Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Végig rosszul mondták? Ezek...

Végig rosszul mondták? Ezek szerint tényleg bármit lehet enni a fogyáshoz?

Figyelt kérdés

Én 2014-ben fogytam le 11 kilót. Akkor anyukám mondta az ő tudása szerint a dolgokat, illetve itt gyakorin is sok kérdést olvastam, meg volt, hogy én tettem fel. Akkor még szó sem volt arról, amit most ír mindenki minden kérdéshez, a kalóriaszámolást.

Én így tanultam: napi 4-5 étkezés kell, reggeli és vacsora is nagyon fontos, mert ha nem eszel, raktározni kezd a szervezeted és tönkre teszed magad. Amit enni kell a fogyáshoz: csirkemell, zöldség, tejtermékek, minimális gyümölcs, mert egy almában is rengeteg cukor van. Kenyér, krumpli, tészta offos, ki kell iktatni, csakúgy, mint a csoki, chips, cukor, fehér liszt. A fogyáshoz teljes kiőrlésű liszt kell. Ha esetleg mégis eszel kenyeret, ne vacsira. Ne használj napraforgó olajat, csak olívaolajat meg kókuszt.

Ezeket követve fogytam le, de elegem lett 4 hónap után. Többet is akartam volna fogyni, de besokalltam, hogy nem ehetek meg akármit. Híztam 20 kilót. Most újra szeretnék fogyni, de már egészen más tanácsokat írnak. Most a mindent lehet enni, de kalória keretén belül tanács a jó. Én nekem ez jobban is tetszik, de a régi téves ismereteim miatt nehezen hiszem el. Tehát tegyük fel, hogy mondjuk 1600 kcalt ehetek. Ezt tartom is, de nem csirkéből, meg nem eszem olyan sok zöldséget, hanem eszem mondjuk szendvicset is sajtos kifliből, meg lencsefőzeléket, meg mindenféle mást is, de csak 1600 kcalt. Akkor így fogyok ezek szerint, oké. Na tegyük fel, hogy én minden egyes nap fél éven keresztül megeszem egy mekis sajtburgert. Nem menüt, csak a burgert, 304 kcal. Belefér, úgy intézem a többi kaját. Értem, hogy ez egészségtelen. De akkor így is fogyok? Nincs buktató, hogy fogyok súlyból, de nagyon zsíros leszek a pálmaolajtól? Tehát jó alakom nem lesz, vagy lehet így is, ha sportolok is? Illetve még az a kérdésem, a makrók mennyire számítanak? Ha kevés fehérjét eszem, lehet jó alakom? Ha a kcalt tartom meg mozgok.

Bocsi de én teljesen átverve érzem magam, nagyon hihetetlen nekem, hogy mértékkel mindent lehet enni. Ja és nem tervezek mindennap sajtburgert enni :D De olyan heti vagy kétheti egyszer jó lenne.

2023. jan. 6. 14:52
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
94%

Igen, akkor is fogynál. Ha kevesebb kalóriát visz be az ember, mint amennyit eléget, akkor csökken a testsúlya. Azonban a nem megfelelő táplálkozás betegségekhez vezethet, pl. hiánybetegségek vagy egyéb betegségek pl. cukorbetegség, érfalmeszesedés kockázatát növelheti.

Ezért nem mindegy, hogy mit eszel.

2023. jan. 6. 15:05
 2/13 anonim ***** válasza:
81%

Először is, gratulálok a fogyásodhoz.

Nem azért fogytál le, mert 4-5x ettél, nem azért fogytál le, mert reggeliztél, ebédeltél és vacsoráztál, nem azért fogytál le, mert kiiktattad a kenyeret, pékárut, nem azért fogytál le, mert nem este ettél kenyeret. A tested szerinted tudja, hogy mikor mit eszel? Azt gondolod, hogy úgy működik az emberi szervezet, hogy "Este 8 óra van, nem ehetek kenyeret, majd megeszem holnap délelőtt és emiatt nem fogok hízni."

