Hogy ne egyek cukrot ha mindenben van?
Én nem vagyok édes szájú, nem eszek vacak kaját, de mégis van rajtam fölösleg. Legtöbbször magában annyi nem elég, hogy elhagyod a cukrot.
Inkább egyél egészségesen (pl. egy natúr joghurtban is van cukor, hisz a tejben is van, amit nem mesterségesen adnak hozzá, de mégis egészséges) és figyeld a kalóriákat. Ha kalóriadeficitben vagy fogyni fogsz. Ilyen „egyszerû” az egész. :D
Teljesen lenullázni nem tudod a cukrot, hiszen ahogy mondták előttem is, nagyjából minden termékben megtalálható valamennyi belőle, de ez nem feltétlenül baj. Itt mindig a mértéktartás és a tudatosság a lényeg. Kerüld a kifejezetten cukros dolgokat, kóla, csoki, ilyesmik. Ha lehet, kávéból / teából is hagyd el. Napi 25-50 grammra lövik az okosok amúgy a még elfogadható mennyiséget. Ja, és ne hidd el rögtön, ha egy termékről azt reklámozzák, hogy egészséges, mert hát van benne 7 féle vitamin. Mindig olvasd el az makrotápanyagok pontos arányát.
Ami viszont fontos szerintem, hogy NÉHA igenis engedj meg magadnak egy kis "bűnt" is. Egy-egy szelet jutalom csokitól alkalomadtán, vagy a szülinapi tortaszeleted elfogyasztásától nem dől össze a világ, a lényeg, hogy ne told túl ezt az egészséges táplálkozás dolgot se, mert ahogy mindennek, ennek is van megvan a maga sötét oldala, ha az ember túlzásba viszi. A táplálkozással való egészséges kapcsolatod maradjon meg, amellett, hogy amennyire lehet, kerülöd az "egészségtelennek" minősített termékeket.
Cukorra, vagy szénhidrátra gondolsz, mert a kettő nem ugyanaz. A cukrot igenis el lehet kerülni teljesen, ha az ember akarja. Pl tejtermékből is rengeteg van, amiben nincs, vagy elhanyagolható mennyiségű. És egyébként sem egészséges a laktóz, tekintve, hogy az emberek jelentős része nem tudja rendesen megemészteni, ami ha tüneteket nem is okoz épp nála, de a keletkező szerves savak irritálják a bélfalat.
A legegyszerűbben egyébként nyilván úgy tudod elkerülni, ha te készíted az ételeidet alapanyagokból. A húsban, zöldségek nagy részében egyáltalán nincs, olajos magvakban, érlelt sajtokban, zabban és társaiban elhanyagolható mennyiség. És lássuk be, messze nem ezek szoktak hízást okozni, hanem a kontrollálatlan fehérliszt és finomított cukor fogyasztás (illetve anyagcsere betegségek, de azoknak jelentős részét egyébként ezek idézik elő).
Igazából, ha a pékárut, és a tésztákat megválogatod, illetve nem fogyasztasz üveges szószokat, üdítőket, lekvárt, és más magas cukortartalmú ételeket, akkor bőven jó vagy. Az a kis maradék, ami így becsúszik, nem fog bántani.
Hello! Én is most éppen csinálok egy cukor-alkohol-snack mentes hónapot. Nekem ami bevált, az a banán felhasználása zabpelyhes palacsintákba. Mivel a banán önmagában is elég édes, ezért nekem ezek a kis falatkák abszolút kedvencek lettek🥰
- fél banán
- fél tojás
- 30g zabpehely
Belerakod egy turmixgépbe, összeaprítod a dolgokat, és már sütheted is! Persze gyümölcscukor van benne, de az sokkal egészségesebb mint a hozzáadott társai.
Egyébként amit észrevettem magamon, hogy az ilyen cukormentes hónapok alatt igazából az első 1-2 hét és az utolsó napok voltak nehezek, szóval ha azokon túllendülsz, már könnyebb lesz a dolgod.
Remélem tudtam segíteni!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!