Diéta, de mégis hogyan? Kezdem feladni a remenyt.
Minden fogyás alapja a kvantitatív diéta, magyarul égess el több kalóriát, mint amennyit beviszel. Ennek két módja van: vigyél be kevesebbet (számold a kalóriákat) és / vagy égess el többet (mozogj).
Ugye ebből következik, hogy akár napi 3-4 tábla csoki megevése után sem híznál, ha semmi mást eszel, csak rövid úton egészségügyi problémáid lennének. Ezért vannak kvalitatív diéták. Fontos, hogy a kvalitatív diéták nem helyettesítik a kvantitatív diétákat, hanem csak azokra épülve értelmezhetők.
Ugyanúgy a mozgásformáknál is az alapot a kvantitatív szemlélet adja meg, vagyis hogy mennyi kalóriát égetsz el vele; utána jön az, hogy bizonyos mozgásformáknak mi a hatása, és azt lehet utána a céloknak megfelelően optimalizálni.
Bár nagyon nehéz, de nem szabad türelmetlennek lenni, mivel ideális esetben egy egészséges diéta és a rendszeres mozgás aktív életünk végéig kell, hogy kitartsanak.
Kezdetnek tűzz ki egy konkrét célt magad elé, pl "Fogyni akarok 10 kilót 3 hónap alatt" és ennek megfelelően állíts be magadnak egy napi kalóriakeretet. A kalóriakereten belül igyekezz visszafogni a zsírokat - különösen a telített zsírokat - és a szénhidrátokat - különösen a magas glikémiás indexű szénhidrátokat -, de bátran fogyassz több fehérjét.
Ezen kívül javaslom, hogy kezdj el viselni egy lépésszámláló eszközt, napi legalább 1 óra folyamatos mozgással és 10.000 lépéssel, mert ez az alap kondíció része.
Hogy ha ezt megcsináltad 3 hónapig, kezdj el rajta gondolkodni, hogy lemenj egy edzőterembe. Tudom, hogy a kondi nem való mindenkinek, de az egészséges izomzat igazából ott építhető fel. Sok sikert!
193 cm, 133 kg.
Tegnapi napom hozom fel példának:
Reggel: Kb 80g nagyszemű zabpehely, 2 banán, tej.
Délben: 2 "double coconut max", 1 hell zero. (nincs időm főzni, majd másnap átmenni az étkezőbe kajálni, ezt munka közben meg tudom ennyi).
Este felé mikor haza értem: 2 chilis soba tészta.
Tegnap mivel még kajás voltam, mert az ex kollégám lófsz munkájának köszönhetően egy perc szünetre nem tudtam lemenni kajálni, ezért még este ettem 2 paradicsomot, 1 paprikát meg egy fél erős paprikát, tejjel.
Kb így néz ki egy napom kajálást nézve.
Ezzel szemben két véglet van, egyik, 4-5000 között lépek, otthon este járkálok körbe a lakásban míg nem lesz 7000, meg vannak 1-1.5-3kg-s súlyaim, azokkal tornázok.
A másik véglet pedig, hogy lépek 10 000-t, a combom kidörzsölődik a nadrágban, majd itthon emelgetem a lábam, as "abs edzés".
Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de amit eszel az nem csak egészségtelen, de kalória szempontjából se kevés, ahogy te azt jellemezted.
A reggelid a két banánnal és zabpehellyel 520 kcal körülbelül és ekkor még nincs beleszámolva a tej, mivel annak nem adtad meg a mennyiségét, illetve a zsírtartalmát nem tudtam kiszámolni.
A két double coconut max 723 kcal, ami azért szomorú, mert mennyiségre borzasztó kevés és egy két óra mulva éhes leszel tőle, ennyi kcal értékben sokkal táplálóbb ételek közül is lehet választani.
A 2 soba tészta (ha a zacskósat etted) akkor 931 kalóriát tartalmaz. Az esti plussz kajálást se számoltam, hiszen számottevő kalória a tejbe lehet, de megintcsak nem voltak a paraméterek megadva.
Ez annyit tesz, hogy több, mint 2200 kalóriát vittél be, ami többnyire szénhidrált és zsír.
Mivel nem vagy egy kis termetű ember szerintem ez nem egy rossz érték kalória szempontjából, de a makrókra édemes lenne odafigyelni és inkább a fehérjére helyezni a hangsúlyt.
Illetve beszerezhetsz nagyobb súlyokat, édes kevés bármihez is amirt leírtál. Mondom ezt úgy, hogy én a 155 cm-emmel és 45 kg-mal emelgetem simán a 7 kg-sat is.
Ha nincs időd főzni vannak nagyon jó lehetőségek, ahonnan kalóriát és makrókat is mutató ételek közül választhatsz és nem csak jól laksz, de finomak is.
Na, és akkor itt a két véglet, beszéltem dietetikussal, azt mondja, ez (amit leírtam tegnapra bevitel) jó, 2300 kalória körül van, itt meg azt írjátok, hogy ez nem jó, ez túl sok, stb...
#15 NTBS
úgy értettem hogy "azokkal tornázok", hogy van egy kis fogantyús tárolójuk, úgy edzek *velük*. (1+1+1.5+1.5+3+3=11kg)
nem fogalmaztem meg ezt a részt egyértelműen, bocsi!
Melyik dietetikus szerint jó, ha gyakorlatilag cukrot és eyéb szénhidrátokat eszel egész nap???
Holnap kezdj el kajanaplót vezetni! Minden falat kaja és korty ital kerüljön bele! Grammra pontosan! Pontos tápértékekkel!
A mai napot ide jegyzetelem fel, aztán judge as you will.
Reggel: 3 extrudált kenyér, csípős tömlős sajt a tetején, hozzá 1-1 db paprika, paradicsom, mellé egy édesítőszeres oldódós kávé.
+ most egy hell.
A többit folyamatban írom majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!