Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Fehérje emésztési elégtelenség...

Fehérje emésztési elégtelenség mellett hogyan fogyjak úgy, hogy ne legyek skinny fat?

Figyelt kérdés

Kicsit megpuhosodtam az utóbbi időben (karantén, államvizsga, ülőmunka) és felszedtem pár kilót.

Régebben volt egy nagyobb fogyásom amit jól is tartottam, mostanában szaladt el velem a ló, lusta voltam a kajával foglalkozni így pizza-hamburger-sültkrumpli volt a menü állandóan.

A fő gondom, hogy nem emésztem rendesen a fehérjéket, elég hasfájós vagyok (értsd: ha bemegy a csirkemell az úgy is jön ki ahogy volt). Orvosilag bizonyítva is lett ez az elégtelenség, ráadásul bélgyulladásra hajlamos vagyok.

Fehérje por, hüvelyesek is puffasztanak. (A szemét kajáktól is fáj a hasam, szóval most hogy szemetet ettem is gáz a helyzet)

Most kicsit meg vagyok lőve. Állítólag túl van misztifikálva a fehérje, de nekem fogalmam sincs mit egyek amivel pótolni tudnám. Talán a tojást bírom kisebb mértékben, de például a tejtermékekkel sem vagyok teljesen barátságban.

Ha tömöm magam emésztőenzimmel talán kicsit jobb, de nem lehet ez az állandó megoldás... Vagy mégis?

Ja, 151 cm és 60 kiló vagyok, minimum egy tízest le kéne rámoljak magamról.

Köszi a válaszokat!

2021. jún. 17. 13:12
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:

??

A heroinra senki nem mondja, hogy az egészsége érdekében szedi. A vitaminokat pedig ezen kívül milyen motivációból szedik? És mi indokolja, ha a vegyes étrend mellett mindent be lehet vinni természetesen, elegendő mennyiségben? Ha pedig nem lehet, akkor miért baj, hogy a vegánok szednek B12 vitamint?

2021. jún. 19. 14:07
 22/29 anonim ***** válasza:

Örülök hogy rájöttél hogy a pénzért és nem a te egészségedért árulnak dolgokat. Ez többek között a tápkiegekre is igaz.

Minél kevesebb fajta ételt vagy hajlandó fogyasztani, annál nehezebb egy jó étrended összerakni. Tök jó ha annak ellenére el tudsz járni kirándulni hogy féllábú vagy, de ezt az életformát még nem kell reklámozni, mert nem ez a normális. Az főleg nem normális hogy valaki játssza el hogy nincs meg az egyik lába, annak ellenére hogy megvan neki. Veganizmus is ilyen. Mi emberek meg tudjuk emészteni a húst, éljünk ezzel a lehetőséggel. Ne tablettákkal és porokkal próbáljuk helyre rakni a hiányos étrendünket.

A kérdező esete más, mert neki rossz az emésztése. Akinek viszont ez rendben van az első körben normális kajával próbálkozzon és csak utoljára nyúljon tápkiegekhez. Nem gondolom hogy normális lenne olyan diétán élni ami arra alapszik hogy úgyis eszel egy rakás tablettát.

2021. jún. 19. 14:31
 23/29 anonim ***** válasza:
0%

Na jó, én befejeztem. Nézz utána a teljesértékű növényi étrendnek. Nem tablettákra és porokra épül. Két olyan vitamint ajánlott (a D-t csak télen) mellette szedni, amit mindenki másnak is ajánlott lenne. Illetve nézz utána a B12 vitaminnak is, mert a talajban és vízben lévő baktériumok termelik. Nem a húsban terem, oda is mesterséges úton kerül. Emiatt sem állja meg a helyét az, hogy a vegánok B12 bevitele kevésbé lenne természetes, mint másoké. Nyilván ez a mesterséges hozzáadás nem mindenhol történik meg, épp ezért van egyre több B12 hiány a vegyes étrendűek között is.

