Hogy kell sózni az állábi ételeket?
Rizs kuszkusz bulgur.
Azt vágom, hogy 2x annyi víz megy bele mint a kaja súlya de a sót milyen arányban kell bele tenni? Sajna mindig elrontom

Anyósomtól tanultam, hogy amikor felforr a vízzel, akkor kóstolom meg a levét, ha kb annyira sós, mint a húsleves, akkor lesz jó vele a rizs vagy egyéb.
Ez az egy biztos módszer van, így nem lényeg a mennyisége az ételnek, a felforrt leve számít.
Ezt úgymond tényleg érzésből lehet.
Ha nem sikerül, akkor azt tudom javasolni, hogy amennyi sót bele akarsz tenni, azt előtte mérd ki. Azaz mérleggel kiméred, amennyit bele akarsz tenni, vagy a másik opció, hogy kanállal. Pl. egy teáskanálnyi sót használsz elsőnek. Tök mindegy, csak legyen valami mértékegysége a sómennyiségnek, amennyit beleteszel.
Innentől kezdve van egy viszonyítási alapod, és legközelebb ahhoz mérten használsz több/kevesebb sót. Egy idő után biztos vagyok benne, hogy már érzésből is menni fog, csak előtte be kell kalibrálnod magad. :)

Nekem vannak műanyag mérőkanalaim, amikkel pont úgy jön ki, hogy 1/4 teáskanál s-budget ételízesítő = 1 g. Én 100 g száraz kuszkuszra szoktam ennyit tenni (más fűszerek mellett, neked lehet hogy több kell). Színültig töltöm a mérőkanalat és lesimítom a tetejét, így elég pontosan lehet vele mérni. Kipróbálod ennyivel, ha kevés, akkor legközelebb 2 g-ot teszel stb. A lényeg hogy a mérőkanállal mérve pontosan fel tudod írni a mennyiséget, és a következő alkalommal korrigálhatsz, attól függően, hogy sok volt vagy kevés.
Viszont ez csak vegetával működik, sóval nem, mert az sokkal töményebb és a legkisebb mérőkanálnyi só is túl sok lenne a legtöbb étel esetén.

Azta k*rva. Remélem tudod, hogy a 85 grammos eledelből annak a kutyának, ha csak azt adsz neki, legalább hármat meg kellene ennie egy nap, 3 részre elosztva? :D
Ha meg csak szárazat adsz neki, 100 gramm kb egy 5 kilós kutyának van, ha a tiéd 10 kilós pl. akkor már 170 gramm kell neki egy nap.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!