Mi a véleményetek a lisztes ételekről? A liszt és különböző cereáliák fogyasztásáróp diétában?
Szerintem az egészséges étkezésben, főleg diéta idején nincs helye búzából készült terméknek, pl. tészta, kenyér.
A búzát több okból is kerülöm:
1. Glutén jelenléte, gyulladáskeltő anyagok.
2. Könnyű túl enni magunkat lisztes dolgokból, pl. ki tudja megállni, hogy csak egy szeletet egyen a frissen sült kenyéből vagy pogácsából?!
3. Az intenzív inzulin válasz, amit produkál = magas inzulin = zsìrraktározás.
A többi cereália és pseudocereáliával kapcsolatban nem vagyok ennyire szigorú, pl. rizst, quinoat, burglurt, kölest, árpát és zabpelyhet szoktam fogyasztani, de csak teljes valójukban, nem lisztként, és csak heti 3x - nagyjából ½ bögrével, mivel a fogorvosom szerint egy alapvetően gyümölcs és cereália alapú étrend (pl. vegán) erősen növeli a fogszuvasodás kockázatát.
Mióta kiiktattam az étrendemből a lisztes dolgokat, azóta erősen leszűkült annak a köre, hogy mit ehetek. Emaitt alapvetően arra vagyok kényszerítve, hogy magamnak készítetsek mindent frissen, alapanyagokból. Tehát alapvetően nem azt mondom, hogy a lisztes dolgok hízlalnak, hanem azt, hogy:
1. Mióta nem tudom ezeket megenni, azóta alacsonyabb kalória sűrűségű ételeket eszem pl. saláták, tepsis burgonya zöldségekkel, hummusz ecc. helyettük. Nincs már meg az, hogy napközbe akkor gyorsan egy kakaós csiga (mégha alternatív lisztes is) vagy valami szendvics.
2. Több hely jut ìgy az étrendemben a teljes értékű ételeknek, amik akár CH-ban gazdagok, pl. édesburgonya (tehát itt sem low-carb-ról van szó).
Ti mennyire vagytok szigorúak a lisztes dolgokkal?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!