A cukor magába hízlal? Vagy ha túlviszem vele a kalóriát?
sziasztok, az lenne a kérdésem hogy akkor most a cukor az démon a fogyókúra alatt?
Mindenkitől azt hallom hogy ha leakarsz fogyni akkor hagyd el a cukrot elsősorban.
De miért?
Éhes leszek tőle hamar?
ha belefér a napi keretbe egy csoki például.
azt miért ne lehetne megenni?
nem csokival akarok fogyni, hanem csak arra akarok rájönni hogy miért is rossz a cukor.
Ha belefér a napi kalória keretbe. akkor is baj?
ismétlem nem ezzel akarok fogyni, csak szimpla kérdés.
hogy miért is baj a cukor ha belefér a napi kalória keretbe.
aha. bizonyos szempontból a cukor az ideális élelem, hiszen nagyon közel áll az azonnali hasznosuláshoz. csak hát nincs ennyi cukorra szükségünk minden nap, kevesen élnek olyan életmódot, ami indokolná a folyamatos bevitelt.
a másik pedig amit mondtál. szükségünk van aminosavakra (fehérjebevitel) a szöveteink, izmaink fenntartásához, rostokra az emésztéshez, ásványianyagokra, vitaminokra és nyomelemekre a szervezetünk működésének szabályozásához. és ha cukros ételekkel töltöd ki a napi kereted, akkor nehéz ezeket pótolni többletkalória nélkül.
ez korunk tiltott gyümölcse.
#12-tudom persze, énis arra gondoltam hogy annyi kcalt elfoglal a cukor hogy helyette lehetne enni pl valami salátát vagy csirkemellet vagy ilyesmit,
de akkor nem magával a cukorral van a baj nem? hanem hogy sok kalória és semmi hasznos nem?
Fogyás szempontjából így van, ahogy írod. Ettől függetlenül a mesterséges cukornak egyéb egészségkárosító hatásai is vannak, de ezek a természetes gyümölcs cukornál már nem megfigyelhetőek. Minimális hozzáadott cukrot lehet fogyasztani, ha belefér a keretedbe. Más kérdés, hogy nem éri meg, mert lehetne helyette jobb, teljesértékű ételeket enni. De az emberek 99 %-ának az étrendje tartalmaz olyat, ami helyett lehetne jobbat enni.
A glikémiás indexes linkhez annyit, hogy valóban érdemes figyelni, de helyén kell kezelni. Vannak gyorsan felszívódó szénhidrátos dolgok, amiket nem kell kiiktatni, mert amúgy nagyon egészségesek. Ilyen pl a banán.
figyelek mindenképp, csak azért tettem fel a kérdést mert érdekelt hogy akkor most mi hízlal, a cukor vagy a többletkalória,
meg sajnos nem vagyok valami édesszájú de 1héten egyszer muszáj megennem 1-2db csokit. persze kcal kereten belül. :)
#13 semmi nem haszontalan. ha gyorsan kell az energia, vagy édesíteni akarsz, akkor cukrot kell fogyasztani. A köretekben lévő szénhidrát is végül egyszerű cukrokként fog hasznosulni. Csak a hadznosulási görbe más (kicsit olyan, mint a kávé vs tea).
egyéb esetben viszont tényleg nincs sok értelme cukrot enni. A glükóz felviszi a vércukrot, a fruktóz pedig magas koleszterint eredményez. és valójában ez a fő ellenség, nem is az extra kalória (amit így is úgy is be kell vinned).
maximum 10%-ot hallottam, mint ajánlott, cukor alapú energiabevitel. ez nagyjából 20-50g cukor, de nagyon könnyen ki tudod számolni, ha van egy kalória célod.
#14 kicsit olyan mire gondolhatott a költő feeling. talán ara gondolt, hogy kémiai folyamatok során létrejönnek olyan izomerek, amikre nincs enzimünk, így emészthetetlenek. de ahogy én tudom, ezek spontán átalakulnak, tehát élelmiszer már nem fog túl sok ilyet tartalmazni. egyébként az L-glükóz pl. nem káros, egy gyenge édesítőszer.
vagy gondolhatott az izocukrokra (keményítőből hidrolízissel előállított szirup), amely ha túl magas mennyiségben tartalmaz fruktózt, akkor nem kimondottan számít egészségesnek.
a gyümölcs ugyanúgy fruktózt, glükózt és bonyolultabb cukrokat tartalmaz. annyiban jobb, hogy sok rostanyagot tartalmaz, így nem bírunk belőle extrém sok cukrot bevinni a szervezetbe (kivéve pl. banán, dinnye, 1-2 csonthéjas). a túlzott gyümibevitel sem ajánlott a magas fruktóz miatt. járulékos veszteségként sokan érzékenyek is a fruktózra, így a laktózérzékenységhez hasonló tüneteket produkálhat.
