Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Arányaiban magasabb zsír...

Arányaiban magasabb zsír bevitele támogathatja a fogyókúrát?

Figyelt kérdés

Nem fogyókúrázom, csak elkezdtem mérni, hogy átlagosan mit, mennyit eszem és feltűnt, hogy a legtöbb helyen ajánlott arányhoz képest:

"The acceptable macronutrient distribution ranges (AMDR) are 45–65% of your daily calories from carbs, 20–35% from fats and 10–35% from protein."

Az én bevitelem jelentősen a zsír irányába tolódik (heti átlagadat):

26 % ch

47 % zsír

27 % fehérje.

Ezzel súlyt tartok. Az összetételt egészségesnek érzem. Sok zöldség, sok hús (de nem csak zsírszegény csirkemell), sok sajt (nem csak zsíszegény), pékárut nem eszek, semmi üdítő, cukros ital csak a kávé, köret: jázmin rizs, bulgur, kuszkusz, vörös lencse, zöldség, néha édesburgonya.

Úgy érzem, hogy maximum a mennyiségbe lehetne belekötni, mert az nem kevés.

A kérdés: ha marad ez az arány, csak visszább veszem a kalóriát, nyilván fogyhatok, de vajon nehezen fog menni ilyen zsíraránnyal?

2023. jan. 8. 10:19
 1/6 anonim ***** válasza:
80%
Mivel a zsír, mint makrotápanyag grammonként 9 kalóriát tartalmaz, ellentétben a szénhidráttal és a fehérjével, ami csak 4-et,ezért pont nem ajánlott diétában az emelt zsírbevitel. Ráadásul a zsírfogyasztás egészséges tartománya valahol 0,5 és 1,0 g/tskg között van, ergo az ezt meghaladó zsírbevitel fiziológiai okokból (pl. koleszterinszint, érrendszer, hormonháztartás, emésztés) ellenjavallt. Plusz azzal számolj, hogy a rostban és/vagy fehérjében gazdag élelmiszerek laktatnak a leghatékonyabban, a zsírok pedig legkevésbé, kalóriadeficitben pedig különösen fontos, hogy az ember éhségérzete milyen gyakorisággal jelentkezik.
2023. jan. 8. 10:26
 2/6 A kérdező kommentje:
Kiszámoltam, jelenleg 0,8g/tskg a zsírfogyasztásom.
2023. jan. 8. 10:32
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Az a tanulmányok szerint még határértéken belül. A magasabb zsírbevitelt egyébként valamekkora mértékben lehet kompenzálni antioxidánsokkal és ásványi anyagokkal. Itt jönnek képbe a zöldségek és gyümölcsök, amikből elmondásod szerint te sokat fogyasztasz.
2023. jan. 8. 10:36
 4/6 anonim ***** válasza:
62%
Nekem a 40% zsír, 40% szénhidrát, 20% fehérje elosztásnál vált be a legjobban, akkor nincs az, hogy össze-vissza vagyok éhes. Nem a grammok laktatnak, hülyeség arra hivatkozni, hogy 1 g zsírban több a kalória, mint 1 g szénhidrátban, mert van, akit sokkal jobban laktat a zsír. Ezek egyéni dolgok, ki kell tapasztalni. Ha csökkented a kalóriát és nem válik be ez az arány, akkor majd kipróbálhatod hogy kevesebb zsírt és több lassú szénhidrátot fogyasztasz, hátha az jobb neked.
2023. jan. 8. 10:39
 5/6 A kérdező kommentje:
Csak zöldségből. Így télen csak alma fogy a zabkásámhoz.
2023. jan. 8. 10:40
 6/6 anonim ***** válasza:

Igen lehet. De ezek nagyon egyéni dolgok.

Arányaiban nálam ez vált be:

15-20% szénhidrát

20-25% fehérje

A többi zsír.

Évek óta így eszem. Így végre nem vagyok állandóan éhes, mint magasabb ch bevitel mellett, lefogytam, és tartom is a leadott súlyt.

Ki kell tapasztalnod.

2023. jan. 29. 20:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!