Mi az oka annak ha valaki sok ch mellett nem tud hatékonyan fogyni?
A szénhidrát a bélben egyszerű cukrokra bomlik le, melyek a belekből felszívódva egyrészt ellátják a kizárólag cukrot fogyasztó sejteket (vörösvértest, normális esetben az agysejtek), másrészt a bevitt CH hatására a hasnyálmirigy inzulint kezd gyártani, amely a bélből felszívódó glükózt a) segíti felszívódni a májba éd az izmokba, ahol glikogén lesz belőle b) ezt követően a felesleget a zsírsejtek veszik fel, ahol szintén inzulinhatásra (ez a fő anabolikus hormonunk), megindul a zsírsavszintézis, ilyen módon raktározzuk a felesleges energiát. Mivel az inzulin gátolja a katabolikus hormonokat, ezért ezek a folyamatok gyakorlatilag leállnak - tehát ezzel egyidőben nincs zsírsavbontás, glikogénbontás. Ezt követően a) ha nem sok idő múlva ismét eszel, ugyanez a kör játszódik le, azonban ha a szervezetedet nem érte terhelés, tehát tele vannak a glikogénraktárak, szinte egyből zsírszintézis történik. b) éhezés során a szervezeted először a májban lévő glikogénhez fog nyúlni, ami nyugalmi helyzetben, ez akár 28 óráig is elég lehet, másrészt (elsősorban az izmokat lebontva) aminosavakból is glükózt kezd gyártani a szerezet, és csak ezután nyúl a zsirhoz - mivel ennek lebontása sokkal energiaigényesebb.
Könnyű belátni, hogy miért fontos az inzulin alacsonyabb szinten tartása olyan csúcsok nélkül, amelyeket a gyorsan felszívódó CH vált ki, illetve a mozgás, mely locsot olyan, mint az éhezés visszafelé, csak sokkal. gyorsabban megy létre (fizikai terhelés során a glikogén nagyon gyorsan elfogy), az izmokhoz kevésbé fog hozzányúlni a szervezet (hülye lenne, mert hát használod őket, tehát szükség van rájuk), és sokkal előbb hozzányúl a zsírhoz. Van még sok részlet, de nagyjából ennyi a lényeg 😀
Pl inzulinrezisztencia esetében, ami gyakorlatilag szénhidrát intoleranciát jelent.
Ha az ember rezisztens az inzulin hatásával szemben, az anyagcseréje nem úgy működik, mint egy egészséges embernek.
A hasnyálmirigynek ilyenkor több és több inzulint kell termelnie, a túl sok inzulin hormon, pedig hosszútávon hízáshoz vezethet, ( a hiánya pedig fogyáshoz
, lásd 1- es típusú kezeletlen cukorbetegeknél), illetve ha tartósan magas az inzulinszint, az akadályozza, nehezíti a fogyást.
A tápanyagok közül pedig a szénhidrát az, ami leginkább megemeli a vércukor, és ezzel az inzulinszintet. Főként a gyors felszívódásúak, de állapotfüggő, vannak akiknek már a lassú felszívódású magas ch tartalmú élelmiszerek mellett is lehetnek gondjaik a fogyással, amíg ezeket nem iktatják ki/ csökkentik minimálisra az étrendjükben.
Akkor ez gondolom nem ideális egy olyan embernek aki lassabban tud sok ch mellett fogyni:
Reggeli: zabpehely, tej, cukrozatlan kakaópor
Ebéd: tk teszta, barna rizs vagy krumpli köretű étel/hüvelyesek, magvak
Vacsi: hasonló mint az ebéd csak kevesebb
- gyümölcs amikor van kedvem
(Tegyük fel hogy a kcal rendben van mindkét verziónál.)
A másik verzió ami jobb, de annyira nem szeretem ezeket:
- reggeli: tojás, zöldségek
- ebéd: hús, zsír pl tejszín tejföl sajt, magvak, zöldségek kivéve krumpli
- vacsi: saláta, hús, öntet
Nem tudom hogy kéne ennem. Jól akarom erezni magam.
Havi 2 kgt tudok fogyni kb.
98 kg/162 cm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!