Miután valaki lefogy, hogyan kell tartani a súlyt ? Ugyanazt a szigorú étrendet kell követni és ugynannyit sportolni ? És mi történik, ha egyszer-kétszer túleszi magát, de tenyleg sokat eszik egy-két napon át ?
Igen, ugyanúgy
Hizol, az egyértelmű. Amint elkezdesz többet enni, jon a jojo effektus
én 5 éve tartom a súlyom,elmondom hogy csinálom. Nem számolgatok semmit,de van egy pár szabály,amit betartok,pl ha elkezdeném nyitogatni a hűtőt megkérdezem magamtól tényleg éhes vagyok-e,vagy csak nassolni akarok . Mindenhez eszek zöldséget . Havonta egyszer mérem meg magam,4 kiló ingadozás fér bele maximum ,ha elkezdtem hízni akkor nincs nasi és kenyér.
Összességében nem nehéz betartani és nem foglalkozok ezzel sokat,mert alapból megreformáltam az étkezésem ,és sportolok is .
Ugyanazzal a diétával én tovább fogytam, ezért emelnem kellett a kalóriát és a szénhidrátot is, hogy vissza tudjak szedni pár kilót. Átálltam súlytartó étrendre, de ez még mindig jócskán különbözik attól, amiket és amennyit régen ettem.
A súlyom azóta stabil, néha 1-1 kilengés sem változtat rajta, max. 1 kg megy fel és le.
A kalóriakereted az új testsúlyod szerint kell beállítani, de mivel már nem akarsz tovább fogyni ezért nem kell deficitbe lenned.
Tegyük fel, hogy egy 30 éves, 170cm magas, 78 kg-os nő vagy, aki lefogyott 60 kg-ra. (A kcal-okat ezzel a kalkulátorral számoltam: [link]
Ja és fontos! Ha az életmódba már be van írva a heti edzés mértéke, akkor külön az edzős napokon az ember nem adhat hozzá pl plusz 400kcalt, amit mondjuk a futással égetett el!!
Tehát a számítások:
Először 78kg-osan, ülő életmóddal 1838 kcal-ra volt szükséged, hogy fenntartsd a súlyod. Majd 500 kcal-os deficittel és sporttal (heti 4 alkalommal) új életmódot kezdesz így az életmódváltás kezdetén kb. még ugyanannyi kalóriát (természetes egészségen ételekből és megfelelő hidratáltság mellett) fogyaszthatsz, mivel elkezdtél heti 4-szer kb. 1 órát mozogni. Azonban amint leadod az első kilókat a kcal ebben az esetben amit a fogyáshoz be kell vinned csökken fog. Pl.: ugyanennyi sport mellett 70kg-osan már csak kb. 1700 kcal-ra lesz szükséged, 65 kg-osan kb. 1650-re, 62 kg-osan már csak kicsit több, mint 1600-ra. De ezek nem a testsúly fenntartásához, hanem a fogyáshoz szükséges kalóriák. Tehát ha eléred a célod és fenntartod az egészséges életmódot és ugyanannyit mozogsz továbbra is, akkor a súlyod fenntartáshoz 2095 kcal-ra lesz szükséged.
Ez a szám a kezdeti nem mozgó életmódhoz képest több. Tehát lefogytál, de a kisebb súly fenntartásához még többet is ehetsz az új életmódodból adódóan. DE! Ha kampányszerűen diétázol és utána befejezed az egészet és megint nem sportolsz akkor a 60kg fenntartásához csak 1622 kcal-t ehetsz, ami kevesebb, mint a kezdeti keret. Tehát kérdésedre válaszolva ez attól függ, hogy hogyan fogysz. Ilyen-olyan fogyókúrákkal vagy tényleg változtatsz az életeden- ami fenntartható és egész életed megkönnyíted vele. Sportolni kell-e ugyanannyit, az tőled függ. Heti 4-szer 1 óra teljesen tartható szerintem, de mondjuk ha a fogyás után csökkented, akkor számolhatsz azzal, hogy kevesebbet kell enned és a mozgás által szerzett egyéb jótékony hatásoktól is elesel. A szigorú diéta az kérdéses, hogy kinek mi a szigorú. Az egészséges életmódba a fogyás és súlyfenntartás idején is beletartozik pl.: a csoki, tészta stb. De ezek nem szabad, hogy minden étkezés része legyenek. Általánosan azt szokták mondani, hogy 80%-ban tényleg egészségen kell enni és a maradék 20%-ban meg azt, amit a lelkünk kíván- természetesen ezek a %-ok a megadott kcal-on belül. Szóval ha így nézed, akkor a "diéta" nem is szigorú.
Egy két naptól meg nem hízik az ember, vagy nagyon nagyon keveset. A mérlegen látható többlet súly (akár 3-4kg is, ha nagyon sokat eszik az ember) a megkötött víz és egyéb salakanyagok miatt van. Elméletben 7000 kcal többlet felel meg egy kg emberi zsírnak, tehát mondjuk ha 2000kcal a kereted és egy nap eszel 9000kcalt, akkor hízhatsz egy kilót, de ez a valóságban nem teljesen így működik, hiszen a napi kalóriát alkotó egyik tényező az az, hogy mennyi energiát fordítunk emésztésre és az mondjuk ezen a 9000kcalos napon több lesz. Persze nem azt mondom, hogy semennyit se fogsz tőle hízni, mert az sem igaz.
Nem feltétlen csak ahhoz az életmódhoz tuti nem térhet vissza az ember amivel meghízott, az úgyanúgy hízást fog eredményezni. Szerintem a sport az marad egyértelműen örökre!
Kalóriát meg fel kell növelni, lassan, hogy ne raktározzon a szervezet, heti 100- 200 kcal plusz a diétás mennyiségről indulva, közben heti 1 súlymérés. Itt ha feljön 1-2 kg az víz, nem probléma. Aztán ha elérted a súlytartó kcalt, ott megállni és nézni, hogy 1 hónap alatt okoz- e hízást. Ha igen lejjebb venni, ha fogysz feljebb értelemszerűen. A 80/ 20 szabály jó tehát pl ha 5x eszel 1 nap, akkor az egyik bármi lehet, a többi meg "egészséges". De nem kell és ne is edd tele magad, csak annyit amennyivel kellemesen eltelítődsz, másnap úgyis lesz alkalom rá hogy bármit egyél.
És ez a havi 1 méréses módszer jó, amit a # 5 írt
Egy nap zabálástól nem fog sok minden történni pláne hogy utána a nagy átlag kevesebbet is kíván enni. De a gyomornak nem tesz jót, sem mentálsian nem normális, ha igénye van az embernek ilyesmire. Jobb minden nap egy kevés nasi és nem akarsz majd egyszerre bezabálni, mintha nem lenne holnap;)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!