Azt olvastam, hogy az aszpartám alapú édesítőszerek nagyon ártalmasak, szintetikusak. Mit használjak helyette? Szőlőcukor? Esetleg más alapú édesítő?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
nyírfacukor (ez fogyókúrára és cukorbetegség esetén nagyon jó)
méz
gyüm.cukor
finomítatlan nádcukor (én ezt használom, de nem fogyózom)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
xilit = nyírfacukor, csak ha magyarul veszed, olcsóbb (mondjuk így is egy vagyon)
www.nyirfacukor.hu
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Hol olvastad, hogy a nyírfacukor májkárosító hatású? Ez szerintem nem igaz, sokkal inkább igaz a műanyagokra.
A nyírfacukorral azért kell vigyázni, mert amíg nem szoktál hozzá (FOKOZATOSAN kell!!!), addig nagyobb mennyiségben durva hasmenést okoz.
Amúgy rendkívül sok előnyös hatása van.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Hol olvastad? kiskegyedben?
Az aszpartám az egy dipeptid, 2 aminosavból álló molekula, fenilanilinból és aszparaginsavból áll. Ezek az aminosavak annyira természetesek, hogy tulajdonképpen minden táplálékunk tartalmaz belőle többet kevesebbet.
Egyedül akkor lehet bajod tőle, ha fenilketonúriában szenvedsz, ez egy anyagcserebetegség (egyébként lehetséges, hogy valóban ebben szenved a válaszadók többsége, mert elbutulás az egyik tünete... :D), az ebben szenvedők nem képesek a fenilanalint lebontani. (mint a laktózérzékeny a laktózt, kb) Ezt leszámítva, az aszpartám biztonságos.
Szőlőcukorral való helyettesítése kiválló ötlet. a szőlőcukor ugyanis a legegyszerűbb cukormolekula, ráadásul nem is édes, és így sokkal többet kell belőle használni (2x 3x annyit), hogy ugyanazt az édesség-élményt elérd. ráadásul teljesen egészséges. Még senki sem lett cukorbeteg tőle. Ráadásul a nem is létező cukorbetegek sem szoktak megvakulni, és a végtagjaikat sem szokták amputálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!