Most akkor hatásos-e a szobabicikli vagy sem?
Ma vettem egy pulzusmérős szobabiciklit. Úgy tudom ez is AEROB mozgásnak számít, tehát ha a pulzusom nem emelkedik 120-130 fölé és monoton ütemben tekerek mondjuk napi 1-1,5 órát, akkor fogyok tőle, nem? Meg gondolom formásodok is.
És nem, nem fogok szabadban biciklizni, mert félek a közlekedéstől!:)
Ez a pulzus méregetés annyira nem számít egyébként mivel a legtöbb szobabicikli szarul mér.. az a lényeg h ne legyél lassú se, de az se jó ha nagyon kifullasztod magad, mert az már kardiónak számít. Önmagában nem fogysz tőle, de ha normálisan kajálsz akkor igen én 20kg ot fogytam igaz, h konditerembe is jártam és a 3 együtt eléggé hatásos(kaja, szobabicikli, súlyzós edzés)
Zsírégető tartomány nem 130-140 hanem 130 alatt van kb. 130 tól magasabb az már átesik a kardióba.
Na most egy kis útbaigazítás, mert látom azért vannak tévhitek.
Első körben amit írtak, hogy a szobabringán a pulzusmérő, amihez hozzáérsz és a tenyereden keresztül méri a pulzusodat valóban pontatlan.
Ezért javasolt egy mellkaspántos pulzusmérő óra beszerzése, mivel szobában vagy nincs magasfeszültségű vezeték (az olcsóbb típusok fals értékeket mutatnak ha átmész egy nagyfeszültségű villanyvezeték alatt, kivéve a 2,4 Ghz jelátvitelüek, azok jók, de drágábbak), így egy alapmodell is bőven megfelel pár ezer ft és tényleg megéri.
A pulzuszóna már más történet.
Pár érdekesség futás kontra bringa:
- mindkettő sport nagyrészt aerob munkavégzés, tehát a zsírégetés elsődleges itt (lásd pl testépítők is aerob edzenek (az ő terminusuk erre a kardiózás - helytelenül persze, de a lényeg hogy ők is nyomják a szobabringát stb, főleg szálkásításkor a súlyzós edzések mellett),
- futásból fele annyi elég mint bringából, mivel itt a szervezet jobban igénybe van véve, egy terheléses vizsgálaton is látszik hogy kerékpáron a pulzusértékek jó 4-5 szívveréssel alacsonyabbak a futásnál, hiszen a bringán alá van támasztva a tested, és főként az alsó testet edzi, a keringési rendszer mellett,
A pulzusértékek egyénenként válozóak, van akinek 120 nál már bőven aerob (oxigén jelenlétében végbemenő mozgás), míg másnál 180 as pulzusnál is aerob munkáról beszélünk, ugyanolyan edzettségi szinten. Ennek fiziológiai okai vannak, kb. olyan ez mint kinek kék, kinek zöld a szeme. Hogy neked milyen azt csak pulzusmérővel fogod tudni meghatározni.
Mivel edzetlen lévén nem tudod a max pulzusod ezért ki kell számolni, és ebből a számított értékből kell az elején dolgozni. a képlet 220-életkor, ez a max pulzusod, pl 20 éves kornál 200. NA ennek kell venni a különböző százalékait.
REgeneráló 50% és az alatt
Zsíégető 1, vagy Aerob 1 zóna 50 -60 %
Zsírégető 2, aerob intenzív zóna 60-70%
laktátküszöb zóna (fogyásnál ne nagyon menj e fölé semmiképp sem )
van még a maximális zóna, de mivel nem gondolom hogy kerékpáros versenyeket akarsz nyerni ezt a zónát nem is említeném.
Tehát a max pulzus 50-80 % között biztosan aerob zónában vagy. A pontos értékekhez nyilván terheléses vizsgálat kellene, de egyrészt drága (bár hatékony ha tudod a pontos egyéni zónáidat, ami amúgy időről időre változik, pláne ha edzettebb leszel), másrészt első körben még tutira felesleges. Tehát 100 és 160 as pulzus között, de inkább 120-140 es pulzusnál lenne ideális tekerni.
No igen, de mennyit, hányszor egy héten.?!
Ez még érdekesebb kérdés.
Annyit jó ha tudsz, hogy kerékpáron jó 40 perces aerob tartományban (ez esetben 100-160 as pulzus) között ég az a fránya zsír, pontosabban ekkor kezd el égni, tehát 40 percnél nincs értelme kevesebbet csinálni belőle, érdemes 1 - 1,5 órát naponta. Ami lényeges, hogy két egymást követő nap jöjjön egy könnyebb terhelésű nap is, pl egy héten órában kifejezve : 1,5 - 1,5 - 1 - 1,5 - 1,5 - 1 - 1,5 (vagy 0 mint pihenőnap), így heti 8 órát is edzel ami már nagyon jó. Ezzel azért bőven 3000 kalória fölött kell hogy égess, ami már igencsak jó ha a fogyás a cél.
