Karácsonyra meglehet ez a cél?
160 cm vagyok, 11 hós a babám. Karácsonyra szeretnék fogyni, 65 kg-ról indultam szept 1-én, jelenleg 63 kg vagyok és kb 57 kg-nak már örülnék dec végére, mert sajnos elég lassan fogyok, mivel gond van a pajzsmirigyemmel is, de kezelve van gyogyszerrel.
Heti 4x futok 5-7 km-t, mellé szinte minden nap, de inkább heti 5x tornázok gumiszalaggal és súlyzókkal.
Az étkezésem jó, figyelek a kcal-ra és a macrokra is, illetve a baba mellett itthon alap a napi 15ezer lépesem.
Ez így vajon realis cél? (A végső cél az 52 kg lenne, de azt majd csak jövőre latom reálisnak
Papíron körülbelül igen, egy kissé drasztikus, de létrejöhet (bár azt írod lassan fogysz, akkor nem feltétlenül, és ha csak egy részét éred el, az is szép eredmény). A mindenkori testsúlyod 1%-ának megfelelő heti súlycsökkenést nem ajánlott megcélozni. Az 1% már elég extrém, e felett csak bizonyos esetekben hasznos, az is csak rövid időre.
A céloddal ez átlagban a testsúlyod kb. 0,86 százaléka lenne hetente, tehát eléggé a maximumnál jársz.
Az 1kg azért terjedt el, mert egy átlagos fogyni vágyóra körülbelül igaz. De ha személyre szeretnéd szabni, akkor jobb a százalékos értéket venni - hiszen te csak 63 kilóból szeretnél fogyni, miért lenne jó neked ugyanaz a gyorsaság, mint egy 100 kilós embernek?
Ezért jobb az a mára általános megközelítés, hogy egy optimális fogyás valahol a testsúlyod 0,5-1%-a között van hetente, így nem egy generálszószt öntenek mindenkire, hanem testsúly szerint kiszámolható egyénenként a mérték.
Ennél lassabb fogyás is lehet persze, de ritkán célszerű, mert annyira lassú, hogy elveszhet a motiváció és a kitartás, ha ritkán látunk eredményt. A gyorsabb pedig azért nem jó, mert nagyobb izomvesztés jöhet létre, illetve extrémebb alkalmazkodásra sarkallja a szervezetet, és kevésbé fenntartható/betartható, adott esetben éhezéssel jár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!