Azért fogytál le, mert kalóriadeficitben voltál. Az, hogy te ezt úgy érted el, hogy 4x ettél, kiiktattad a kenyeret, az teljesen mindegy. Nem számoltál kalóriát, de végig tudatalatt kalóriadeficitben voltál, és ez volt az a dolog, ami miatt fogytál és nem pedig az ilyen "este 6 után nem eszünk", vagy a "szénhidrát hízlal" hülyeségek miatt.

Az a tény, hogy kalóriadeficit kell a fogyáshoz, az tagadhatatlan. Bárki, aki ennek az ellenkezőjét állítja, az tulajdonképpen szembemegy a tudománnyal. Olyan, mintha azt állítanád, hogy a Föld lapos.. :D

Kalóriát számolni nem kötelező. De tedd fel magadban azt a kérdést, hogy így hogy tudsz akkor megbizonyosodni arról, hogy tényleg kalóriadeficitben vagy-e?

A kalóriaszámlálás a legjobb módja a fogyásnak, mert ezzel tudod 100%-ra, hogy kalóriadeficitben vagy-e, vagy sem. Ha igen, fogysz, ha nem, akkor nem fogysz.

Az, hogy Te miből viszed be a kalóriáid, az teljesen mindegy, legalábbis fogyást tekintve.

Itt jön a lényeg:

Szerinted 2000 kalória szilárd, tápanyagokban, fehérjében, szénhidrátban gazdag étrenddel lesz sikeresebb a fogyásod, vagy pedig 2000 kalóriányi csokival?

Mind a 2 lehetőség 2000 kalória, viszont azt garantálom, hogy az utóbbival a falat fogod kapargatni és félre fogsz enni. Szóval igen, kalória kell a fogyáshoz, de nem mindegy, hogy miből viszed be, mert mentálisan a 2000 kalória csokis megoldást NEM lehet tartani. Fogyni fogsz vele, de 1 hét után feladod.

Nincs olyan, hogy rossz étel. A szervezeted az hiper szuper egészséges ételt ugyanúgy bontja le, mint a sokak által démonizált hamburger, vagy bármi ilyen. Ugyanaz lesz mindenből.

Megeheted azt a 2 szelet süteményt, ha kalóriadeficitben vagy, fogyni fogsz. A probléma az, hogy az a 2 szelet süteményt 10 másodperc alatt megeszed,(tegyük fel, hogy nagyobb szeletek) ami körülbelül 500 kalória. 500 kalóriából már egy elég jó étkezést összelehet hozni, ami fehérjében gazdag.

Nekem például nem ér meg 2 szelet sütemény ennyit. Inkább eszek fehérjében, volumenben gazdag 500 kalóriát, mint azt.

Fogyás szempontjából a makrók nem fontosak, mert 500g szénhidráttal is tudsz fogyni, ha mellette kalóriadeficitben vagy. Viszont, végeredményt tekintve nem mindegy.

Fontossági sorrend:

1. kalória

2. fehérje (minimum 1.6g/testsúlykg elég lesz)

Ennyire kell figyelned.

2023. jan. 6. 16:19
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Pontosan, ahogy az első írja.
2023. jan. 6. 16:27
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

A 2-es nagyon jó dolgokat ír, egy kis kiegészítés hozzá:

A kalóriadaficit tényleg az egyetlen működő dolog a fogyásnál, azonban sokféleképp el lehet érni. A legyszimplább minden trükk nélküli valóban a kalóriaszámlálás. Van benne hibalehetőség, mert a kalóriaszükségletedet csak becsülni tudod, ráadásul a bevitt kalóriák is csak becsült értékek (ugye egy alma cukortartalma különbözhet simán egy másik, ugyanakkora alma cukortartalmától), de akkor is ez a legegyszerűbb.

