A szőlő hizlalós gyümölcs?
#6 vagyok
Attól még, mert gyorsan lebontja a szervezeted a szőlőt, nem fogsz tőle hízni és nem, nem megy a zsírraktárakba.
Példa:
Megeszel 1500 kalóriányi szőlőt, mást nem, de neked 2000 kcalra lenne szükséged a súlyod szintentartásához. Szerinted 500 kalória deficittel (amennyivel ugye kevesebbet ettél) hízni fogsz azért, mert gyümölcsöt ettél és gyorsan lebontottad? NEM, ellenben fogyni fogysz, ha tartós az 500 kalória deficit akár úgy, hogy csak szőlőt eszel.
Drasztikus példa, de így észre lehet venni a logikai bukfencet.
Egyél a szőlő mellé sajtot, tojást, esetleg magvakat, melyek fehérje és zsírtartalmuk miatt lassítják a szőlő felszívódását.
Ismétlem, ha nem vagy kalória pluszban, akkor semmi sem hízlal. Az más, hogy egyes ételek hogyan hatnak a hormonokra, ezáltal az étvágyra (itt ugye az inzulint említeném, ami a vérben lévő cukrot bontja. Minél egyszerűbb molekulát kell lebontania, annál gyorsabban teszi azt emiatt érezheted, hogy hirtelen éhes vagy.). Ha egy jó adag adag sütit eszel ebéd helyett (ne:D), akkor még az sem fog hízást eredményezi, hisz az 500 kcalos ebédet nem csirke+rizs, hanem egy dobostorta. Valószínűleg éhes maradsz vagy hamar az leszel (ugye a sütik elég kis térfogatúak és egyszerű cukrokban dúskálnak), de ha ennek ellenére nem fosztod ki a hűtőt akkor nem fogsz tőle hízni.
Kalóriák be, kalóriák ki. Amit nem viszel be, attól nem tudsz, képtelenség hízni.
Egyed meg azt a szőlőt,persze a kcal kereten belül <3
Ha valami kérdésed van, írj priviben.
Ez nem csak túltolt kalória kérdése, hanem biokémiai folyamatok összessége.
A szőlőcukor résszel jojóztatott vércukor és ebből adódó ingadozó inzulinszint, mind a fogyás ellen van.
A gyümölcscukrot pedig nem tudja megfelelően felhasználni az izomzat. A fentiek miatt kiegyenlítetlen/magas inzulin pedig zsírba tolja a felesleget.
Igen itt tényleg befigyel a túlevés, de ha hazavágtad már az anyagcseréd és van akár egy enyhe IR-ed akkor a kevés is zsírban köt ki.
Na várjunk. Kedves 14.-es azt gondolja, hogy a szőlő=szőlőcukor hatás mechanizmusilag?
A szőlőcukor egy tiszta monoszacharid, a glükőz, 90-100 körüli glikémiás indexxel. A szőlő egy gyümölcs, amiben igaz magasabb a glükóz tartalom, mint más gyümölcsökben, de ez annyit jelent, hogy 30-as glikémiás index helyett 40-45 neki. Ez egy közepesen felszívódó étel közepes (majdnem alacsony) inzulinreakcióval. Akkor miért megy itt a broscience a gigantikus inzulin ingadozással?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!