Tartós fogyókúra, étrendváltás: szénhidrát vagy kalória szerint kell számolni? (bővebben lent)
Tartós étrendváltást szeretnék elérni és egészségesen szeretnék étkezni, minél kevesebb feldolgozott élelmiszert szeretnék enni, cukrot is minél kevesebbet szeretnék bevinni.
Sokféleképpen, változatosan szeretnék étkezni, a hízlaló ételeket mindig szeretném elkerülni.
Mi lenne a legjobb ilyen étrend összeállításához?
Tudom figyelembe kell venni a rostot és zsírt is az élelmiszereknél, bizonytalan vagyok.
Szakmámból kifolyólag igen sokat gondolkodom dietetikai és gasztroenterológiai kérdéseken, de köszönöm a tanácsot. Szerencsére a tanulmányok, a metaanalízisek és a kutatási anyagok helyettem is eloszlatják a kételyeket, ugyanis ha nem rendelkezel neurológiai kórképekkel (pl. epilepsziával), akkor a szénhidrátcsökkentett diétának csak negatív egészségügyi (belgyógyászati, kardiológiai) következményei lesznek.
10snek
Ha esetleg felsorolnád a pozitívumait megköszönném!
Az alábbi oldalon lévő rendkívül részletes tápanyagtáblázatot hogyan, miképpen tudom felhasználni az életmódváltáshoz? (az oldal nevétől eltekintve maga a táblázat nem ösztönöz arra a diétára amit az oldalnév sugall, csak összeszedték alaposan a jellemzőket)
12.
Nyilván egyénfüggő kire milyen hatással van. Én csak saját tapasztalatokat tudok írni. Mióta tudatosan szénhidrátszegényen eszem, kifejezetten energikusabb vagyok, nem vagyok állandóan éhes, bőven elég a 3 főétkezés, nincsenek falási rohamaim sem. Nekem ez mind bőven elég ok arra, hogy lowcarb étrendet tartsak életmódszerűen, egyszerűen így érzem a legjobban magam. Szerintem semmi értelme olyan étrendet magamra erőltetni ami mellett nem jó a közérzetem, és az ízlésemnek sem felel meg.. Csak azért mert az a sablon ajánlás tudományos körökben, hogy az étrend 50%-a szénhidrátból kellene álljon. Én ezzel nem értek egyet, és nem is fogom magamra erőltetni. Nekem bőven tökéletes szénhidrátból 15-20% közötti mennyiség.
10es voltam
15. Ebből is látszik, hogy Nem vagyunk egyformák. Tehát nem mindenkinek jó ugyanaz a sablon, ezért nem kéne ilyen erőszakosan nyomni a kalóriás rizsát.
Mindenki egyen úgy ahogy neki személy szerint jó, ennyi.
Ezért nem kéne a lowcarbos válaszokba belekötni, ( pláne ha erről szól az adott kérdés), csak tudomásul venni, hogy vannak akik így érzik jól magukat, ez az életmód vált be nekik, ne adj isten ezzel is fogytak le.
"Ezért nem kéne a lowcarbos válaszokba belekötni, ( pláne ha erről szól az adott kérdés)"
nem is a low carbról szól a kérdés 😂
én nem kötöttem bele. én csak azt mondtam hogy igaza van a tanulmányoknak és a szénhidrát csökkentés hazugságait és egészségbeli hátrányait kifejtő válaszolóknak. én tapasztaltam is azt sajnos a saját bőrömön, amit írnak. de tényleg mindenki egyen úgy ahogy szeretne csak célszerű odafigyelni az egészségre és a dietetikai ajánlásokra. meg azért célszerű naprakész lenni a tudományos dolgokkal valamennyire.
Nem nagyon érted, amit írunk. Nincs egy konkrét étrend, amire azt lehet mondani, hogy itt van, tessék, íme ez az étrend, ezt kövesd 40 éves férfiként, aztán tiéd az egészség kulcsa. Nem sablont kell követni, hanem ki kell alakítani egy kiegyensúlyozott, tápanyag gazdag étkezési kultúrát magadnak.
Ha viszont neked ez az egészségügyi aspektus nem igazán szempont (egy kicsit ezt látom nálad), csak a fogyás számít, akkor azt meg ahogy te is mondod úgy tudod elérni, ha kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit a napi aktivitásoddal elégetsz. Ez a kalóriadeficit. Ezt akár péksütivel és mirelit pizzával is el tudod érni, hiszen ha ezek mellett kalóriadeficitben vagy, akkor fogyni fogsz. Nyilván ne péksütivel és mirelit pizzával diétázz, csak szemléltetni akartam a dolgot.
Tölts le egy telefonos kalóriaszámláló alkalmazás (pl. yazio, kalóriabázis), vegyél egy konyhai mérleget, írogasd be az alkalmazásba az elfogyaszott élelmiszereket, az kiíja neked, hogy az hány kalória volt. Neked az a feladatod, hogy tartósan legyél 500-600 kalóriás deficitben. Ha ez megvan, akkor havi 4-5 kilót is le fogsz tudni fogyni. Tapasztald ki, hogy mennyi a szintentartó kalóriabeviteled, és mennyinél vagy a deficitben. De vannak egész jó kalóriakalkulátorok a neten is.
Gasztroenterológiai szempontból a másik oldalról is lehet legqlább ugyanennyi tanulmányt találni, ahol meg a zsír alapú étrendet preferalják.
Ez pusztán egyéni hit kérdése.
Nyílvan nem csülkös pacalt kell kétpofára zabálni... annak csak negatív oldala van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!