Van az intervall fasting (sose tudom, ezt hogy mondják magyarul), amikor mondjuk 8-16 ehetsz, a nap többi részében nem. De ez is csak akkor működik, ha nem folyamatosan zabálsz ebben az időben, hanem normálisan eszel. Szóval ha ránézel az órára, és látod, hogy 15:30 van, akkor nem eszel csak azért, mert akkor még lehet. Mivel a nap egy részében tiltva van a kajálás, ezért nyilván kevesebb kalóriát viszel be ezzel a módszerrel, mintha bármikor ehetnél.

Meg van az a módszer, amit te is csináltál, hogy kiiktatod a csokit/kenyeret/tejszínhabos kakaót/akármit. Ez csak akkor működik, ha eddig sok ilyen dolgot ettél, és ezután sem helyettesíted valami hasonló kalóriatartalmú dologgal.

Azonban a kalóriadeficit egy kétváltozós dolog: ugye egyrészt van az a kalória, amit megeszel, meg van az, amit elégetsz. Ha nehezedre esik csökkenteni a bevitt kalóriát, akkor növeld az elégetettet. Pl. ha nagyon szeretnéd megenni a második sajtburgert a héten, akkor tedd meg, viszont ne kocsival vagy busszal menj a hamburgerezőbe, hanem gyalog vagy kerékpárral. Aztán utána még sétálj egy órát. (Ha sportosabb vagy, akkor fuss.)

2023. jan. 6. 16:41
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Ja, és minden testmozgás éget el kalóriát, nem kell ahhoz kimondottan sportolnod, hogy növeld a felhasználást. Menj mindenhová gyalog, vagy kerékpárral. Járj el táncolni, igen, akár diszkóba is (nem írod, hány éves vagy, szóval még akár opció is lehet). Gazold ki a kertet, lapátold el a havat (majd ha lesz hó), moss ablakot, házimunka közben nyomj valami pörgős zenét, és táncolj rá. Menj el árurakodónak a tescóba. Menj el a legközelebbi állatmenhelyhez, hogy szívesen sétáltatnál kutyákat...
2023. jan. 6. 16:46
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Az is fontos, hogy térfogatra elég étel legyen a gyomorban. hogy ez ne hizlaljon, az alacsony kalóriatartalmú, de elég mennyiséget jelentő ételekből kell enni, ezek általában rostos ételek. Saláta, zöldségfélék, magas korpatartalmú gabona vagy ilyennel elkevert ételek. Ne legyen felesleges kalória: cukros üdítő, cukrozott kávé, stb.
2023. jan. 6. 18:11
 7/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm nagyon jó válaszokat írtatok :)
2023. jan. 6. 18:24
 8/13 anonim ***** válasza:

Bocs az offért, de előttem már mindent leírtak. Viszont komolyan 300 kcal egy hamburger? :O Csak azért csodálkozom, mert én számoltam már kalóriát, most is arra készülök, de emlékeim szerint rendszerint azon többentem meg, hogy mennyi kalória van 1-1 ételben, ahhoz képest ez nem tűnik soknak.

Persze felviszi a cukrod és leejti fél óra múlva, amitől újra éhes leszel, szóval nem megérős fogyókúra szempontjából, de így is meglepett, hogy 500 kcal alatt van.

2023. jan. 6. 18:27
 9/13 A kérdező kommentje:
A McDonald's honlapján ezt írják, hogy a sajtburger 304 kcal. De egy kézműves hambi biztos több :D
2023. jan. 6. 18:31
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
Az biztos! 😄 Én mondjuk vega vagyok, így a meki fekete folt a fejemben, de tényleg meglepett. Hogy valami hasznom is legyen, ha belevágsz, eleinte tényleg nehéz egyrészt számolni, másrészt ehesnek lenni, mert az 1600 kcal pikpak összejön, és ha eddig 2000 felett ettél, az fel fog tűnni. De hamar megszokod, ezzel tényleg nem éhes az ember (a hozzászokás után), viszont engem némely étel 4 hónap után is meglepett, ha megnéztem a kalóriát, hogy "meeennyiii?".
2023. jan. 6. 19:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!