Miért van az, hogy a keto az egészségtelen emberek módszere, míg a vegánság az egészséges, vékonyabb emberekre jellemző?
Nyílván ez egy nagyon erős sarkítás, és valószínűleg azért is született meg bennem, mert a keto alapvetően tényleg egy fogyókúrás módszer, amit nehéz a mai életvitelbe fenntarthatóan beilleszteni, addig a vegánság sokkal inkább egy ilyen életmód és filozófia mint csupán táplálkozási irányzat, és persze emiatt kevésbé restriktív.
Sokan vagy a keto vagy a TÉNÉ módszerére esküsznek fogyásnál, és mivel két ellentétes módszerről van szó, sokszor egymásnak feszül a két tábor. Ami engem illet szerintem a siker kulcsa mindkét esetben az, hogy elhagyják az erősen feldolgozott, hozzáadott cukorral teli termékeket egyszerű szénhidrátokat.
Sok videó és külföldi fórumon való olvasgatás után mégis ez a kép alakult ki bennem.
Ti hogy látjátok ezt? Mire esküsztök?
Ha valaki nem akar vércukorszint ingadozást, akkor talán jobb nem egész nap enni és időszakos böjtölni. A fehérje és az étkezés cefalikus része is vállt ki inzulin választ, nyílván kisebbet, mint a CH.
Azzal én sem értek egyet, hogy a CH megvonás jó lenne az IR-re VAGY T2D, mert ha nem viszed be a CH-t vagy kevesebbet, akkor igazából csak arról van szó,hogy a szervezeted nem találkozik vele (ugye emiatt javul a glikált Hb érték is) nem arról, hogy megtanulja kezelni a CH-t és visszaszerzi az inzulinérzékenységét.
A másik visszatartó ok szerintem, hogy aki cukros, annak a vérében eleve magasabb a cukor aránya, emiatt a vére sürübb lesz, kevésbé folyik szépen és ez a turbulens véráramlás eleve megnöveli az ateroszklerotikus plakkok felszakadását, trombózis kialakulását. Ha ezt a rossz áramlást még valaki megfejeli egy magas zsírbevételes étrenddel (és most nem a keto sok zöldség és teljesértékű változatáról beszélek, hanem a junk-féléről, ahol sajtot meg bacont tolsz magadba egész nap) akkor szerintem ez még jobban megnöveli a szív és érrendszeri megbetegedések, halál kockázatát, ami ugye cukorbetegség miattt már ugyis magas...
Az ilyen keto-s fórumokon is tobzódnak ezek a texasi redneck zsírdisznók, akik büszkék a 150 lbs fogyásukra (én is az lennék persze, de ez a dogmásítás, meg minden ami nem keto szar, arról nem is beszélve, hogy általában feldolgozott élelmiszerekkel tömik tele magukat, pl. keto bread, felvágottak, sajtok (american yellow cheese say something to you?!), zero cola és egyéb édesítöszeres mikrobiom romboló szarságok), miközben erösen hangoztatják a szénhidrátok károsságát ortorexiát alakítva ki ezzel más fogyni vágyókban.
A vegán (és most fóleg a TÉNÉ-t értem ez alatt) forumokban is megvan ez a szemléletmód, de alapvetően mivel a teljesértékü élelmiszerekre épít és nem redundáns módon ezt az "if it fits your macros" alkalmazza szerintem sokkal egészségesebb hosszu távon a modszer. Illetve a militáns vegánoktól eltekinte ennek az étrendenek a képviselöi általában eleve normálisabb BMI-vel rendelkeznek, mint a hard-core keto fanok.
Ti nem érzitek ezt a jellegü disszonanciát a két tábor között?
Szerintem a legegészségesebb az, ha TÉNÉ alapon igyekszünk teljes értékű kajákat enni, azonban a húst nem zárjuk ki, mert az nem egeszsegtelen önmagában.
Szóval szerintem a legjobb egy minél kevésbé feldolgozott, szezonális, termeszetes élelmiszerekből álló étrend, ahol az alapanyagok is frissek.
Szerintem mindkettő túl szélsőséges.
Én a magam részéről a ketótól azért jóval lazább, lowcarb- LCHF étrendre esküszöm, napi átlagosan 80-90g szénhidráttal és aráynyaiban magasabb zsírbevitellel operál.
Ennek az étrendnek köszönhetően, és amióta kevesebb szénhidrátot eszem, évek óta sokkal jobban érzem magam, nem vagyok állandóan éhes, jó a közérzetem, több az energiám, és le is fogytam.
Végső soron mindenki kicsit más, nem vagyunk egyformák. Teljesen felesleges arról vitázni milyen a jó étrend, mert mindenkinek más.
Van aki imádja a húst, van aki utálja, van akit a tömény szénhidrát laktat legjobban, mást meg a fehérje és a zsír illetve ehhez szénhidrátszegény zöldségek. Vannak akik szerint a gyümölcs mindenki számára egészséges de amúgy ez nem igaz stb stb stb.
