Mivel fogyok gyorsabban, ha a kalóriát vagy a szénhidrátot csökkentem?
Kalória!
Ha kcal deficitbe vagy fogyni fogsz, ha nem akkor meg hízni
Kalóriát csökkentsd.
Szénhidrátból meg ne nagyon sokat, mivel ha sokat eszel belőle az zsírrá változik.
Szerintem az, hogy ki mitől éhes, mi veszi el az étvágyát, az egyéni dolog.
Van, aki jobban elvan egy több szénhidrát, kevés zsír diétával. Van, aki kevés szénhidrát, több zsír diétával működik jobban.
Egyik sem jobb a másiknál ÁLTALÁNOSSÁGBAN, hanem az egyes embernek jobb ez vagy az.
Én pl nem lakok jól a zabkásával, de 2 tojással igen. A férjem megeszi reggel a zabkását, és délig nem éhes.
Állapíts meg egy kalóriakeretet, és nézd meg, hogy neked mi működik jobban. Mert ugye nyilván fogyni fogsz, csak nem mindegy, hogy mennyire szenvedsz, éhezel, mert azt normális ember nem fogja hosszabb távon csinálni.
Arra azért figyelj, hogy a szénhidrát és a zsír ne legyen EGYSZERRE magas, mert abból nem fog jó kisülni...
Egyénfüggő.
Ha alapvetően egészségesebb étrendet követsz, mondjuk 90%ban teljes értékű élelmiszerekből, és nem falsz be 1adag ebéd helyett rendszeresen 3-mat, akkor esélyesen rögeszmés számolgatás nélkül is fogyhatsz.
Nagyon egyéni dolog, ki mivel fogy jobban: milyen étrend mellett érzi jobban magát, milyen étrendi vàltoztatásokat tud tartósan követni, milyen típusú étrend milyen hatással van a szervezetére. Ez mind nagyon fontos tényező fogyás szempontjából.
Ezen feltételek teljesülése nélkül esélytelen lefogyni.
Pl vannak olyan emberek akik a szénhidrátdús ételektől nem laknak annyira jól, és hamarabb éhesek is lesznek.
Az általános vélekedés szerint mindegy, hogy az étrend szénhidrátszegény zsírokban gazdag, vagy épp zsírszegény és szénhidràtban gazdag.
De ez így ilyen formában nem igaz. Az egyéni anyagcserétől is függ.
Én olvastam olyan könyvet sok éve, amiben erről írtak, ott az szerepelt, hogy voltak kutatások, vizsgálatok, amik során a szénhidrátszegény étrendet követők többet fogytak, mint a zsírszegény étrendet követők, azonos kcal tartalom mellett.
Van akinek a szervezete kevésbé tolerálja a magas/ közepes mértékű szénhidrátbevitelt, más meg simàn elvan 160-300 grammal is és tud vele fogyni, más meg rengeteg kcalt cht zsírt bezabál, mégse hízik mert szerencsésebb és pörög az anyagcseréje.
Mindenki saját magán tudja legjobban kikísérletezni, hogy az ő egyedi anyagcseréjéhez/ ízléséhez stb mi passzol jobban.
Az biztos, hogy ha valaki túlsúlyos, vagy elhízott, nyilván többet eszik mint kellene ( maximum nem érzi úgy), tehát kell kcal csökkentés is, de fontos, hogy sok esetben ez önmagában nem mindenkinek elég a fogyáshoz, és ilyenkor már játszani kell a tápanyagok arányaival is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!