Fehérje emésztési elégtelenség mellett hogyan fogyjak úgy, hogy ne legyek skinny fat?
Kicsit megpuhosodtam az utóbbi időben (karantén, államvizsga, ülőmunka) és felszedtem pár kilót.
Régebben volt egy nagyobb fogyásom amit jól is tartottam, mostanában szaladt el velem a ló, lusta voltam a kajával foglalkozni így pizza-hamburger-sültkrumpli volt a menü állandóan.
A fő gondom, hogy nem emésztem rendesen a fehérjéket, elég hasfájós vagyok (értsd: ha bemegy a csirkemell az úgy is jön ki ahogy volt). Orvosilag bizonyítva is lett ez az elégtelenség, ráadásul bélgyulladásra hajlamos vagyok.
Fehérje por, hüvelyesek is puffasztanak. (A szemét kajáktól is fáj a hasam, szóval most hogy szemetet ettem is gáz a helyzet)
Most kicsit meg vagyok lőve. Állítólag túl van misztifikálva a fehérje, de nekem fogalmam sincs mit egyek amivel pótolni tudnám. Talán a tojást bírom kisebb mértékben, de például a tejtermékekkel sem vagyok teljesen barátságban.
Ha tömöm magam emésztőenzimmel talán kicsit jobb, de nem lehet ez az állandó megoldás... Vagy mégis?
Ja, 151 cm és 60 kiló vagyok, minimum egy tízest le kéne rámoljak magamról.
Köszi a válaszokat!
Lehet kapni fehérjeport amiben már enzimek is vannak. Ha azt vízzel vagy tejjel meg tudod inni akkor az egyszerű megoldásnak tűnik. Ha nem akkor túl komoly problémád van ahhoz hogy mi itt gyakorin tanácsokat adjunk. Inkább az orvosoddal kéne hogy beszélj, ő tudja (legalábbis kéne tudnia) hogy mi az ami tápláló és eheted is.
Tojás + teljes kiőrlésű kenyér is jó fehérjének ha azt bírod. 2 tojás egy kis kenyérrel már 15g fehérje. Egy étkezésnek teljesen jó. Igen túl van tolva ez a fehérje mánia, de azért a ló másik oldalára se kéne átesni. Napi legalább 50g nem ártana ha meglenne.
Csak a fehérjét bontod nehezen? Gyanús hogy más gond is van
Érdemes lenne tudni mi a baj.
Amúgy lehet kapni enzimeket, de jobb lenne invesztalnod helyre rakni az emésztésed.
Tudomásom szerint csak a fehérje a gond. De mikor bedurran a hasfájós időszak akkor aztán hót mindegy mit eszek, lufi leszek perceken belül evés után.
Kaptam enzimeket receptre kaphatóakat, mikor épp jobban vagyok nem szedem mikor rosszabbul, igen.
Viszont már az egészségügyet nem kell bemutatnom szerintem... Maszekon több száz ezer árán derültek ki anno ezek is.
Mikor jó formában voltam 52 kilósan, csupaizom, tényleg tetszettem magamnak. Ment a kondi LCHP ezerrel aztán szépen kijött ez a vacak, elkezdtem puhosodni de azért az 52-54 kilót tartottam, csak egyre plöttyebb lettem.
Fogyni tudok, az nem probléma, hogy leadjam amit így karantén zónában felszedem. De ha krumplin és rizsen élek (sarkosan) ugyanolyan plötty leszek. 😥
Talán a rizs vagy marha fehérjét kéne erőltetni, meg ha be is akarok bloázni tőle olyan szörnyű 🤣 Ebből ismertek esetleg nem olyan szörnyű verziót?
Mi lett a diagnózis? Mit írt végül a papírra?
És melyik bélgyulladás?
Eosinophil colitis. De mondta ezt ő aprósejtesnek is.
Szóval nem az ismert ucerosa meg a crohn. (Nem nagyon találtam róla érdemleges dolgot, de most hogy mondod utánanézek háta az elmúlt három négy évben volt valami újdonság.) Nem is kezelnek. Mentem másik dokihoz az meg csak annyit mondott hogy ez lófütty ne foglalkozzak vele.
Néha belobban akkor hardcore diéta. Volt egy időszak mikor tápszer. Szerintem azért is híztam most meg mert örültem hogy ehetek mindent is aminek van íze 😁
Most kezdődik megint sajnos úgyhogy elkezdtem visszafogni magam 😟
Jól teszed, hogy utánaolvasol! Ez angolul a microscopic colitis?
Nagyon megértem, hogy hullámvölgyben jól akarsz élni vegre. Pláne hogy általában tavasszal meg ősszel szokott az embernek belobbanni a bélvetegség (persze nem törvényszerű, csak mintha jellemzőbb lenne).
Az eozinofil granulociták száma allergiára, vagy esetleg férgesség hatására nő meg, érdemes lehet ebbe az irányba is kutakodni picit.( Valahol olvastam már olyan történetet, hogy reumatoid arthritises is lett már jobban féreghajtótól.
A másik, ami most nagyon megy az a táplálék intolerancia, ami belobbantja ezeket.
Amúgy én 163 cmhez vagyok 52 kg, és így is skinny "fat" vagyok, mert semmi izmom nincs, (és folyton fáradt vagyok.) Pedig ez egy nagyon jó időszakom... -.-"
Jelenleg, ahogy figyelek a kalóriabevitelemre, 40 g körüli fehérje, 130 körüli CH, 30 körüli zsír.
Most épp nem eszem eleget, tudom, csak kezdi a hasam a fájogatást és munkában nemigen merek mást enni egy kis korpoviten meg pufirizsen kívül. Otthon aztán kicsit bátrabb vagyok, nem olyan gáz, ha luftballon méretű hassal császkálok, vagy épp futni kell :D
Kedves hetes:
Férges elvileg nem vagyok.
Mikor mentek a vizsgálatok kimutattak pár intoleranciát, de a végére nekem annyira humbáknak tűnt a doki és annyira mindegy volt mit ettem... Egyébként tojásfehérje, élesztő, meg bizonyos tartósítószerekkel volt a gond. De hogy most tyúk vagy a tojás volt először, fogalmam sincs.
Magamról tudom, hogy szója, hüvelyesek halál. Mindenkit puffasztanak, tudom, de nem részletezném, hogy én hogy reagálok rá... Tejtermékek nagyon óvatiban mehetnek, de ilyen pár falatnyi mennyiség max, laktózmentesekből.
He benyomok egy adag tésztát, krumplit, rizst no problemo, de ha már egy taralmasabb ételt eszek, ami esetleg jó húsos is, sajnos bajok vannak.
Igazából nem rinyálni jöttem ide, de hiányzik a sportos egészséges élet, viszont közben energiám nulla, úgyhogy megoldásokat keresek :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!