A cukor magába hízlal? Vagy ha túlviszem vele a kalóriát?
sziasztok, az lenne a kérdésem hogy akkor most a cukor az démon a fogyókúra alatt?
Mindenkitől azt hallom hogy ha leakarsz fogyni akkor hagyd el a cukrot elsősorban.
De miért?
Éhes leszek tőle hamar?
ha belefér a napi keretbe egy csoki például.
azt miért ne lehetne megenni?
nem csokival akarok fogyni, hanem csak arra akarok rájönni hogy miért is rossz a cukor.
Ha belefér a napi kalória keretbe. akkor is baj?
ismétlem nem ezzel akarok fogyni, csak szimpla kérdés.
hogy miért is baj a cukor ha belefér a napi kalória keretbe.
"Na mert te mégis mivel támasztottad alá a sületlenségeidet?"
nem én írok ökomamis ezotériatippeket, de szívesen megpróbálok adni forrást, ha van konkrét kérdés.
"Ja, hát ételektet alapból nem egészséges fogyasztani, pláne nem olyat, ami tele van cukorral."
miért nem egészséges feldolgozott ételeket enni? meg mi számít annak? anyu főztje? munkahelyi menza? bármi, amit a boltban megveszel?
"Nem az, maximum neked nincs hozzá fantáziád és lusta vagy utána nézni. Van egyébként datolya paszta is, az is jó ilyen célra és mindent lehet vele édesíteni."
tehát korlátozott, csak máshogy megfogalmazva.
datolya egyes konyhákban édesítőszer, igen. csak mivel kb. konyhai cukor+rost, így az ízen felül nincs jelentősége.
"Szénhidrátoknál csak a rossz, feldolgozottakkal kell vigyázni. De várom, hogy mutass egy olyan kutatást, ahol a sok gyümölcs fogyasztás miatt megnőtt valakinek a koleszterin szintje."
írtam, hogy a gyümölcs tartalmaz rostokat, és úgy jó sok vízet, ez a fő különbség. és sztem azt is írtam, hogy általában nem tudsz/akarsz megenni belőle sokat.
ehhez kapcsolódóan:
gyümölcsök metabolizálható fruktóztartalma a jobb szélső oszlop
ez nem jelenti, hogy a gyümölcs rossz lenne, és továbbra is, a cukor sem rossz.
fruktóz-gazdag diéta korrelációja hasüregi hízással, magas koleszterinszinttel, inzulinrezisztanciával
írja, hogy a metabolizáció egyik terméke a vldl típusú koleszterin
vér húgysav-szint vs fruktózbevitel. itt a keményítőből készített édesítőszirupot nevezi meg fő ellenségként az absztrakt, de említést tesz arról, hogy pl. a természetes narancslé sem kivétel. pozitív korreláció szív/érredszerivel, kettes cukorbetegséggel.
húgysav a vérben korrelál koleszterin-szinttel. 45 felett is korrelál a megemelkedett vldl kolrszterin szinttel.
a fruktóznak vannak előnyei, hátrányai is. édesebb, tehát kevesebb kell belőle, nem emeli a vércukrot, viszont az éhségérzetet kevésbé csökkenti, és a koleszterint megemeli. nem tudok jobbat mondani. szerintem a kristálycukor egy jó kompromisszum. az izocukor nem annyira jó, de legalább valamivel kevesebb kalória. a gyümölcs kiváló nassolnivaló, de amint kivonjuk a rostanyagot/vizet a képletből, maradnak ugyanazok a cukrok. aki kitartóan számlálja a kalóriákat, annak majdnem mindegy. mindig legyen tápláló ételekben a cukor, és nem lesz baj.
"Tessék, én tudok forrásokat is mellékelni. "
nem mellékelni kell a forrásokat, hanem hivatkozni rájuk, főleg ha valami meredeket állítasz. kontextus nélkül miért várod el, hogy elolvassam ezeket?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!