Miért van az, hogy a keto az egészségtelen emberek módszere, míg a vegánság az egészséges, vékonyabb emberekre jellemző?
Nyílván ez egy nagyon erős sarkítás, és valószínűleg azért is született meg bennem, mert a keto alapvetően tényleg egy fogyókúrás módszer, amit nehéz a mai életvitelbe fenntarthatóan beilleszteni, addig a vegánság sokkal inkább egy ilyen életmód és filozófia mint csupán táplálkozási irányzat, és persze emiatt kevésbé restriktív.
Sokan vagy a keto vagy a TÉNÉ módszerére esküsznek fogyásnál, és mivel két ellentétes módszerről van szó, sokszor egymásnak feszül a két tábor. Ami engem illet szerintem a siker kulcsa mindkét esetben az, hogy elhagyják az erősen feldolgozott, hozzáadott cukorral teli termékeket egyszerű szénhidrátokat.
Sok videó és külföldi fórumon való olvasgatás után mégis ez a kép alakult ki bennem.
Ti hogy látjátok ezt? Mire esküsztök?
18.
" Én már sokmindent kipróbáltam életem során. Több szinten is kalóriamegvonást, 160g ch diétát, protein diétát, egyebeket"
Ez szerepel a 17-es válaszban, de ilyen kis cuki módon te a " Több szinten is kalóriamegvonást" részt egy az egyben kihagytad, mint kipróbált módszert.
Ha már másolgatsz, meg idézgetsz legalább pontosan tehetnéd.
A teljes képhez ugyanis eléggé hozzá tartozik, ha valaki kalóriamegvonással igyekszik fogyni, mivel sok helyen ez a mantra. Hogy csak az számít.
"Akkor az orvosok meg dietetikusok többsége tudománytalan ökör,"
Ja, hogy neked ez eddig nem volt egyértelmű?
Az orvosok meg a dietetikusok kábé 1950ben ragadtak le.
Amikor megpróbál meggyőzni arról a 100éves házidoki, hogy izomsorvadásban fogok elhalni ha vega vagyok :D come on...
22. Nem. Mivel sok éven át tanult elvileg szakemberekről beszélünk, nem,eszembe sem jutott hogy amit a betegének javasol egy orvos például, az marhaság lehet.
Utólag nyilván a magam kárán persze megtanultam, hogy az volt.
De nem, az eszembe sem jutott laikusként, hogy egy orvos ilyen durván félrekezelheti a betegeit.
Az ember nem azért kér tanácsot orvostól mert annyira ért hozzá, hogy épp mi a baja, hanem azért mert elvileg normál esetben az orvos az akinek tudnia kellene, hogy x vagy y esetben mi a teendő a beteggel. Milyen diétát kövessen, milyen gyógyszert szedjen stb.
Ezt fel tudod fogni?
Ha pedig megkérdőjelezem a hozzáértését látatlanban, akkor meg én vagyok a szar akinek ugye köze nincs az orvosi tudomànyokhoz, mert mást tanultam.
Egyáltalán nem érzem magam hibásnak azért mert hittem egy ORVOS szavának.
Ez off-topic, de nem értem, hogy ha egészségről van szó, akkor mindennek az alfája-omegája az orvosok. Mivel má ez is egy magasan speciálizálódott szakma, ezért ő sem fog mindenhez érteni.
- Ha táplálkozási információt szeretnél, akkor biztos, hog az utolsó ember akihez fordulnék ezzel az a (házi)orvosom lenne, mivel csak nagyon átlagos képzést kapnak erről, és ez teljesen rendben is van, nem is kell mindenből a toppon lenniük. Ezért vannak az egészségügyben a dietetikusok, akik pl. speciális betegségre tudnak étrendet összeállítani. Ami a fogyáshoz szükséges hozzáállásukat illeti, szerintem is nagyon leragadtak a mediterrán étrend és társaiknál, nem igazán ismerik vagy legalábbis szolid evidencia nélkül nem nagyon merik ajánlani az ilyen extrémebb táplálkozási irányzatokat, amik még nem a mainstream része, pl. keto, vegán. Nyílván ezt az űrt hivatottak kitölteni ezek a holistic meg keto certified nutritionist-ok. Az ő módszereiknek meg ugye megint megvannak a kérdőjelei...
- A gasztroenterológusnak is csak a diagnózisig hiszek, a többiben már inkább a dietetikusra hallgatok és ha komolyabb a baj, akkor a fogorvos véleményét is kikérem, hogy dentál-barát legyen a diéta, végülis az emésztés az ugye a szájüregben kezdődik...
- Ha meg hiánybetegségekről, meg étrend kiegészítő kell, akkor tuti nem a háziorvosomat kérdezem meg, vele max. egy vérvételt csináltatok és az alapján meg megyek a patikába, ahol a gyógyszerész majd specifikusan tus ajánlani valamit figyelembe véve egyes interakciókat ecc.
Nekem nindig azt mondta a Semmelweis egyetemen a professzornő, hogy nem ilyen-olyan diéta kell, hanem életmódváltás, anélkül nem megy. Pl rendszeres mozgás, lehet ketozni, lehet vegan életmódot folytatni ha egészségesen csinálod, mértékkel és beépül az életedbe. Nem csak egy "kúra".
Egyébként valóban mindenki más, és mindenkinél más válik be. Ismerek olyan túlsúlyos embert, aki szinte csak zoldsegen gyümölcsöt él és kövér. Se a tejtermekeket nem eheti, a hust meg utalja.
És olyan férfit is, akinek a súlya max 60kg -ig ment fel egész élete során, pedig szalonnát reggelizik, kolbászt eszik, bablevest csupa zsírdús "magyaros" ételeket az évenkénti vérképe pedig mindig kitűnő egy +-os vagy - os adat nincs benne soha.
Mindenki más.
Ettől függetlenül mindenki tudja mi az egészséges és mivel kell vigyázni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!