"ha gyorsan kell az energia, vagy édesíteni akarsz, akkor cukrot kell fogyasztani."
Ebben az esetben egyél banánt. Így természetes cukrot viszel be és egy csomó hasznos mikro nutrienst, míg a mesterséges cukor csak üres kalória. Édesítésre is vannak jobb lehetőségek természetes forrásból is, ha kerülni akarod az édesítőszereket, pl datolya.
"A glükóz felviszi a vércukrot, a fruktóz pedig magas koleszterint eredményez"
Ha nem vagy cukorbeteg, akkor nem kell félni a vércukorszint miatt. Ha az vagy, akkor pedig zsírszegény étrend kell, a ch megvonás csak tüneti kezelést biztosít. Magas koleszterint maximum a mesterséges fruktóz okoz, olyat nem találsz, hogy valaki zsírszegény étrenden a gyümölcsöktől magas koleszterint produkáljon.
"a túlzott gyümibevitel sem ajánlott a magas fruktóz miatt"
Ilyen nincs. Nem, a természetes fruktóz nem ellenség. Nyugodtan egyél annyi banánt, amennyit akarsz, még cukorbetegség mellett is. Maximum akkor káros, ha tényleg allergiás vagy a (természetes) fruktózra.
jó, hát higyj amit akarsz, de ez így források nélkül leírva szimpla ezotéria. valójában ugyanaz van benne. és ha nem általa készített élelmiszert fogyaszt, akkor aztán mondhatod, hogy tegyen bele datolyát. de sütés-főzésnél is korlátozott ez a gyümölccsel ízesítés. valós alternatíva, hogy alapból nem akarsz cukros ételeket enni, vagy ha valami egyéb édesítőszert választasz.
de okoz gondot a magas vércukor, koleszterin. pontos eü. következményei például a diabéteszbetegségek kialakulása, az elhízás, szív- és érrendszeri problémák, neuropathia. befolyásolja az éhségérzetet és az anyagcserét is. diabétesz se kell. elég egy pajzsmirigy működési rendellenesség is pl.
#19
Na mert te mégis mivel támasztottad alá a sületlenségeidet? :D
"és ha nem általa készített élelmiszert fogyaszt, akkor aztán mondhatod, hogy tegyen bele datolyát"
Ja, hát feldolgozott ételektet alapból nem egészséges fogyasztani, pláne nem olyat, ami tele van cukorral.
" de sütés-főzésnél is korlátozott ez a gyümölccsel ízesítés"
Nem az, maximum neked nincs hozzá fantáziád és lusta vagy utána nézni. Van egyébként datolya paszta is, az is jó ilyen célra és mindent lehet vele édesíteni.
A diabétesz, magas vércukor, koleszterin, szív és érrendszeri problémák, ezek mind a magas zsírfogyasztáshoz köthetőek. Szénhidrátoknál csak a rossz, feldolgozottakkal kell vigyázni. De várom, hogy mutass egy olyan kutatást, ahol a sok gyümölcs fogyasztás miatt megnőtt valakinek a koleszterin szintje.
Tessék, én tudok forrásokat is mellékelni. Várom a tieidet. Először a szénhidrát és a cukorbetegségről:
H P Himsworth, E M Marshall. The diet of diabetics prior to the onset of the disease. Clinical Science 2, 95-115, 1935. NA.
Majd a fruktózról:
S. Petta, G. Marchesini, L. Caracausi, F. S. Macaluso, C. Camma, S. Ciminnisi, D. Cabibi, R. Porcasi, A. Craxi, V. Di Marco (2013): Industrial, not fruit fructose intake is associated with the severity of liver fibrosis in genotype 1 chronic hepatitis C patients. Journal of Hepatology. 2013. december; 59(6):1169-76.
R. Torronen, M. Kolehmainen, E. Sarkkinen, H. Mykkanen, L. Niskanen (2012): Postprandial glucose, insulin, and free fatty acid responses to sucrose consumed with blackcurrants and lingonberries in healthy women. The American Journal of Clinical Nutrition. 2012. szeptember; 96(3):527-33.
S. Manzano, G. Williamson (2010): Polyphenols and phenolic acids from strawberry and apple decrease glucose uptake and transport by human intestinal Caco-2 cells. Molecular Nutrition & Food Research. 2010. december; 54(12):1773-80.
Ez utóbbi cikk is tartalmaz 20 hivatkozást, nem másolnám ide egyesével mindet, ha érdekel, könnyen megtalálod. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!