Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Mi a véleményetek a lisztes...

Mi a véleményetek a lisztes ételekről? A liszt és különböző cereáliák fogyasztásáróp diétában?

Figyelt kérdés

Szerintem az egészséges étkezésben, főleg diéta idején nincs helye búzából készült terméknek, pl. tészta, kenyér.

A búzát több okból is kerülöm:

1. Glutén jelenléte, gyulladáskeltő anyagok.

2. Könnyű túl enni magunkat lisztes dolgokból, pl. ki tudja megállni, hogy csak egy szeletet egyen a frissen sült kenyéből vagy pogácsából?!

3. Az intenzív inzulin válasz, amit produkál = magas inzulin = zsìrraktározás.

A többi cereália és pseudocereáliával kapcsolatban nem vagyok ennyire szigorú, pl. rizst, quinoat, burglurt, kölest, árpát és zabpelyhet szoktam fogyasztani, de csak teljes valójukban, nem lisztként, és csak heti 3x - nagyjából ½ bögrével, mivel a fogorvosom szerint egy alapvetően gyümölcs és cereália alapú étrend (pl. vegán) erősen növeli a fogszuvasodás kockázatát.

Mióta kiiktattam az étrendemből a lisztes dolgokat, azóta erősen leszűkült annak a köre, hogy mit ehetek. Emaitt alapvetően arra vagyok kényszerítve, hogy magamnak készítetsek mindent frissen, alapanyagokból. Tehát alapvetően nem azt mondom, hogy a lisztes dolgok hízlalnak, hanem azt, hogy:

1. Mióta nem tudom ezeket megenni, azóta alacsonyabb kalória sűrűségű ételeket eszem pl. saláták, tepsis burgonya zöldségekkel, hummusz ecc. helyettük. Nincs már meg az, hogy napközbe akkor gyorsan egy kakaós csiga (mégha alternatív lisztes is) vagy valami szendvics.

2. Több hely jut ìgy az étrendemben a teljes értékű ételeknek, amik akár CH-ban gazdagok, pl. édesburgonya (tehát itt sem low-carb-ról van szó).

Ti mennyire vagytok szigorúak a lisztes dolgokkal?

2021. dec. 13. 21:30
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
85%
Ezeket az okosságokat honnan gyűjtötted össze? Antalvali v vmi hasonló önjelölt "szakértőtől"???
2021. dec. 13. 21:43
 2/12 anonim ***** válasza:
74%

Táplálkozástanilag marhaságokat írsz. Kifejezetten káros ha valaki nem fogyaszt búzát úgy, hogy az oka nem ételallergia. Tele van esszenciális aminosavakkal és máshonnan nehezen bevihetò vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Magas a rosttartalma, lasan szívodik fel és segiti a jollakottság érzését. Egyszóval szuperegészséges

Az egészségem elég motiváció hkgy magamra főzzek, ne egyek szemetet és változatosan étkezzek

Egyébként sok glutenmentes termék tele van adalékanyaggal hogy ehető legyen, a rengeteg zsírról nem is beszélve hlgy ne proladjon. Magas zsír (tehát magas kalória)tartalmú ételekkel meg nehezebb fogyni és súlyt tartani is

2.5 éve életmódot váltottam, pont ugyanannyi lisztet eszem, csak dőként teljes kiőrlésűt vagy grahamot. Köszi, a minusz 27 kg-ommal jól vagyok, tökéletes a vérképem is

2021. dec. 13. 21:47
 3/12 anonim ***** válasza:
95%

#2: 👍😸

Na igen... mikor a "szuperegeszseges" mindenmentes cuccok tele vannsak nyomva mindenfele adalekkal meg helyettesítő műanyagokkal.. brrrrr...0

2021. dec. 13. 21:52
 4/12 anonim ***** válasza:
74%
Kérlek senki ne vassa el amiket a kérdező összehors. Csupa veszélyes marhaság
2021. dec. 13. 21:53
 5/12 anonim ***** válasza:
93%

1. A glutén az egy nagyon felfújt dolog lett most a 21. században. Valóban sokaknál bajt okoz de olyanból mégtöbb van aki divatból vagy tudatlanságból eszik “gluténmentesen”. Azok a termékek amikre ez rá van írva csak arra szolgál hogy valamennyivel drábább legyen és jobban eladhassák. Magát az “ételt” nem is minősíteném, valaki már fent leírta hogy minden sz@rral telepumpálják ezeket hogy hasonlítson az eredeti állapotú kenyérhez.

Viszont akinél valóban kialakult a gluténra érzékenység annak a régi jó bevált módszerhez kell folyamodnia, a kovászhoz. Mivel a kovász úgymond megeszi (szétbontja) a glutént, ezért nem volt ismert soha ez a fogalom hogy a búzára valaki allergiás legyen. Ez a 20. században kezdődött és most teljesedett ki, mivel a mai ember mindenhova rohan és jóvanaz’ az adalékanyagokkal feldagasztott pékes kenyér meg sütemény, az is elveszi az étvágyat. Csak azt nem vesszük észre hogy közben ezektől megbetegszünk aztán megyünk az orvoshoz ott meg felírják a semmirevaló gyógyszereket de a helyzet nem javul mivel továbbra is ilyeneket tömünk magunkba. Ez az egész egy ördögi kör, amiből nehéz kilépni, de abszolút nem lehetetlen!