Illetve arra is rengeteg tanulmány van, hogy a teljesértékű növényi étrend mellett mennyivel kevesebb az esélye olyan népbetegségeknek, mint a rák, szív és érrendszeri betegségek vagy a 2-es típusú diabétesz.

"Minél kevesebb fajta ételt vagy hajlandó fogyasztani, annál nehezebb egy jó étrended összerakni."

Teljesen igaz, de hiába zárom ki a húst, sajtot, tejet, tojást, ha cserébe sokkal több fajta növényt eszek, összességében sokkal változatosabb lesz az étrendem, mint az átlag emberé. Az a lényeg, hogy a felsorolt állati eredetű ételekben semmi esszenciális tápanyag nincs, amit ne lehetne bevinni növényekkel. Legalábbis természetes formában, lásd amit fentebb írtam a B12-vel kapcsolatban. Cserébe az állati termékek nem kevés negatív velejárójával nem kell számolni.

2021. jún. 19. 14:48
 24/29 A kérdező kommentje:

Szép kis táplálkozástudományi vita lett itt :)

Őszintén megmondom, nekem a TÉNÉ szimpatikus. Sőt. Nagyon szimpatikus.

Egy agondom, hogy a hüvelyesek ugyanúgy kikészítenek, ha nem jobban, mit a hús.

Jelenleg a tojásban nyerem a vigaszom, mellette sok könnyebben emészthető zöldség, egészségesebb fajta CH. Majd látjuk meddig működik ez így.

Köszi mindenkinek!

2021. jún. 24. 14:17
 25/29 anonim ***** válasza:
Magvakban is sok feherje van.
2021. jún. 24. 18:43
 26/29 anonim ***** válasza:
0%
Mi a gond a hüvelyesekkel? A puffadás általában pár hét, maximum hónap után elmúlik.
2021. jún. 30. 22:43
 27/29 A kérdező kommentje:

Meg tud szűnni a puffadás?

Mert ha igen, bevállalok egy hónap szenvedést, de olyan elemi módon puffadok tőle, hogy iszonyú fájdalmakat okoz :(

2021. júl. 1. 10:09
 28/29 anonim ***** válasza:
76%
Ne kísérletezz ilyen hülyeséggel! Anyám szintén kitalálta, hogy ha nem bírom a zsírt, akkor csak azért is egyek. Aztán folyamatosan öklendeztem, rosszul voltam a zsíros kajáktól, amiket szinte belém kényszerített, puffadtam, olajos hasmenésem lett, ami után szinte mindig WC-t kellett pucolni, ill. vagy egy tekercs papírt elhasználtam vagy zuhanyozni kellett, de szellentés után így is jött még valamennyi; aztán görcsölni kezdtem, először csak epetájékon, majd a májam környéke kezdett égni. Miután elmentem dokihoz, kiderült, hogy zsírmájam és más apróságok lettek a zsírtól, s komolyan diétáznom kellett, de még az utóbbi két évben se vagyok rendben.
2021. júl. 1. 12:38
 29/29 anonim ***** válasza:

Előzőnek igaza van, ha nagyon nem bírsz egy kaját, nem érdemes magadra erőltetni. Apróbb tünetek még eltűnhetnek. Pl. nekem is volt hogy évekig alig ittam tejet, aztán amikor elkezdtem nagyobb mennyiségben tejtermékeket fogyasztani 1 hétig hasmenésem volt. Utána elmúlt. Ha egyhuzamban megiszok 1 liter tejet, akkor sincs semmi bajom azóta.

Ez azzal magyarázható hogy az emésztésed képes valamennyire beállítani magát egy bizonyos étrendre. Milyen enzimeket kell termelnie, melyik baktériumból mennyi kell stb, ezek tudnak változni. Ha egyáltalán nem vagy képes egy kaját megemészteni akkor csodát ne várj. Egyedül akkor van értelme kísérletezni, ha kis mennyiségben nincs bajod tőle. Ekkor minden nap emelheted az adagot, hátha hozzászoksz. Viszont ha egy kaját egyáltalán nem tudsz problémamentesen megenni akkor hagyd a fenébe.

2021. júl. 1. 13:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!