Hogy milyen pedálfordulattal, itt én azt mondom, hogy célszerű lenne a 100 as fordulathoz közelíteni percenként, tehát ha lehet pörgetősen, nem izomból tekerve nehéz fokozaton, ha növelni akarod a pulzus, előbb a pedálfordulatot vidd fel, és ha még akkor sem megy a fránya (jelen esetbe 120-140 es zónába a pulzus), csak akkor válts nehezebb fokozatba a bringán, ezzel biztosítva a magas pedálfordulatot. Hogy ez miért jó abba most ne menjünk bele, a magas hajtási frekvencia szükséges hidd el! (MTB versenyző vagyok, tudom, továbbá anno én is a bringával fogytam le 95 kilóról 60 ra, tudom mit írok.!
Fontos lehet még megjegyezni, hogy az ülésmagasság is nagyon fontos, próbáld meg helyesen belőni a nyereg magasságát, mert ha túl alacsony egyrészt erőlködsz, másrészt pedig a térdeidnek hosszútávon annyi....:S
A helyes magasság meghatározása baromi egyszerű, üllj rá a bringára, és a hajtókar legyen függőleges, a lentebb lévő lábad lábfeje pontosan a pedál tengelyére illeszkedjen, ekkor biztosan de úgy hogy ne dölj oldalra a nyeregben, és nagyon enyhén legyen csak ez a lábad behajlítva, ekkor már közelítőleg jó a beállítás.
erről egy link:
Táplálkozás és egyéb tudnivalók:
Télen a szobában edzve egy- másfél órákat, igencsak nagy páratartalom is összejöhet, kb. mint egy pálmaházban, hiába a hideg kicsit nyisd ki az ablakot a friss levegő miatt, ugyanis az edző személy körül úgymond egy hőburok képződik ami rontja a teljesítményt, ha nincs friss oxigén. Ha pedig izzadtan végeztél az edzéssel azonnal száraz ruha és elkerülöd a megfázást.
Rá fogsz jönni, hogy szobában bringázni jó, nem vagy kitéve hónak sárnak, kontrolláltabb az edzés, csak sajnos baromi unalmas tud lenni, az elején még talán izgalmas figyeled hogy a zónában maradj, a magas pedálfordulatra is figyelsz, de egy idő után rutinná válik ez is, ilyenkor két dolgot tehetsz, ami igazából három.
Egyrészt sorozatot nézel közben :- )
Másrészt zenét hallgatsz (én az új albumokat ilyenkor hallgatom meg, máskor amúgy sem jutna rá időm )
vagy kimész legalább tél kivételével a szabadba is bringázni egy kicsit valami elhagyatott sík terepre.
A döntés a tiéd!
Táplálkozás:
Egy sport sem ér semmit megfelelő táplálkozás nélkül, ha meg zsírégetés a cél, akkor pláne. Első körben a folyadékbevitel legyen magas, ami legalább 1 liter mentes víz / minden 20 kg ra, tehát egy 60 kg os embernek 3 liter víz minimum / nap, ezzel is biztosítod hogy gyors legyen az anyagcseréd. (a táplálkozással és a rendszeres edzéssel is gyorsítod, ez a három faktor ami igazán természetesen pörgeti az anyagcserét minden emberben).
Másodsorban, a diétás étrend. Szénhidrátokat a nap első felében érdemes fogyasztani, és abból is inkább az összetett szénhidrátokat, amik lassú felszívódásúak pl: basmait rizs, teljes kiörlésű tészták, zabphelye, alma, körte, lencse stb, de nagyon fontos, hogy edzés előtt másfél két órával egyél, továbbá hogy edzés után fogyassz fehérjét, és rá egy órára még mehet a szénhidrát + fehérjpés étkezés.
A fehérjebevitelt tarts magasan, kerüld a cukrot, lisztet, sót.
napi 5-6x i étkezés javasolt ( a napi össz adagot elosztva természetesen) - na ez az ami aztán tényleg az edzés után pörgeti az anyagcserét,
Zsírbeviteled legyen opitmális, főleg növényi olajokból álljon, a lenmag lenne a legjobb, bioboltban kapható , nap 5-10 gramm már elég, csak úgy magába, főleg edzés előtt "pörget", nagyon hasznos és kell is a zsírégetéshez, mert különben ha nem viszel be zsírt a tested leáll a zsírégetéssel hiába az edzés.
Továbbá megfelelő vitaminbevitel is fontos, multivitamin egyebek, mondanom sem kell hogy dohányzás nem játszik itt.
sok sikert, remélem hasznos volt, ha van még kérdés írj
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!