2. Teljes kiörlésűt kell enni, mivel abból nagyon nem könnyű túlenni magunkat. 1-2 szelet és jóllakott vagy, hála a korpának, amit a fehérlisztből kivesznek mert akkor “jobb tésztát lehet kapni”. Igen valóban aki egész életében fehér kenyeret evett annak furcsa lesz a 100-90-80%os tk kenyér, de gyorsan hozzá lehet szokni és aztán már nem fogod kívánni amazt.

3. Mivel a teljes kiőrlésű lisztnek ott van a rostja (a korpa) ezért ez NEM vált ki intenzív inzulin választ, hanem fokozatosan emeli meg a vércukrot és tovább is tartja fent, valamint nem esik le hirtelen. A fehér lisztnél ennen a 3 fázisnak pont az ellentétje történik. Amit te írtál az csak ennél figyelhető meg.

Amit aztán írtál hogy több teljes értékű ételt eszel azt helyeslem, nagyon jól teszed. De miért ne lehetne normális kenyérrel? Ha a hummuszt ide sorolod, akkor a tk kenyeret miért nem? Hiszen csak meg van sütve, de teljes értékű az is :)

2021. dec. 13. 22:23
 6/12 anonim ***** válasza:
86%

20+ kiló fogyással én is eszek lisztes dolgokat, sőt süteményt is, és remekül megvagyok. Igen, meg tudok állni egy szelet kenyérnél, meg egy pogácsánál, akaraterőnek hívják. Az inzulinnak meg semmi köze a zsírraktározáshoz, kalóriadeficitben te az életben nem fogsz hízni.

Főleg teljes kiőrlésű pékárukat eszek, de amúgy ritkán, mert kolis vagyok, és magamnak nem éri meg kenyeret venni, zsömlét szoktam néha, vagy nagy ritkán ha megkívánok egy kakaós csigát.

2021. dec. 13. 22:45
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
#5 a kovászos kenyereket ugyanúgy nem ehetik a glutenérzékenyek. Ugyanúgy óriás mennyiség benne a glutén. A táplálkozástudományi gyűlés éves konferenciáján be is mutattak egy kutatást, ahol laborban lemérték. Kiakadt a merő. Szoval kérlek ne terjeszd hogy a gluténérzékenyek ehetnék a kovászos kenyereket
2021. dec. 14. 07:14
 8/12 anonim ***** válasza:
32%
7: szerintem leírta, hogy NEM gluténérzékenyekről beszélt, hanem olyanokról, akik önhatalmúlag, különféle (szakmai körökben erősen vitatott, inkább divathullámnak betudható) okokból nem akarnak gluténtartalmú ételeket enni.
2021. dec. 14. 09:08
 9/12 anonim ***** válasza:
30%

7-es: amit ma kovászos kenyér néven árulnak annak annyi köze van a kovászhoz mint a legolcsóbb limonádénak a citromhoz. Az is élesztős vagy adalékanyaggal felfújt, csak tesznek bele egy kis kovászt az íze végett. De hogy ne csak én beszéljek:

A kenyér hagyományosan kovásszal készült. A kovász természetes – a levegőben levő – élesztőgombák, ecetsav- és tejsav- (Lactobacillus) baktériumok felszaporításával készül.

A kovászos kelesztés alatt a lisztben megkezdődik a keményítők és a fehérjék (glutén) lebontása és ennek következtében szabadulnak fel a gázok, amelyek lazává és savak, amelyek ízessé teszik a kész kenyeret. A kovásznak köszönhetően kelesztés közben lebomlanak, átalakulnak a gabonában levő, és a tápanyagok felszívódását gátló fitinsavak is.

A kovászolási folyamat legalább 48 óra, ennyi idő alatt gyakorlatilag előemésztődik a gabona, glutén és keményítő tartalma könnyebben hasznosíthatóvá válik a szervezetünk számára, – és ez itt a lényeg!

Mivel így a kenyér elkészítése nagyjából 2,5 nap, az ipar nem használja ezt a módszert. Még a gyári kovászos kenyerekhez is élesztőt adnak, hogy meggyorsítsák a folyamatot, így a kovász inkább csak az íz kialakításában játszik szerepet.

Ezzel szemben az élesztős kelesztés egy alkoholos erjedési folyamat, aminek folyamán szén-dioxid szabadul fel. Célja kizárólag a gáztermelés általi térfogat növelés. Más hasznos élettani hatása nincs (az élesztő csak a fehérjetartalmat növeli), a liszt szerkezetét nem változtatja meg. Régen elsősorban a városi pékségek használták az élesztőt, hogy gyorsabban nagyobb mennyiségű kenyeret tudjanak készíteni.

Magad is utána olvashatsz:

[link]

[link]

[link]

2021. dec. 14. 12:21
 10/12 anonim ***** válasza:
61%
Eszem őket, mert miért ne, nem ellenség, annyi, hogy gluténra diétáznom kell.
2021. dec. 14. 14:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!