Fehérje emésztési elégtelenség mellett hogyan fogyjak úgy, hogy ne legyek skinny fat?
Kicsit megpuhosodtam az utóbbi időben (karantén, államvizsga, ülőmunka) és felszedtem pár kilót.
Régebben volt egy nagyobb fogyásom amit jól is tartottam, mostanában szaladt el velem a ló, lusta voltam a kajával foglalkozni így pizza-hamburger-sültkrumpli volt a menü állandóan.
A fő gondom, hogy nem emésztem rendesen a fehérjéket, elég hasfájós vagyok (értsd: ha bemegy a csirkemell az úgy is jön ki ahogy volt). Orvosilag bizonyítva is lett ez az elégtelenség, ráadásul bélgyulladásra hajlamos vagyok.
Fehérje por, hüvelyesek is puffasztanak. (A szemét kajáktól is fáj a hasam, szóval most hogy szemetet ettem is gáz a helyzet)
Most kicsit meg vagyok lőve. Állítólag túl van misztifikálva a fehérje, de nekem fogalmam sincs mit egyek amivel pótolni tudnám. Talán a tojást bírom kisebb mértékben, de például a tejtermékekkel sem vagyok teljesen barátságban.
Ha tömöm magam emésztőenzimmel talán kicsit jobb, de nem lehet ez az állandó megoldás... Vagy mégis?
Ja, 151 cm és 60 kiló vagyok, minimum egy tízest le kéne rámoljak magamról.
Köszi a válaszokat!
Én abszolút nyitott vagyok a növényi étrendre is.
A probléma csak az, hogy mivel a hüvelyeseket szintén nem bírom, tanácstalan vagyok, hogy a minimál fehérjét hogy juttassam be. Vagy hogy kiegyensúlyozott legyen az étkezésem, legalább annyira, hogy tudjak egy kicsit izmosodni.
De mondom ez az, amikor bedurran, mikor jobb időszak van, jobban is tolerálok mindent. Csak ugye legutóbb bő két évig tartott a rossz passz.
Csak megjegyzem, hogy vegetáriánusoknak és vegánoknak 40%-kal nagyobb az esélyük bélgyulladásra. Ez orvosi statisztika, mielőtt valaki belekötne.
Kérdező, akkor ha enzimeket pótolod, akkor nincs problémád? Ha így van, akkor folyamatosan szedned kellene, mivel fehérjét is be kell vinned. Ha meg-meg szakítod, akkor bizony visszatérnek a panaszok.
Anno mikor nagyon csehül voltam az enzim már nem segített.
Lehet, hogy érdemes lenne elkezdenem szedni újra, talán nem fog annyira durván bedurranni megint a belem.
Nem tudom mennyi a realitása, attól tartok, hogy hozzászokom és a saját enzimtermelésem még gyatrább lesz.
"Csak megjegyzem, hogy vegetáriánusoknak és vegánoknak 40%-kal nagyobb az esélyük bélgyulladásra. Ez orvosi statisztika, mielőtt valaki belekötne."
Tudnál egy forrást mellékelni ehhez az orvosi statisztikához?
Kérdező:
Én is a teljesértékű növényi étrendet ajánlom, ha a napi beviteled 10%-a fehérje (ennyit kb csak akkor nem viszel be, ha szándékosan nem akarsz), akkor már teljesen jó vagy.
Ajánlott irodalom: Dr Gregger: How not to die; Douglas Graham: 80 10 10
Egy gén aktivizálódik, ha vegetáriánus/vegán étrend miatt nem viszel be bizonyos anyagokat megfelelő mértékben, de sajnos gyulladásfokozó hatása van.
Más problémákról is olvastam ezzel összefüggésben, B12, D3 és Hem vas hiányáról, ill. bizonyos zöldségekben található anyagok is bélirritálóak, így nagy mennyiségben önmagukban fogyasztva gyulladásfokozók.
Tíz éve is megvan, hogy ennek utána néztem, mert környezetvédelmi okokból kíváncsi voltam, mennyire csökkenthetem egészségesen a húsfogyasztást. Halakat, szárnyast, tejtermékek egy részét, néha tojást fogyasztok.
Az általad linkelt kutatásban nem vegánokat, pláne nem teljesértékű növényi étrend szerint élő vegánokat vizsgáltak, hanem vegetáriánusokat. Nagyon nem mindegy. Ráadásul főleg indiaiakat, ahol ugye a higiénia, meg általában az egészség nem épp kimagasló.
Elképzelhetőnek tartom amúgy, hogy gyulladások léphetnek fel, ha nem viszel be valamit, de egy jól összerakott növényi étrenden ennek semmi esélye. A B12 hiány egyre gyakoribb probléma és nem feltétlenül csak a vegánoknál. Ott van a B12 tabletta, ma már nem csak a vegánoknak ajánlott szedni, főleg idősebb korban. A hem vas az ártalmas nekünk, valójában a növényi a jobb. A D vitamin hiány sem épp vegán népbetegség, szintén ajánlott szedni télen mindenkinek.
Amikor már ott tartunk, hogy 2021 van és a világ összes vezető táplálkozástudományi szervezete kimondta hogy a jól összeállított növényi étrend minden életkorban egészséges, legyen az ember csecsemő vagy öreg, akkor már nem nagyon van értelme amellett érvelni, hogy a vegánoknak milyen hiánybetegségeik lehetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!