Mindenkinek az a jó étrend, amit élethosszig tartani tud, mert jól érzi magát mellette, és ami hozzásegíti a céljaihoz. Ennyi.
Én annyit tudok, hogy a szénhidrátalapú étrend ( tehát az a sablon általános ajánlás amikor a szénhidrát a napi bevitel felét kiteszi) személy szerint nem nekem való semmilyen szempontból és kész. Ahogy vega vagy vegán sem lennék soha mert szeretem a húst, sajtot, tojást, tejfölt. Így ezek az étrendek sem nekem valók. De még a szigorú ketogén diéta aminél a ch:50g alatt van /nap) sem nekem való.
Mindenki, aki figyelni kezd a teste jelzéseire, rá fog érezni, hogy mi a jó neki.
Én már sok mindent kipróbáltam életem során. Több szinten is kalóriamegvonást, 160g ch dietát, protein diétát, egyebeket, de kizárólag a magasabb zsírtartalmú, szénhidrátszegény étrend vált be nekem minden szempontból. (Ami nem jelenti azt, hogy literszámra iszom a zsírt, még mielőtt az jönne).
"Ennek az étrendnek köszönhetően, és amióta kevesebb szénhidrátot eszem, évek óta sokkal jobban érzem magam, nem vagyok állandóan éhes, jó a közérzetem, több az energiám, és le is fogytam."
Ez nem a kevesebb szénhidráttól van, hanem attól, hogy nem eszel szarságokat. Fogyni pedig a kalóriadeficittől fogytál, nem magában a kevesebb szénhidráttól.
"Vannak akik szerint a gyümölcs mindenki számára egészséges de amúgy ez nem igaz"
Ha valamelyikre allergiás vagy, ne adja Isten fruktóz intoleranciád van, akkor valóban, de egyébként de, a gyümölcs mindenki számára egészséges.
"a szénhidrátalapú étrend ( tehát az a sablon általános ajánlás amikor a szénhidrát a napi bevitel felét kiteszi) személy szerint nem nekem való"
Ez nem a "sablon általános ajánlás". Ilyet maximum a hülyék, vagy 15 évvel ezelőtti blogbejegyzések ajánlanak, dietetikus, gasztroenterológusok, WHO szakemberek biztosan nem.
"Mindenki, aki figyelni kezd a teste jelzéseire, rá fog érezni, hogy mi a jó neki."
Ez igaz lenne, ha az egyén tényleg képes lenne dekódolni a teste jelzéseit, viszont legtöbbünkből ez a képesség sajnos hiányzik. Hányszor hallottam már túlsúlyos emberektől, hogy ő azért eszik lefekvés előtt két tányér pacal pörköltet, mert a teste jelzett neki, hogy erre van szüksége.
"Én már sok mindent kipróbáltam életem során, 160g ch dietát, protein diétát, egyebeket"
Ezek mindegyike tudománytalan ökörség, valóban. Ezek után nem csoda, hogy még a low carb is fenntarthatóbb számodra.
Akkor az orvosok meg dietetikusok többsége tudománytalan ökör, mert a 160g ch diétát nekem pl orvos ajánlotta, több ismerősömnek pedig dietetikus.
Sokszor olvasom itt is a mai napig, amikor emberek oktatnak ki másokat arról, hogy tudományosan megalapozott ez a szénhidrát 50% típusú étrend. Anno pl a háziorvosom is ezt mondta, és az említett endokrinológus is.
Az pedig hogy milyen étrend mellett nem vagyok állandóan éhes, had tudjam már én jobban. A szemét kajához konkrétan nincs köze. Mivel akkor is folyton éhes voltam amikor rá voltam kényszerítve a bulgurra, barnarizsre, kölesre meg hasonlókra, zsírszegény húsokra, ilyesmikre, a 160g ch//1500 kcal keretes ( orvosi) diètám alatt. És ezen időszakban egyáltalán nem ettem szemét kajákat, mégsem éreztem magam jobban.
És fogyás sem történt így,// ellentétben azzal amikor elkezdtem kevés szénhidrátot és több zsírt enni. Szóval a sok tiszta és tökéletes szénhidráttal hiába kínlódtam fél évet, egy grammot nem fogytam. De erről nem nyitok vitát.
Továbbra is a lowcarb ÉLETMÓD az amivel lefogytam. Mert máshogy nem ment. Vagy azért mert meg se mozdult a súlyom, vagy pedig azért, mert hosszútávon élhetetlen volt, ezért nem tartható. Se orvosi diétával, se különböző mértékű kalória megvonásokkal sem sehogy máshogy nem ment. Ennyi.
Igen én, meg még x számú ember a világon, rosszul vagyok a gyümölcsöktől, van amire allergiás is vagyok, vagyis helytálló az amit írtam, miszerint nem mindenki számára egészséges a gyümölcs. De ebbe már csak azért is bele kellett kötni😂😂😂
Mindenki tapasztalja ki mi szàmára a legjobb egyénileg és kész.
A pacalpörkölt pedig undorító🤮 legalábbis számomra. Látod? Ez is egyéni dolog.:)
További szép napot!
Neked is szép napot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!