Hogy kezdjek neki, ha utálok mozogni és szeretek enni?
Nagyon szeretnék változtatni, de nem tudom hogy induljak neki. Az alapvető dolgokkal (mint a kalóriadeficit) tisztában vagyok, nem kell bemutatni hogy működik a fogyás. Talán inkább az akaraterő a probléma. Hiába akarok változtatni, nem elég a kitartásom. Mint írtam, borzasztóan nem szeretek sportolni, edzeni, stb. Ez önmagában még nem is számít, viszont nagyban megnehezíti a dolgot. Pár napig elvagyok, de aztán teljesen elveszik a kezdeti motiváció. És ahogy mondtam, szeretek enni. Erre igyekszem figyelni, de vannak pillanatok, amikor úgy érzem ez az egész fogyás dolog nem megy és rámjön az ehetnék. Ilyenkor mintha kikapcsolna az agyam, csak utólag látom mit tettem és mindig megbánom.
Nem élvezem (leginkább a mozgás részét), muszájnak érzem így hamar feladom. Ebben tud valaki/valami segíteni? Mégis hogy lehet ez ellen tenni? Aki hasonlóan kezdte a fogyást, mi vette rá, amikor a szimpla akarat nem volt elég?
Nehéz így ezt a kalória deficit dolgot tartani ha a mozgás nagyon nem megy hosszútávon. Valószínűleg nem találtam meg azt a formáját, amit élveznék. Így pedig nem működik..
Ha ez számít: kb 166 cm magas, 20 éves lány vagyok. Nem tudom kilóban megítélni mennyi vagyok (talán olyan 86? Leírni is szörnyű) vagy mennyi a plusz (gondolom sok). Nem is feltétlen a számok érdekelnek (szerintem nincs is mérlegünk.. :D), egyszerűen "csak" a külső zavar. Nagynak érzem a hasam, tokám. Lehet kicsit sok a rizsa, így mire ezt olvasod már azt se tudod mi volt a kérdés. Tehát összegezve:
Nem tudom élvezni a fogyókúrát, mert egyszerűen nem szeretek sportolni. Enélkül pedig nem fogok elérni semmit. Hiába tudom hogy fogyni akarok, ez önmagában kevés. Egy darabig megvan a lendület, de aztán beleunok.
Hogy haladjak így előre? Hogy érjek el eredményt?
Aki hozzám hasonlóan kezdte, mi segített neki? Hogy csinálta végig?
Köszönöm, ha érdemben hozzá tudsz szólni és segítesz, hogy kimásszak ebből a mókuskerékből/gödörből! :)
Én nagyon válogatós voltam, ami a mozgást illeti. A legjobb, ha figyelsz nyílt napokat edzőtermeknél különböző sportokra, csoportos órákra. Kiszemelhetsz elsőre szimpatikus mozgásformákat is, és konkrétan rákereshetsz, hol, mikor vannak nyílt napok. Nem tudom, hogy pesti vagy-e, vagy sem, de itt minden évben van sportágválasztó iskolákban, tesi tanárod tud segíteni ebben, illetve egyetemeken is rendszeresen rendeznek ilyesmit. Amit ismerek, az a BEAC keretein belül van, legközelebb márciusban megrendezésre kerülő sport7. Ingyenes, és nem kell egyetemistának lenned, hogy kipróbáld. Annyi, hogy ha valami megtetszik, akkor a bérlet minimálisan drágább lesz külsősként, de elérhető. Nálunk mindenféle van, erősítő edzések, mint crossfit, trx, hagyományosabb csoportos órák, mint aerobik, zumba, hastánc, foci, extrémebbek, mint cheerleading, polefitness, aerial. Azon a héten egy egyszerű email-es regisztrációval, helyfoglalással ingyenesen, következmények nélkül ki lehet próbálni BÁRMENNYI órát. Gondolom a többi egyetemnek is van hasonló, illetve biztos vagyok benne, hogy kifejezetten középiskolásoknak is van (annak idején férjem így kezdett kenuzni még általános iskolásként).
Sportra ezt tudom leginkább javasolni, kísérletezz, ne elégedj meg olyan sporttal, olyan közeggel, ami nem tetszik. Én 7 éve találtam rá arra a mozgásformára, amibe beleszerettem. Azóta kedvet kaptam olyasmihez is, amit korábban nem élveztem. Maga a fittség, illetve a mozgás megszeretése kinyitja az érdeklődésedet, így szerintem érdemes később is nézelődni. Amit én még magamon megfigyeltem, hogy ha olyan mozgásba kezdek, ami nem a kedvencem, de valamiért szükségét látom, akkor 2-3 hét kell, mire őszintén élvezem, hiányát érzem, ha kimarad. Ennyi idő alatt szokássá válik, és meglátom a szerethető részeit. Legyen ez az, hogy hajlékonyabb vagy erősebb, energikusabb vagyok, kevésbé fáj a hátam, vagy egyszerűen csak hiányzik, hogy szórakoztasson.
Étkezéssel annyit javasolnék, hogy fokozatosan változtass, ne legyen túl nagy a deficit, ne éheztesd magad, ne zárj ki makró tápanyagokat (fehérje, szénhidrát, zsír), és ne legyen túl szigorú. Nyilván kellenek bizonyos szabályok, nem lesz mindig kényelmes, de ha folyamatosan komoly mentális energiádba kerül, hogy tartani tudd, akkor a diéta nem jó. Itt is a 2-3 hetes szabályt alkalmaztam magamnál. Ha egy változtatást nem szoktam meg ennyi idő alatt, akkor valamit változtatni kell. Vagy kisebb deficit, vagy más ételek, vagy az étkezések száma... stb. Minden ilyen információt megtalálsz neten, de ha valami nem világos, akkor írj ki ide egy kérdést. De nem kell túlbonyolítani. Enyhe, fenntartható deficit, kiegyensúlyozott ételek. Minden más részlet kérdés.
Falusi vagyok és már nem járok iskolába.
Köszönöm szépen a hosszú és bőséges választ, megfogadom a tanácsod! 😇
Próbálj ki sokféle sportot. Biciklizés, görkori... valamit csak megszeretsz. Sporttárs segítene, jobban megy az idő, ha beszélgettek pl. korizás közben. Fix időpontú, csoportos óra is segíthet, ahova rutinná válik, hogy mész.
Ételből próbálj ki új recepteket, olyan ételeket, amiben sok a zöldség, a rost. Így érzés szerint ugyanannyit ehetsz, de az kevesebb kalória. Először barátkozz meg az új ízekkel, csak utána próbáld a mennyiséget csökkenteni.
Alakítsd úgy a környezeted, hogy minél kevesebb akaraterő kelljen. Ne legyen elöl édesség. Oarkolj messze az autóval (ha autózol).
Igen, a csoportos sportolás jó motiváció. Együtt futni, ping-pongozni, kis beszélgetéssel.
Kis pszichés problémáid vannak szerintem neked is, pl. ezt a tesztet kitölthetnéd. [link]
Enyhe fokú diszharmónia. A többi problémának nincs jele. :)
——————————————————
Köszönöm a válaszokat! :)
Nem rossz ötlet, tervben is van. De sajnos még nem tartok ott anyagilag. 😃
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!