Hogyan kell lefogyni?
Nem a szokásos "mit egyek hogy edzzek" kérdés.
2 típusa van a lefogyni nem tudóknak.
1. Aki nem tudja mit kell csinálni. Azt hiszi hogy léböjtkúrázni, méregteleníteni és éhezni kell. Fogalma sincs mik az egészséges ételek, hogy működik az anyagcsere, stb.
2. Aki mindent tud. Tudja hogy hogy kellene étkeznie, milyen ütemű fogyás megy le tényleg zsírból, szóval mindent tud. De nem teszi, mert nincs egészséges viszonya az étkezéssel. Nem a gyomra hanem a szeme kívánja a dolgokat, vagy épp érzelmi evő.
Annak, aki a második típus, hogx kell lefogyni? Mit tanácsoltok, milyen lépések kellenek ahhoz, hogy egészséges viszonyt alakítsak ki az étkezéssel? Aki átesett ezen, tudna tapasztalatokat mondani?
2. Típusba tartozom, extrém elhízott voltam. Érzelmi evő, ételfüggő. 170kg voltam, túl egy életmódváltáson, most 74kg- nál tartok.
Motivációt kell találni elsősorban. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért akarsz lefogyni? Mit szeretnêl elérni a fogyással? Ezekre a kérdésekre az őszinte válasz adja majd a motivációdat. Mert a tartós fogyás egy nehéz és hosszú út.
Nekem ez az egêszségem rohamos romlása volt, nem akartam cukorbeteg lenni ( közel jártam hozzá), és a haláltól való félelem is közre játszott, mert egyre jobban megviselte a testemet a felesleg.
Aztán az érzelmi evés problémája: sokszor komolyabb mély érzelmi okai is lehetnek, ha valaki az ételekben keres vigaszt, nyugalmat, boldogságot. Rá kell jönnöd mi az oka. Ha ezt a problémát nem ásod elő érzelmi evőként, újra és újra vissza fogsz esni. Nekem pl egészen kisgyerekkoromig nyúlik vissza ez a dolog. Az akkoriban átélt dolgokból kezdett fakadni az egész.
A következő: Tudatosítani kell azt, hogy nem azêrt élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk. Az étel a testünknek elsősorban energiaforrás, az egêszséges működéshez. Nem arra való, hogy megvigasztaljon ha szomorú vagy, / megnyugtasson, ha ideges vagy/ és nem is társaság a magány ellen. Amikor éhes vagy eszel, ha kellemesen jóllaktál abbahagyod. Az êrzelmi alapú evés egészsêgtelen viszony az ételekkel, amit le kell küzdeni. Nem szabad, hogy êrzelmek társuljanak hozzá. Ezekre az első időkben főleg tudatosan figyelned kell. Idővel pedig már hozzászoksz. Ha pedig néha megint visszatér ez a rossz szokás, elő kell venni a józan ítélőképességet. Az esetleges kívánósságot, mikor csak a szemeddel kívánsz valamit, azt a jelenséget is kezelni kell. Jusson eszedbe, hogy az éhség és a kívánósság nem ugyanaz.
Persze egy életmódváltás sokrétű dolog. Ugyanannyira lélek, mint test gyógyulása.
Nagyon egyéni, hogy kinek milyen étrendet jobb követni, mert mindenki más. Mit szeret, mit nem, milyen igényei vannak, milyen az ízlêse stb stb. Ezt szerintem mindenkinek magának kell kitapasztalni. Nem vagyunk egyformák:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!