 gramm nyers csirke
200 ml fozotejszin
300 gramm durum tészta szárazon
100 gramm fagyasztott kukorica
Ez így összesen 1200 gramm. A teljes ételt ami elkészült leméred. A teszta vizet vesz fel, a csirke ereszt. Mondjuk lesz 1090 gramm keszeteled.
Ami az 1200 grammnyi nyers etelben van kaloria, pont ugyanannyi kaloria van az 1090 gramm főtt ételben.
Amit erősen javaslok az a kalóriabázis nevű applikáció. Tudsz receptet hozzáadni. Kindent betáplálsz nyersen. Utána leméred a készételt magadnak és hozzáadsz annyi vizet, vagy elpárolgást (ezt negatív elojellel tudos beirni) hogy a vége 1090 gramm legyen. Így ha a keszetelbol eszel pl 200 grammot akkor a kaloriabazisban abbol a receptbol eszel 200 grammot.
A fenti esetben hozzaadnal a recept vegen elparolgast. Minusz 110 gramm elparolgast.
Az igy kialakult recept kaloriatartalma lesz a valosag. Igy tudod wlerni hogy a nyersen 1200 gramm etel kaloriatartalma ugyanannyi legyen mint a keszen 1090 gramm
Összeadod az alapanyagok kalóriatartalmát.
Aztán főzöl.
A kész ételben ugyanannyi lesz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!